40 éves barátságot szimbolizáló vasmacska

2 órája

Cser-Palkovics András: Találkozzunk a horgonynál! (videó, galéria!)

Megoldódott a rejtély: végre mindenki megtudhatja és el is olvashatja, hogy mit keres egy többtonnás vasmacska a Csónakázó-tó partján! Szombat délelőtt ugyanis ismertető táblát avattak az immáron négy évtizede ékeskedő emlékműnél. Az ünnepségen közreműködött a Vox Mirabilis kamarakórus is.

Kecskés Zoltán

Kemi és Székesfehérvár közötti több évtizedes barátság újabb bizonyítéka

Fotó: Fehér Gábor

 

A horgonyt Kemi városa ajándékozta 1984-ben Székesfehérvár közösségének azzal a szándékkal, hogy szimbolizálja a testvérvárosi kapcsolatok állandóságát, töretlenségét és az ezekbe vetett hitet. A horgony egy görög óceánjáró hajóról szakadt le 1962- ben. Miután kiemelték a Botteni-öböl vizéből, Székesfehérvárra szállították, hogy itt tanúskodjon a két város és nép testvéri kapcsolatáról. 

– olvasható a felavatott táblán magyarul, finnül és angolul is.

A székesfehérvári családok, barátok egyik kedvenc találkozóhelye a horgony
Fotó: Fehér Gábor

Székesfehérvár legrégibb testvérvárosából, a finnországi Kemiből érkeztek vendégek a királyok városába és a Csónakázó-tó mellett található 2,5 tonnás vasmacskánál találkoztak a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Körének tagjaival, a város vezetőivel és a nagykövetség képviselőivel.

Cser-Palkovics András: A fehérvári folklór fontos eleme immár egy pillantással történet kap
Fotó: Fehér Gábor

A 40 éves „ajándékozás" alkalmából rendezett ünnepségen elsőként Cser-Palkovics András köszöntötte a megjelenteket:

– Valószínűleg nem telik el úgy nap Székesfehérváron, hogy legalább egyszer ne hangozna el: Találkozzunk a horgonynál! Kemi és Székesfehérvár szimbóluma ugyanis immár sokkal több, mint köztéri emlékeztető, városunk polgárainak találkozópontja, mondhatni a helyi folklór része. Az emlékmű, amely két város, két közösség barátságát testesíti meg, talán nem is remélhetne jobb sorsot annál, minthogy barátságok helyszínévé változik. Azonban ezeknek a találkozóknak mostanáig lehetett egy állandó kérdése is: Mégis mit keres egy 2,5 tonnás vasmacska a Csónakázó-tó partján? Elvégre, Székesfehérvár kultúrája és hagyományai igen sokrétűek és változatosak, de tengerészeti múlttal és ambíciókkal nem rendelkezik, ez a horgony pedig a tavon köröző kajakoknak és kenuknak is, talán túlzás lenne. Mostanáig legalábbis egy Google-kereséshez kellett szorítania magát a kíváncsi fiataloknak és a hozzánk érkező turistáknak ahhoz, hogy a horgony pontos történetét megtudhassák. Mostantól azonban nincs szükség erre, hiszen a fehérvári folklór fontos eleme immár egy pillantással történet kap – fogalmazott a polgármester, aki köszönetét fejezte ki Kemi városának a barátságért, méltatta a SAMPO Finnbarátok Körét és a Finn Nagykövetséget is.

horgony_avatás_információs_tábla_Székesfehérvár
Ismertető táblát avattak és mutattak be a Csónakázó-tó partján
Fotó: Kecskés Zoltán

Az avatáson köszöntőt mondott még Kaisa Leidy a Finn Nagykövetség minisztertanácsos asszonya és Viivi Järvelä, Kemi város közgyűlésének alelnöke is. Kiemelték, hogy a horgony szimbolizálja azt a 40 éves barátságot, ami minden viszontagságon túlmutat, immáron pedig bárki elolvashatja ennek a gyönyörű, szilárd kapcsolat történetét is. A 10 éve megalakult SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre is sokat munkálkodott ezen a barátságon és az ő kezdeményezésükre állhat ma itt ez az információs tábla.

Prépost Károlyné elnök asszony felidézte a horgony múltját, Kövi Gyula felfedezését, aki utánajárt a vasmacska történetének és azt az összefogást, melyek eredménye a mai avatás. Örömét fejezte ki, hogy a kezdeményezésük mögé odaállt a város és támogatta. Hozzátette, hogy a táblán lévő QR-kód beolvasásával, pedig még több ismeretet kaphatnak az érdeklődők nem csak az emlékműről, de a két város mély barátságáról is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában