Bárki megcsodálhatja

2 órája

Elképesztő alkotás érkezett a Városházára

A magyar koronázási palástról készült nagyméretű festmény érkezett a székesfehérvári Városházára, melyet a Székesfehérvári Királyi Napok idején bárki megnézhet az első emeleti folyosón. A Szent István és Gizella által 1031-ben készíttetett és a koronázási szertartás nélkülözhetetlen kellékeként használt, majd azóta is sok évszázada kiemelt becsben őrzött koronázási palástot megörökítő festmény Balog Eszter képzőművész keze munkáját dicséri.

Gombor Lili

A festményhez készült keretet az alkotó férje készítette

Fotó: Simon Erika / ÖKK

Balogh Eszter képzőművész másfél év alatt készítette el a magyar koronázási palástot megörökítő festményét. A mű, melyre alkotója a béke szimbólumaként és a Szent István-i örökség melletti tanúságtételként tekint, homokszemcsékkel kevert olajfestékkel készült. Az alkotás pénteken érkezett a székesfehérvári Városházára, a hol a Székesfehérvári Királyi Napok alatt bárki megcsodálhatja. 

Balog Eszter a festmény születésének körülményeiről elmondta, hogy 2022-ben, miután kitört az orosz–ukrán háború, Záhonyba ment, hogy sokakkal együtt segítse a menekülteket és karitatív tevékenységet végezzen. 

– Képzőművészeti gimnáziumban tanultam, majd sokáig szociális munkát végeztem, így talán érthető, hogy nagyon megérintett a háború miatt sújtott emberek helyzete, és hogy a béke iránti vágyam kifejezésére a művészetet választottam. A konkrét ötlet akkor született meg, amikor otthon körbenézve megláttam a polcon a három gyermekem érettségin kapott emlékkönyveit: ezek az államalapítást ábrázolják, borítójukon Szent Istvánnal, a gyönyörű koronázási palástban. Akkor állt össze a fejemben, hogy a béke kérdése és ez a gyönyörű textil, és amit ez szimbolizál, nagyon is aktuális. Sokat imádkoztam, hogy megerősítést kérjek, hiszen elmélyülést és időt igényel ennek a míves alkotásnak az elkészítése – ekkor határoztam el, hogy elkészítem a festményt. Nagyon örülök és megtiszteltetés, hogy ilyen értelemben a festményem oda került, ahova egykor a leginkább szánták és amire a gyönyörű felírás is a paláston utal: 1031-ben a fehérvári Szűz Mária Bazilikának lett így fölajánlva –mondta el Balogh Eszter, aki a festményt méretarányosan készítette el.

A festmény előreláthatólag szeptember végéig marad Székesfehérváron. A Nyitott Városháza program keretében a Városházán helyet kapott értékes alkotások – a Szent Korona, az országalma és a jogar hiteles másolatai, Aba-Novák Vilmos szekkói, a középkori korpusz és a Díszteremben látható falfestmények –, valamint a koronázási palástról készült festmény minden nap 10:00 és 19:00 óra között szabadon látogatható – tájékoztatott az ÖKK.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában