Arcanum

2024.08.27. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Szanyi-Nagy Judit

Általános iskola a dolgozóknak

„Évek óta sikeresen működik a megyeszékhelyen a Dolgozók Önálló Középiskolája. Eredményesen tevékenykedik a dunaújvárosi felnőtt dolgozók tanulását elősegítő intézmény is” – kezdte cikkét 1964-ben a hírlap. Innen tudható az is: „Most a megyei tanács végrehajtó bizottságának határozata alapján 1964. szeptember elsejével Székesfehérváron is megkezdi működését a dolgozók általános iskolája. Ez az intézmény foglalja magába a város területén eddig a nappali tagozatok mellett működő valamennyi esti és levelező tagozatot, valamint az üzemi és kihelyezett osztályokat.” 

Kevesebb strandoló, több kiránduló

„Lecsendesedett” a kánikula a hét végére, s a kissé hűvösebb idő éreztette hatását a Velencei-tó idegenforgalmán” – kezdődött a Fejér Megyei Hírlap 1974. augusztus 27-én megjelent cikke. Majd így folytatódott: „A múlt heti »vendégdömpingnek« már nyoma sem volt, bár még mindig harmincezren töltötték a vízparton a víkendet. A kempingben még telt ház volt, de a fizetővendég-szolgálatnál már nem akadt minden szobának gazdája. 
A strandokon megszűnt a zsúfoltság, a több ezer fürdőnapozó vendég kényelmesen élvezhette augusztus utolsó vasárnapját. 
Megnőtt a sétahajók forgalma, sokan rándultak át a Szúnyog-szigetre. Élénk idegenforgalmat bonyolítottak le a Velencei-tó környéki kirándulóhelyek, sokan voltak kíváncsiak az Ingó-kövekre, a Likas kőre, s látogattak el az északi part romantikus kis falvaiba. 
A székesfehérváriak közül sokan választották kirándulásuk végcéljának a Bakony és a Vértes erdőit, és a Gaja völgyét. A napsütötte tisztásokon számos autós turista ütött tanyát.” 

Befejeződött a hangversenyévad

„Véget ért az idei Beethoven hangversenyidény Martonvásáron. A negyedik, évadzáró koncertet szombaton tartották meg a MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének parkjában, az évszázados fákkal körülvett szigeti hangversenykertben” – derül ki a hírlap ugyancsak 1974-ben megjelent lapszámából. „A martonvásári Beethoven hangversenyek idei sikere is bizonyította, hogy a Fejér megyei Idegenforgalmi Hivatalnak és az Országos Filharmóniának szerencsés volt az az ötlete, hogy a »hagyományos« három helyett négy koncertet rendeznek. A négy hangversenyen csaknem tízezren tapsoltak a Magyar Állami Hangversenyzenekarnak.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában