Kereskedelem

2024.08.11. 16:00

Ezek a márkák vezetnek a használtautó-piacon

Egy kutatás szerint 2024 első félévében ezek voltak a legkedveltebb használt autók Magyarországon: az Opel, a Volkswagen és a BMW uralja a piacot. - olvasható a sonline.hu oldalán.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az utóbbi évek során nem csökkent a magyar vásárlók német autók iránti lojalitása. Ez derül ki a carVertical autóadat-szolgáltató cég által készített tanulmányból, amely a 2024 első felében leggyakrabban ellenőrzött autókat vizsgálta. Az Opel, a Volkswagen és a BMW idén is a legnépszerűbb használtautó-modellek között szerepeltek. 

A használtpiac éllovasa az Opel Astra 

A carVertical platformján az év első felében a magyar autósokat leginkább a használt Opel Astrák története érdekelte, amelyek az összes ellenőrzött jármű 3,6%-át tették ki. Ezeket követték a Volkswagen Passat (3,3%), a BMW 3-as sorozat (2,9%), a Ford Focus (2,9%) és a Volkswagen Golf (2,8%) modellek. 
2023 azonos időszakához képest a Passat volt a legtöbbször ellenőrzött autó, ezt követte a Golf. Az egyetlen újonc idén a Ford Mondeo volt, 1,8%-os részaránnyal. 

„A vásárlók körében például az Opel és a Volkswagen német márkák a legnépszerűbbek, hiszen az autósok nagyra értékelik, ha az ár jó minőséggel párosul. A BMW sem marad le mögöttük sokkal, mivel ez az egyik legkeresettebb márka a régió használtautó-szegmensében"

 – árulta el Matas Buzelis, a carVertical autószakértője. 

Magyarországon a Kia Ceed népszerűsége ugrott a legnagyobbat 

Az országban a legnagyobb mértékben a Kia Ceedeket ellenőrző autótörténetek száma nőtt a legnagyobb mértékben (+71,2%), ezt követte a BMW i sorozata (+62,7%), az Opel Zafira (+37,7%), a Toyota RAV4 (+34,7%) és a Ford Kuga (+33,5%). 

E modellek egyre növekvő népszerűsége jó hír azok számára, akik ilyen autót terveznek eladni. Minél keresettebb egy autó a használtpiacon, annál stabilabb az ára az amortizáció szempontjából. 

A vizsgált országokban a Mini Coupé (+719,1%), a Tesla Model 3 (+534%), a Tesla Model X (+297,6%), az Audi RS7 (+262,2%) és a Jaguar E-Pace (+186,6%) népszerűsége nőtt a legnagyobb mértékben az idei év első felében. 

A népszerű modelleknél gyakoribb a kilométeróra-csalás  

A népszerű modellek gyakrabban válnak csalók célpontjaivá. Igen nagy számban találhatók a piacon manipulált kilométerórájú autók, márpedig ezekkel a járművek később számos probléma adódhat, amivel az új tulajdonosoknak számolniuk kell. Jócskán megnehezíti a gyártói ajánlások követését és rendszereskarbantartást, ha nem egyértelmű, hogy mennyit futott a jármű. 

2024 első hat hónapjában Magyarországon az összes ellenőrzött Astra 6,1%-ának állították vissza a kilométeróráját, így a vásárlóknak különösen óvatosnak kell lenniük, és vásárlás előtt mindenképpen érdemes ellenőrizniük az autó történetét. Más népszerű modelleknél is gyakran módosítják a kilométeróra állását: a Volkswagen Passatok esetében ez az arány 8,6%, a BMW 3-as sorozatnál 7,1%, a Ford Focusoknál 2,8%, a Volkswagen Golfoknál pedig 5,3%. 

Stabilizálódik a használtautó-piac 

Szinte minden piacot további stabilizálódás és fokozatos használtautó-árcsökkenés jellemez. A mérséklődő árak többek közt annak köszönhetők, hogy az új autók piaca fellendülésnek indult, tekintve, hogy megszűntek az autógyártásra néhány évvel ezelőtt még oly jellemző jelentős késések. Az új autók gyártásának növekedésével párhuzamosan egyre több használt modell kerül a másodlagos piacra. 

Ami az elektromos járműveket illeti, azokban az országokban, ahol a közelmúltban új ösztönzőket vezettek be, újjáéledt az elektromos járművek piaca, de ez a tendencia csupán átmeneti. Hosszú távon az elektromos járművek piacának valószínűleg nehézségekkel kell majd szembenéznie, mivel egyes gyártók befektetéseiket ismét a belső égésű motoros autók gyártására összpontosítják. 

„Azok a vásárlók, akik a leginkább vágytak elektromos járművekre, már megvették azokat, mások pedig vagy nem látják szükségét a váltásnak, például azért, mert nincs hol tölteniük, vagy nem engedhetik meg maguknak” – magyarázza Buzelis. 

Buzelis szerint némileg élénkült a használt autók vásárlása, és az idei első negyedévben a főbb európai piacokon folyamatosan nőtt a tranzakciók száma. 

Cikk forrása: sonline.hu

Az eredeti cikk ide kattintva megtekinthető. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában