Hagyomány

2024.08.06. 14:00

Íme a Királyi Napok részletes programja

A város hagyományához híven idén is megtartja a Székesfehérvári Királyi Napokat, amelyet augusztus 11. és 20. között rendeznek meg, ám már a rendezvénysorozat hivatalos megnyitója előtti napokban is érdemes a belváros és környékére látogatni az érdeklődőknek.

Déri Brenda

A belvárosban információs pontok segítik majd a programokról való tájékozódást

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A héten kezdődő Királyi Napokról, valamint az azt megelőző kulturális programokról kedd délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a szervezők a Zichy ligetben, melyen elsőként Róth Péter alpolgármester mondta el gondolatait. 

– Mostanában nagyon sokan érezhetik úgy, hogy a világból eltűntek a biztos pontok. Mindaz, ami korábban egyértelműnek tűnt olyan, mintha már nem lenne az. Sőt úgy is érezhetjük, hogy a stabilitás nem előny, hanem sokkal inkább hátrány, de valójában ez nincs így. A Székesfehérvári Királyi Napok régóta biztos pontot nyújtanak azt itt élőknek. Ez egy olyan ünnep, amelyre mindannyian biztosan számíthatunk. Ezen gondolatok jegyében hívok mindenkit az idei rendezvénysorozatunkra – fogalmazott.

Az alpolgármestert követően Spányi Antal megyés püspök a Királyi Napok alatt zajló Szent István Ünnepkör programjait ismertette. Mint mondta augusztus 14-én délután fél 6-kor a Magyar Szent Család ereklyéinek átvitelével kezdődik a program, a Püspöki Palotából a Szent István-király székesegyházba, majd ott egy szentmisét tartanak, amely után körmenetben indulnak a Nemzeti Emlékhelyre. 15-én ismét a Szent István-király székesegyházba várják a híveket, ahol Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmisét tartanak 19 órától. A Királyi Napok utolsó napján, 20-án pedig Szent-István napi ünnepi szentmisével zárnak. 

A programok mellett a megyéspüspök hangsúlyozta:

– Székesfehérváron az augusztusi hónap kiemelten fontos. Sok-sok ünnepi eseménnyel köszöntjük Fehérvár lakóit és megerősítjük őket abban a tudatban, hogy mit jelentenek a Szent Istvánig visszamenő gyökerek és az a mindennapi valóság, amelynek alapja egy keresztény kultúrára épül –.

Juhász Zsófia, az ARTE elnöke a Nemzetközi Néptáncfesztiválról adott tájékoztatást, melyből kiderült utoljára 2019-ben volt lehetőség arra, hogy nemzetközi részvevőket is hívjanak a fesztiválra, így nagy öröm, hogy ezt idén újra megtehették. Így érkeznek vendégek Mexikóból, Spanyolországból és Horvátországból, akik a Királyi Napok egésze alatt a városban tartózkodnak és a megyeszékhely több pontján találkozhatnak velük az érdeklődők. 

– A Királyi Napok első napján felvonulással indul a fesztivál, ami azért is hálás feladat, mert így mi alapozhatjuk meg az érkezők 20-ig tartó hangulatát. Majd a Néptáncfesztivál utolsó napján augusztus 15-én ismét vonulnak a résztvevők. De e két kiemelt programunk mellett lesz még a belvárosban interaktív táncolás a Virágóra mögött, térzenei koncertek a Mátyás király-emlékműnél és természetesen a Táncházban is várjuk a látogatókat –.

Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója a sokak által kedvelt Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválról árult el részleteket, mely szintén a Királyi Napokon belül kerül idén is megrendezésre. A fesztiválon augusztus 16-án négy zenekar – Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar, Veszprém Légierő Zenekar, Légierő Zenekar Szolnok és az MH BHD 32. Testőrezred Helyőrségi Zenekar – közreműködését láthatják az érdeklődők a Városház téren. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar záróprodukciója pedig 20-án 20 órakor kezdődik a Zichy színpadon, ahol Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának koncertszerű előadására várják a közönséget. 

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója a Négy nap középkor a Belvárosban című programról beszélt, mely először kerül megrendezésre a Királyi Napok – augusztus 17-20. – alatt hagyományteremtő céllal. A főigazgató kiemelte a program középpontjában a lovagok és a lovagi harcok állnak, amelyek a középkorba repítik a nézőket. De lesznek még előadások, bemutatók és várkörúti felvonulás is.

A Királyi Napokról, valamint az azt megelőző kulturális programokról tartottak sajtótájékoztatót
Fotó: Nagy Norbert / FMH

A programokat részét képezi továbbá az Árpád-házi históriák című előadás, valamint a Tourinform Iroda túrái. Előbbiről Lőrincz Zsuzsa, a Vörösmarty Színház ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: idén hetedik alakalommal lesz Kárpát-medencei Színjátszót Tábor, amelyet a Vörösmarty Színház, Székesfehérvár önkormányzata és a Rákóczi Szövetség közösen szervez. Ennek keretében érkezik 25 diák – főként Erdélyből és Szlovákiából –, akik színművészekkel karöltve két időpontban – 18-án és 19-én – adják elő a Királyi Napokon, a Bartók Béla téren az Árpád-házi históriákat. Ami a Tourinform Iroda programjait illeti Gombaszögi Nóra irodavezetőtől megtudtuk: idén is garantált programokkal készülnek, 16-án fáklyás túrára, 17-én pedig buszos túrára várják a látogatókat. Utóbbi során az Alba Arénához viszik a résztvevőket.

A sajtótájékoztatón végül Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője a további kiemelt programokról és a Királyi Napokat érintő egyéb információkról beszélt. 

– A Zichy színpadon könnyűzenei koncertek lesznek a Néptáncfesztivál programjai után és az augusztus 20-i operaelőadás előtt. Itt a Bikinit, Fenyő Miklóst és a Bagossy Brothers Company-t láthatják a nézők. Augusztus 18. és 20. között középkorrá varázsoljuk a belvárost a Városház tértől egészen a Zichy ligetig – árulta el Igaz Krisztina, illetve az is hozzátette, hogy a belvárosban információs pontok segítik a programokról való tájékozódást. Továbbá útlezárásokra is kell számítani, amiről később részletesen hírt adnak.


A Királyi Napokról bővebb információ itt érhető el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában