Fontos témák terítéken

2 órája

Fehérvári közgyűlés: közétkeztetés, iskolafelújítások

Székesfehérvár önkormányzatának képviselő-testülete pénteki közgyűlésén döntött: minimális mértékben ugyan, de emelkedni fognak a bölcsődei, óvodai és iskolai étkezés költségei. Szó volt a Kodolányi, a Tóparti és a Vasvári gimnázium épületéről is.

Feol.hu

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fehérvári közgyűlés augusztus 16-án, pénteken reggel a közétkeztetés témájában hozott fontos döntéseket. A képviselő-testület határozata szerint nőnek az intézményi térítési díjak - a gyermekjóléti és szociális alapszolgáltatások és szakellátások esetében jövő év január 1-jétől  átlagosan 10 százalékkal, majd 2026. január 1-től újabb átlagosan 10 százalékkal emelkednek. A gyermekétkeztetés esetében is szükségessé vált az emelés: jövő év január 1-től átlagosan 20 százalékkal kell majd többet fizetni, melyet 2025. szeptember 1-én újabb 10 százalékos emelés követ. Az önkormányzat azonban továbbra is térítésmentesen biztosítja a bölcsődei gondozást, azért sem most, sem a jövőben nem kell díjat fizetni - derült ki a közgyűlésen, ahogy az is: a térítési díjak emelésére az elmúlt egy évtizedben mindössze egy alkalommal került sor a városban, ám mostanra, a szolgáltatások költségeinek jelentős emelkedésével, az intézmények bevételeinek csökkenésével szükségessé vált a díjak kiigazítása. Az élelmiszerárak folyamatos emelkedése jól látszik abból az adatból, amely szerint míg az állami finanszírozáson túl a közétkeztetés biztosításához 2020-ban 150 millió forintot, addig idén már 600 millió forintot tett hozzá az önkormányzat. 

 

Iskolafelújítások

A város számos pontján zajlik az iskolai épületek felújítása: a pénteki testületi ülésen szó volt a korábbi Ybl Miklós Általános Iskola épületének felújításáról, amelybe hamarosan átköltözhet a szomszédos Kodolányi János Gimnázium - ahol szintén felújítás vár az épületre.  Erre vonatkozóan közbeszerzési eljárást indított el a fehérvári testület. Az iskolafelújítások kapcsán Cser-Palkovics András polgármester említést tett  a Tóparti Gimnázium megújult épületéről, ahová az intézmény mára visszaköltözhetett, továbbá a Vasvári Pál Gimnáziumról, amely - szintén az épület felújítása apropóján - a nyár folyamán átköltözött az egykori Bory Jenő Általános Iskola épületébe.

- A régi épület felújításával összefüggő munkaterület átadás megtörtént pár napja, az új épület építésére vonatkozó vállalkozói szerződés pedig hamarosan aláírásra kerül és utána ott is munkaterület átadására kerül sor. Bízunk benne, ha lehet, még határidőn belül tud majd a Vasvári visszaköltözni - de nyilván ez majd a jövő zenéje - szögezte le a város vezetője. 

Útfelújítás

Folytatódik a Saára Gyula program is a városban - a testület döntött arról, hogy a Gáz utcai garázssor Rákóczi út felőli útfelújítása - a csapadékvíz elvezető hálózat felújításával egyetemben - a másik oldalon folytatódhat. A tervek szerint a kivitelezési munkálatok hamarosan elkezdődhetnek.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában