Emlékülés

3 órája

Jankovich Ferencre emlékeztek Fehérváron

Jankovich Ferenc-emlékülést szerveztek pénteken késő délután a Városháza Dísztermében. A Vörösmarty Társaság Székesfehérvár Önkormányzatával, a Vörösmarty Mihály Könyvtárral, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fejér Vármegyei Tagozatával, valamint a Magyar Írószövetség Közép-dunántúli Csoportjával közösen valósította meg a programot az 1907-ben Székesfehérváron született költőre, íróra, műfordítóra emlékezve.

Feol.hu

Fotó: Bácskai Gergely / ÖKK

Kevesen tudják, de Fehérvár szülötte a Kossuth-, József Attila- és Baumgarten-díjas költő, író, műfordító, Jankovich Ferenc, aki számára a zene is kiemelten fontos volt. Életművét a versek mellett prózai alkotásainak gazdag sora – társadalmi és történelmi regények, háborús napló, memoár, népszerű irodalomtörténet és műfordításai – teszik teljessé. Az önéletrajzi művek sorába tartozik a Téli szivárvány című regénye, amely az első világháború sújtotta Székesfehérvár széles társadalmi pannóját festi az olvasó elé, az azt átélő gyermek szemével. Nevét utca őrzi Székesfehérváron, valamint a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárának épületén emléktáblája is van az irodalmárnak. – írja közleményében az ÖKK.

Fotó: Bácskai Gergely / ÖKK

Fontos, hogy miközben segítjük a kortárs alkotókat, nem szabad megfeledkeznünk az elődökről – mondta Lehrner Zsolt alpolgármester az emlékülésen. „Székesfehérváron minden évben megemlékeznek Jankovich Ferencről emléktáblájánál, a Széna téri könyvtárnál, amit 1997 novemberében, születésének kilencvenedik évfordulóján Pomogáts Béla irodalomtörténész jelenlétében avattak fel. Jankovich Ferenc irodalmárként és az irodalmi élet szervezőjeként is fontos szerepet vállalt Fehérváron. Alapító tagja volt a Vörösmarty Irodalmi és Művészeti Társaságnak és szerkesztője a VÁR folyóiratnak.” Lehrner Zsolt köszönetet mondott a szervezőknek, hogy létrejöhetett a megemlékezés, mely a Magyar Irodalomtörténeti Társaság, a Magyar Írószövetség, a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Vörösmarty Társaság közös rendezvénye – ehhez pedig házigazdaként örömmel csatlakozott a város önkormányzata is.

Fotó: Bácskai Gergely / ÖKK

Az emlékülésen elsőként lánya, Jankovich Krisztina mesélt édesapjáról, illetve a két lánytestvérével közösen megélt emlékeikről. Sebők Melinda irodalomtörténész, a Vörösmarty Társaság elnöke – Mester és tanítvány címmel – a szintén székesfehérvári kötődésű György Oszkárhoz fűződő irodalmi és emberi egymásra hatásokról tartott előadást. A megemlékező konferencián dr. Bakonyi István irodalomtörténész, Váczi Márk történész és Pálfalvi András költő is előadást tartott Jankovich Ferencről.

A pénteki irodalmi összejövetel elején egyperces néma főhajtással emlékeztek a tragikus hirtelenséggel elhunyt Mihályi Győző Jászai Mari-díjas színművészre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában