Sokszínű, szabad alkotások a városról, a városért

2 órája

Díjat és ösztöndíjakat adtak át Székesfehérváron (galéria)

A budapesti Szent Efrém Férfikar műsorával kezdődött el kedden délután az az ünnepség Székesfehérváron, a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontjában, amelynek során átadták a város életéhez szorosan kapcsolódó művészeknek, alkotóknak a hagyományos díjat és ösztöndíjakat.

Feol.hu

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az elismerteket és az esemény más résztvevőit Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte.

 – Szép hagyomány, hogy a Királyi Napok keretében adjuk át ezeket az ösztöndíjakat – mondta a városvezető. – A Bory-vár után ezúttal egy másik helyen szerveztük meg az eseményt, mert ezzel egy új, gyönyörű épített örökséget is be akartunk mutatni. Egy méltó, míves kiállítást. Ez a környezet méltó és alkalmas arra, hogy elismerjük azok munkájáét és törekvéseit, akik vagy már eddig is sokat tettek a város kultúrájáért, vagy ezután teszik meg azt. Szép és helyi kulturális, értelmiségi életet mutatnak a díjak, amelyeknek üzenete van: arra sarkallunk mindenkit, merjen nagyot álmodni, mi pedig ehhez igyekszünk biztosítani, ha szerény mértékben is, az anyagi eszközöket. Idén is vannak visszatérő ösztöndíjasaink, de mindig megjelennek új szereplők és új témák. Mindenkinek köszönöm a munkát és gratulálok az ösztöndíjban részesülteknek!

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Deák Dénes Alapítvány Kuratóriuma Székesfehérvár kulturális életében, kiemelkedően is a színházi kultúra ápolásában, közkinccsé tételében végzett kiemelkedő munkássága, valamint alkotói tevékenysége elismeréseként a Jászai Mari-díjas rendezőnek, a Vörösmarty Színház igazgatójának, Szikora Jánosnak adományozta a Deák Dénes Díjat. A Deák Dénes Ösztöndíjat Bányai Balázs nyerte el Pribék Antal székesfehérvári fotográfusnak a Fejér vármegyei kastélyokról és uradalmakról az 1870-es években készített fényképsorozatának feldolgozására. A munka már elkezdődött, de az anyag nagy terjedelmére való tekintettel a kuratórium egy évvel meghosszabbította az ösztöndíjat.

Az ünnepség további részében Borbély Leventének, a XIV. Fehérvári Versünnep győztesének tolmácsolásában Weöres Sándor gondolatait hallhatta a közönség. „Mondják, minden művész-tevékenység teremtés; és hallottam azt is, hogy anyaság. A két állítás egymásnak ellentmond, és egyik sem igaz, de mindegyike értékes részlet-igazságot tartalmaz, mert jelzi a műalkotás-folyamat két elérhetetlen limesét, mint a számsorét a kétféle végtelen. Teremtőnek látszhatik a művész, hiszen olyat létesít, mely előbb nem volt, és isteni önkényességgel alakítja saját külön világát; és mégsem teremtő, mert csak a rendelkezésre álló tárgyi és szellemi elemek felhasználásával készülhet a műve, a semmiből valamit nem alakíthat. De hasonlatos az anyához is, mert a benne kialakulót hozza világra; csakhogy a művésznek részben saját akaratától függ, hogy szellemi gyermeke miféle és mekkora legyen, s joggal tesszük felelőssé, ha eredménye torzszülött. Remekművek sora igazolja, hogy a művész-teljesítmény lehet pusztán csak művészi és semmi más; és amellett, hogy művészi, lehet egyúttal tudomány, bölcselet, vallás, erkölcstan, politika, praktikum, szórakoztatás, akármi. Minden emberi teljesítmény iránt fönnáll valamilyen minőségi igény, így a művészettel kapcsolatban is; de nincs olyan emberi megnyilvánulás, mely ne jelentkezhetnék művészetként – a művészet tehát szabad alkotás.”

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az ünnepség további részében Csurgai Horváth József, a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj Közalapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte az új ösztöndíjasokat: idén tizenhat pályázatot támogatott a grémium.   

 – Több mint három évtizede alapította meg az önkormányzat az ösztöndíj közalapítványt –emlékeztetett a kurátor. – Kevés város mondhatja el magáról, hogy már a rendszerváltás időszakában ilyen bátrat lépett és próbálta támogatni az alkotó tevékenységet. Mindig nehéz döntéseket hozni, dönteni az egyes pályamunkákról, miközben nem feledhetjük el, hogy az alkotómunka megbecsüléséért még sok tennivalónk van. Gratulálok a díjazottaknak!

A korábbi kuratóriumi elnökök, tagok munkáját és a város támogatását is megköszönte, majd üdvözölte az új kuratóriumi tagokat. 

Az Alba Regia Ifjúsági Szabadidős Egyesület a korábbi évekhez hasonlóan, de idén immár huszonhatodik alkalommal tervezi a székesfehérvári általános iskolások rajzaival díszített naptár kiadását. Ennek költségeit támogatja a kuratórium.

Büki Zsuzsanna Sárkeresztesen él, de a fehérvári művészeti élet meghatározó egyénisége. Pályázatában úgy fogalmazott, hogy célja a Solium Regni – az Ország trónusa című állandó kiállítás a képzőművészet eszközeivel való népszerűsítése.

Endl László muzsikus idén első alkalommal pályázott. Megvalósítandó munkája egy kórusfantázia Pesovár Ferenc gyűjtése alapján, amellyel célja Pesovár emlékének megőrzése azáltal, hogy a kifejezetten Fejér megyében gyűjtött népdalok modern, de könnyen énekelhető formában minél több helyen csendüljenek fel.

Györök Márkot néhány évvel ezelőtt már támogatta a kuratórium, azt a nemes küldetést, amikor zenész társával együtt végigjárták csaknem az összes fehérvári középiskolát. Az oktatási intézmények kérése volt az érzékenyítő program megismétlése.

A „Hangoló” Kreatív Zenei Műhely családbarát kamarakoncertje egy komolyzenei előadás, kifejezetten kisgyermekes családok igényeire szabott, magas színvonalú, komoly zenei élmény, olyan helyszínen, ahol adott a szabad mozgás. A műhely 2020-ban alakult az Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusainak tagjaiból.

Illés Orsolya Tünde képzőművész munkájában a legfontosabb egyfajta téri élmény kialakítása. Számára izgalmas, ahogyan a kép síkjából bizonyos elemek kiemelkednek és az alappal együtt egy új, izgalmas faktúrát alkotnak. Támogatott munkájában természeti jelenségeket, erőket, őselemeket igyekszik megfogalmazni. 

Király István József pályázatában egy különleges hangversenyt támogat a kuratórium. A Mesterek Hangjai elnevezésű est célja a zeneművészeti oktatás népszerűsítése és a közösségi elkötelezettség erősítése. A projekt keretében a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium tapasztalt tanárai lépnek színpadra, hogy bemutassák zene iránti szenvedélyüket, tudásukat.

A Kompánia Zenekar egy baráti társaság, amely az együtt zenélés örömének megélése mellett szeretné visszaidézni az ünnepek értékét, szokásaink szépségét. Műsoraikban különös egészet alkotva nyúlnak a népzenei hangzás, a többszólamúság és a pop világához. Az ösztöndíj a kiváló zenei hanganyag technikai rögzítését támogatja.

László István kisepikai művek, főként novellák, elbeszélések, anekdoták alkotója. A kiadásra váró mű változatos tematikával igen sokszínű, igen összetett. Akad a megjelenő kötetben néhány tanulmány jellegű írás, de azok is nélkülözik a szigorúan tudományos hangvételt.

Lőrincz Tamás hiánypótló, egyedülálló vállalkozásba fogott, célja egy, a Ciszterci Szent István Gimnázium egykori költő tanárai és diákjai műveiből összeállított antológia elkészítése, amely korokon átívelő, a XVIII. századtól napjainkig szóló gyűjtemény lesz.

Magony Imre városunk nemcsak történelmi múltjára, de szülötteire is büszke lehet. Hogy kik ők, hol, melyik házban születtek, nevelkedtek, hol laktak, mivel szereztek hírnevet – ezekre a kérdésekre keresi a választ tervezett pályaműve, amely az életutak felvázolása mellett a személyekhez kötődő székesfehérvári épületek bemutatására is hangsúlyt fektet majd.

Mosberger Róbert esetében az Utazó Camera Obscura Mutatvány 2003 – 2024 című fotóalbum elkészítését támogatja a kuratórium. A művész 2003-ban kezdte el a vándorfotográfus mesterséget, létrehozta az első magyar utazó Camera Obscura Sátrat, melyet interaktív, zenével kísért, utcaszínházi előadás jellegű fotográfiai bemutatóvá fejlesztett. Itthoni és külföldi fesztiválokon is megjelent. Az elmúl 11 év alatt összegyűlt anyagokat tervezi albumban megjelentetni. 

Rostási Szabó Imréné Székesfehérvár ipari helytörténetének, az önálló kisiparosok 1938-tól napjainkig tartó tevékenységének feldolgozásán dolgozik. Olyan személyeket kíván bemutatni, akik több generáción át városunkban gyakorolták szakmájukat: közöttük legendás iparos családok ma is dolgozó mestereit, s olyan szakmákat is, melyek sajnos ma már nem léteznek.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Tihanyi Tamás tervezett munkája a sporthősök örökségére fókuszál a koronázó városban. Az 1952-es helsinki olimpia hősei 16 arany-, 10 ezüst- és 16 bronzérmet szereztek, ezt az eredményt azóta sem tudtuk felülmúlni, így ők példák lehetnek mindannyiunk előtt. Székesfehérváron 2022-ben egy olimpiai emlékművet avattak fel, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotását: a szerző egy album megjelentetését tervezi, hogy a kőbe faragott könyv olvasható formában is megjelenhessen.

Végvári Beatrix „Útbejárások” menet – jövet című grafikai munkáinak elkészítését támogatja a kuratórium. A művésznő úgy fogalmazott pályázatában, hogy a grafikákat a ma már tradicionális technikának számító szerigráfiai nyomatok létrehozásával tervezi létrehozni.  

A Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület a székesfehérvári Zsolt utcai Közösségi Házban működik. Művészeti vezetője Zemlényi Katica, aki munkatársaival hosszú évek óta szervez kulturális és zenei programokat. Ezek egyike az a hiánypótló, értékteremtő, ugyanakkor értékeket és értékes embereket bemutató programsorozat, melyet sokan már ismernek a városban. Célul tűzték ki, hogy havonta bemutassanak egy-egy olyan példaértékű embert, közösséget, akik az élet különböző területein elismerésben részesültek, városunk köztiszteletben álló polgárai, szervezetei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában