Olvasói történet

2024.08.23. 14:42

Jogosítvány mindenáron?

Képünk illusztráció

Fotó: MI

Évekbe telt, míg megérett bennem, hogy szeretnék megtanulni vezetni. Beiratkoztam egy autósiskolába. Megvolt bennem a kellő lendület, a KRESZ vizsga elsőre sikerült, aminek nagyon örültem. Alig vártam a forgalmi órákat. 5 hónap telt el az első forgalmi vizsgáig. Nagyon jól ment, úgy éreztem, hogy sikerülni fog. Egészen a 40. percig. Elvileg kivágtattam egy autó elé. Én ott kiszálltam és hazamentem. Ez még annyira nem viselt meg. Volt bennem erő, vettem utána órákat, majd elmentem vizsgázni újra. Nem sok sikerrel. Az első pár percben a kereszteződésnél megadták nekem az elsőbbséget, szabályosan megkezdtem az elindulást, majd a vizsgabiztos azonnal félreállított. 

Elbizonytalanodtam és nagyon csalódott voltam, hisz többet tudtam ennél. Vettem ismét órákat, ezúttal más oktatónál ugyanazon az iskolán belül. Ekkor már kezdtem érezni, hogy fogytán az erőm. Az ülést nem állíthattam át a magam kényelmére, így kellett több órát vezetnem, kibírtam. De, ami ezután következett… Az oktatónak nem tetszett valami a kormányzási technikámban és rávert a kezemre. Ez volt az i-re a pont. Annyira megviseltek a történtek, hogy abbahagytam a vezetést. Pár hónap múlva úgy döntöttem, újra elkezdek vezetni tanulni, új oktatónál. Szinte mindent elölről. Egész jól ment, mehettem vizsgázni. Borzasztó volt. A vizsgabiztos feszült volt és végig beszélt mögöttem, teljesen átfordult a figyelmem az ő szavaira. Szerinte tele voltam hibával, felkészületlenül mentem vizsgázni. Megalázva éreztem magam, szinte lerombolt bennem mindent, amit eddig felépítettem magamban. De nem adtam fel még így sem. 

Vettem pár gyakorló órát, majd a 4. vizsga következett, sikertelenül. Nem emlékszem a vizsgám minden percére, de tudtam, hogy nem ment jól. De ennyire? Sorozatos hibák. Hiba hibára halmozva. A vizsgabiztos a körforgalom után állított meg, elvileg nem adtam meg az elsőbbséget…, pedig megálltam. Az 5. vizsga következett. Jól ment a vezetés, egészen addig, amíg a 35. percnél piros lámpánál kétszer lefulladtam. Ennél a vizsgánál tartottam korrektnek a bukás okát, mivel ezek a hibák egyértelműek a sikertelen vizsga kimeneteléhez. Elfogadtam. És a PÁV-hoz a nyomtatványt is. Itt tartok most. De kérdem én: meddig tart még ez? Mikor lesz ennek vége? Igazságosság és igazságtalanság gondolatokkal alszom el és ébredek fel. A vezetést megutáltatták velem egy életre. Kíváncsi volnék minden vizsgámra. Hogyan vezettem, mik voltak a hibáim? Szívesen visszanézném, ha lenne lehetőségem, hogy tisztázhassam a bennem keletkezett kérdéseket és fejlődni tudjak általa. Forgalmi vizsgán nem lehet fedélzeti kamera, sajnos ezt jogszabály tiltja, miszerint a ,,24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól , a közúti járművezetők képzése, a vizsga felfüggesztése és érvénytelenítése 15. § (2) bekezdés d, pontja szerint az objektív értékelést ellehetetleníti, vagy a vizsga eredményét befolyásoló, illetve meg nem engedett segédeszközt (pl. mobiltelefon, kép vagy hangrögzítő eszköz) használ.” Az objektív szó jelentése személyestől független (hatás, jelenség, környezet), amely a tárgyi körülményekben rejlik, és a személy hatókörén kívül állónak tekintett körülményektől függ. A vizsga eredményét miért befolyásolja, amikor épp ellenkezőleg, segítené. A menetrögzítő, vagyis a fedélzeti kamera elsődleges célja, hogy rögzítse a forgalom eseményeit, a rögzített helyzetek segítik a vitás forgalmi helyzetek megoldását. Miben és miért akadályozná ez a vizsga menetét és kimenetelét? A fedélzeti kamera objektív felvételeket készít, a hangrögzítőt ki lehet kapcsolni. Visszanézni a hibákat, korrekten, a felvételek segítségével átbeszélni a helyes megoldásokat, javítaná az autósiskolák színvonalát és választ kapnánk kérdéseinkre.

Cikk szerzője: Olvasónk

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában