Partnerségben találkozik a katonamúlt a kihívásokkal

18 órája

Fejlesztik a Kodolányi János Egyetem és a honvédség együttműködését

A jövőben a korábbinál is szorosabban működik együtt a Kodolányi János Egyetem a Honvédelmi Minisztériummal – az erről szóló megállapodást pénteken délelőtt Székesfehérváron írta alá Vargha Tamás miniszterhelyettes, honvédelmi államtitkár és Vizi László Tamás megbízott rektor.

Tihanyi Tamás

Mindkét fél számára előnyös a korábbi együttműködés összehangolása, kiterjesztése és intézményesítése

Fotó: Feol.hu

– A Királyi Napok kapcsán mostanában sokat beszélünk Székesfehérvár elmúlt 1100 évéről, de talán kevesebbet arról, hogy a város iskola-, egyetemi és katonaváros is – mondta az újságíróknak Vargha Tamás országgyűlési képviselő. – Itt már Szent István korában fegyverrel kellett megvédeni a falakat, az évszázadok során pedig a székesfehérváriak mindig helytálltak, mint ahogyan megteszik kötelességüket katonáink ma is.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a NATO-kötelékében jelenleg olasz, szlovén és lengyel katonák dolgoznak együtt honvédeinkkel Székesfehérváron. Majd az ukrajnai háborúra és a közel-keleti helyzetre utalt, amikor kijelentette:

– Békét csak úgy lehet teremteni, ha erős, korszerű, ütőképes, high-tech hadsereget építünk, ez nincs ellentmondásban békére való törekvéseinkkel.  

Mindkét fél számára előnyös a korábbi együttműködés összehangolása, kiterjesztése és intézményesítése. A Honvédelmi Minisztérium célja a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságának, a katonai pálya – különösen a szerződéses és az önkéntes tartalékos szolgálati jogviszony – ismertségének és népszerűségének növelése, a toborzás hatékonyságának fejlesztése. A Kodolányi János Egyetem egyebek mellett a hallgatói létszám és a gyakorlati képzés színvonalának növelését várja a partnerségtől, valamint azt, hogy a hadtörténeti specializáció, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a diplomás ápoló képzés területén válik szorosabbá a kapcsolat a védelmi minisztériummal.

Vargha Tamás hangsúlyozta: nincs ellentmondás a béketörekvés és a honvédség fejlesztése között
Fotó: Feol.hu

Az eseményen Vizi László Tamás megbízott rektor is Székesfehérvár katonaváros jellegét hangsúlyozta, rámutatva, hogy az egyetemnek a koronázó városban kötelessége a katonai hagyományok ápolása, a honvédség, a honvédelem támogatása. Az előzményekről szólva beszélt a szabadegyetemi programsorozatról, arról, hogy oktatóik és hallgatóik már korábban bekapcsolódtak a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tevékenységébe, a Magyar Honvédség egészségügyi központjának munkájába. A katonai pályára való irányítás, a toborzás feladatait is örömmel vállalják fel.

 Vizi László Tamás megbízott rektor és Vargha Tamás miniszterhelyettes írta alá az együttműködési megállapodást
Fotó: Feol.hu

– A sport területéhez hasonló módon egy sikeres önkéntes tartalékos mentorprogram megteremtése is cél, miközben terveink szerint a Magyar Honvédséggel együttműködésben közös konferenciákat, kutatásokat szervezünk, a tudományos eredményeket pedig kiadványokban rögzítjük majd – tette hozzá Vizi László Tamás, majd bejelentette, hogy szeptembertől – természetesen komoly hadtörténelmi tartalommal – történelem mesterképzés szak indul a Kodolányi János Egyetemen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában