Lélekemelő festmények

2 órája

Horváth Hella: Örömtánc ecsettel (videó!)

A korábban könyvtárosként dolgozó és origamiművészettel is foglalkozó fehérvári művész egy igen ritka betegséggel küzd, ám mindezt nem problémaként, hanem egyfajta lelki utazásként éli meg. Horváth Hella vallja, betegsége megtanította szemléletet váltani és a valóban fontos dolgokra figyelni. Érzéseit, saját látásmódját pedig gyakran vászonra is viszi.

Kecskés Zoltán

Horváth Hella: A festés kicsit olyan nekem, mint a lelkem tánca a vásznon.

Fotó: Főnix (b), interjúalany (j)

Így születtek meg legújabb alkotásai is a nyár derekán, amely az évszakra jellemző mozgalmasság helyett, nyugalmat, idilli képet sugároznak. Horváth Hella egyik legkedvesebb tevékenysége a festészet, több tárlatát is megcsodálhatták már a megyénkben élők. A művészet számára nem befektetés, hanem szenvedély, nélkülözhetetlen a lelki jóléthez, gyógyító erővel bír, hogy leküzdje autoimmun betegségét.

Horváth_Hella_napnyugta_festészet
Nemrég készült el legújabb festménye Horváth Hellának, amely egy pipacsmezőt elevenít meg a napfelkeltében.
Fotó: Interjúalany

A művészet mint gyógyító erő

A lakásomban van kialakítva egy kis alkotó sarok, ahol a madaraim társaságában alkotok. A festés kicsit olyan nekem, mint a lelkem tánca a vásznon … persze, kezdő táncos vagyok s bár a tánchoz jó egy társ, de lehet táncolni egyedül is. Örömtánc ez. Látni és felfedezni magam körül a sok apró csodát, hálásnak tudni lenni a megélt pillanatokért … A festés szó szerint pedig beleszédülés önmagamba: a feltörő érzelmek, érzések letisztulnak, lecsendesednek és elringatnak. Amikor kész a kép, sokáig csak nézem … csodás tánc ez! 

– vallja Horváth Hella, majd kedvenc témáiról és legújabb alkotásairól beszélt:

– Imádok madarakat festeni, vagy vízeséseket, tengert, hegyeket! Nemrég készült egy festményem, amely egy pipacsmezőt elevenít meg a napfelkeltében. Festés közben beleszerettem a témába és elkészítettem ugyanezt a tájat a naplemente színeivel. Igazán izgalmas lett a két kép egymás mellett! Újabban pedig a képeim témája a NŐ. Ezek az absztrakt képek úgy tűnhetnek, mintha csak festékpacák lennének elkenve, pedig nem! Egy ilyen kép születése élményalkotás, felszabadító és a pillanatnyi érzelmek vezetik leginkább az ecsetet. Azonban itt is van színharmónia, kompozíció, különböző struktúrák az ecset vagy festőkés használatától függően, számít a lendület, a kontrasztok. A többi képem, amely tájakat vagy bármi mást elevenít meg, egyfajta önkifejezés, a lelkem egy darabja vászonra vetítve. Ezért a képeimet többnyire néhány gondolatom kíséretében jelenítem meg a közösségi média felületen – tette hozzá.

Horváth_Hella_festészet
A természet csodáit viszi fel a vászonra: szeret madarakat festeni, vagy vízeséseket, tengert, hegyeket.
Fotó: Horváth Hella

A festészet számára nem befektetés

Horváth Hella elárulta azt is, hogy számára  a festészet nem az anyagi javainak gyarapodásáról szól, hanem egy szenvedély, önmaga kifejezése.

– A képeimet a magam örömére kezdtem el festeni, de a környezetemből sok olyan visszajelzést kaptam, hogy másoknak is tetszenek. Így jöttek létre kiállítások, vagy kérésre barátoknak, ismerősöknek  születtek alkotások.  Akril festékkel festek feszített vászonra, ám néhány képemet a paverpol szobrásztechnikával ötvözöm. Így rendkívül egyedi, különleges képek születnek. Ezek közül az a két kép áll a legközelebb a szívemhez, amelyeket Wass Albert sorai ihlettek.

Tudta-e?

Horváth Hella túlélésért vívott küzdelmére az országosan is ismert műsorvezető, Jakupcsek Gabriella és vele együtt a Richter Főnix Közösség is felfigyelt és 2024-ben, így egyik Főnixének választotta. De mit is takar ez pontosan? Kattintson és olvassa el cikkünket!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában