Megemlékezés

2 órája

A Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred katonáira emlékeztek (galéria)

A Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred ezrednapja alkalmából tartottak megemlékezést Székesfehérváron a Lánczos Kornél Gimnázium udvarán.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvár Helyőrség Zenekarának ezredindulójával vette kezdetét augusztus 16-án, pénteken a megemlékező ünnepség, melyen köszöntőbeszédet mondott Lévai Miklós nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke. 

Beszédében Lévai Miklós kitért a gyalogezred alakulására. Mint mondta Székesfehérvár stratégiai helyzete megkövetelte az állandó fegyveres erős jelenlétét és az erős falakkal való védelmét. 

– A történelem során a falak védelme elvesztette jelentőségét és már a várost sem kellett betörő ellenségektől védeni, de a város az újkorban is megmaradt katonavárosnak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy katonai alakulatokat fogadott be és közülük többeknek otthont is adott. A vereséggel zárult I. világháborút követően a hazatért, megcsonkított alakulatok a történelmi változások során felszámolásra kerültek, de nem vesztek el. Az újonnan szerveződő Magyar Nemzeti Hadsereg Székesfehérváron állomásozó 17-es Honvéd és 69-es Gyalogezred legénységének maradványaiból, illetve tiszti karából szervezték meg 1920-ban az új székesfehérvári gyalogezredet – fogalmazott az elnök.

Majd folytatta, hogy az gyalogezred 1922-ben kapta meg a hármas hadrendi számot, így innentől a Magyar Király 3. Honvéd Gyalogezred nevet viseli. Később egy rendelet alapján pedig felvette a Szent István megnevezést is, akinek tiszteletére minden év augusztus 15-én Nagyboldogasszony napján tartják az ezrednapot. 

Ünnepi gondoltait követően Lévai Miklós elismerésben részesítette és tiszteletbeli tagságot adományozott Berdó Gábor Károly nyugállományú századosnak, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetségének elnökének a honvéd hagyományok megőrzésért tett áldozatos munkájáért.

Az ünnepség zárásaként virágokat és koszorúkat helyeztek el a jelenlévők az emlékműnél. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában