Erős nemzetekből lesz erős Európa!

2 órája

Megnyitották a Királyi Napok rendezvénysorozatát (galéria)

A 2024-es esztendőben ismét a világ különböző pontjairól érkező táncegyütteseket lát vendégül mindannyiunk legnagyobb közös örömére házigazdaként a patinás múltú, 75 éves székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes.

Tihanyi Tamás

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mexikói, spanyolországi, szlovákiai néptáncegyüttesek tagjainak, valamint hazánk egyik délszláv nemzetiségi táncosainak színpompás és felettébb hangulatos felvonulásával vette kezdetélt az idei Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatának megnyitó ünnepsége. Sok-sok éve már így történik, és ez önmagában is hagyomány: a Malom utcai Táncháztól, az esemény bölcsőjétől és otthonától indult a pörgő-forgó vonulás, át a Monarchia hangulatát idéző Zichy-ligeten, a Mátyás-király körúton az üzletközpontig, majd a Városház terét érintve végig vissza a Fő utcán át a liget színpadáig, a Királyi Táncpódiumig.   

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon jó itt lenni és elkezdeni az idei Királyi Napok rendezvénysorozatát, amely – most már nyugodtan mondhatjuk – gyönyörű hagyománya városunknak, a város kulturális életének, hiszen ez egy összművészeti fesztivál – mondta a székesfehérváriaknak és a koronázó városba érkezőknek Cser-Palkovics András polgármester. – Bízom abban, hogy a következő másfél hét élményekben gazdag programot kínál mindenkinek, a székesfehérváriaknak, a távolabb élőknek, a hozzánk érkezőknek. Azt is tudjuk, hogy ez a rendezvénysorozat a város történelmi múltjához kötődik. Ahhoz a múlthoz, amely ezt a várost a nemzet történelmi bölcsőjévé és fővárosává tette. Azonban ebben a másfél hétben sem feledhetjük el azokat a keresztény értékeket, amelyek mentén ez a város szerveződött, és ma is éli mindennapjait. De a rendezvénynek van egy másik kapcsolódási pontja is, hiszen hazánk az Európai Unió soros elnöke, és ezen belül elindult egy program, amelynek címe: 1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban. Külön örülünk annak, és köszönjük azt a lehetőséget, hogy ez a rendezvénysorozat Székesfehérvárról indult el, tisztelegve Szent István városa előtt.

– Mindenkit köszöntök Székesfehérváron, történelmi fővárosunkban, a helyen, amelynek küldetése van – mondta köszöntőjében Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter. – Mint ahogyan a magyar nemzetnek is küldetése van. Ezt a történelmünk során teljesítettük, a jelenben is teljesítjük, és úgy tesszük teljessé, úgy mutatjuk be mindenkinek, mint ahogyan tesszük most, a Királyi Napok során. Emlékezve múltunkra, megtámaszkodva múltunkban, mert értékállók, érték közvetítők vagyunk. Nemzeti kultúránk az, amely eggyé kovászol bennünket, és különösen fontos ez akkor, amikor Európában a normalitást kell megmutatnunk és megvédenünk. Csak erős nemzetekből, erős nemzeti kultúrákból lehet erős Európa!

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

A TÁNCCSOPORTOK

A Bafofim Ballet Folklorico Fiesta Mexicana az egyik legjelentősebb mexikói táncegyesület, amely 1987 óta működik. Célja, hogy megőrizze, ápolja Mexikó kulturális hagyományait. Folklórja színes és misztikus, melynek legjobb kifejezésmódja a tánc. Programjaikon képzeletbeli utazást tehet a résztvevő a varázslatos vidékeken. A színpad az a „jármű”, amellyel ezt meg lehet tenni, eljutva az ország legtávolabbi zugaiba is. 

A Rosa Del Azafrán, az ötvenes években alapított együttes neve egybeforrt Spanyolország egyik legrégebbi fesztiváljával, a Rosa Del Azafrán Folklórfesztivállal, melyre az ország minden szegletéből érkeznek csoportok. Filozófiájuk a múlt és a jelen ötvözése. Repertoárjuk, ruházatuk, előadásaik megalkotásához a hagyományt veszik alapul. Jellegzetességük három, a La Mancha-régióból származó tradicionális tánc, a seguidilla, a fandango és a jota, melyeket a tájegységre jellemző hangszerekkel – lanttal, bandurria-val, gitárral és hegedűvel – adnak elő.

A Folklore ensemble Háj 1975-ben alakult a dél-szlovákiai Rimavská Sobota városában. Szervezetileg a csoport Vratko Mančuška prímás vezetésével, a mintegy nyolcvanfős taglétszámmal több, önállóan dolgozó korosztályra, valamint egy ének- és népzenei csoportra oszlik. Szívesen és gyakran képviseltetik magukat az ország határain túl is, amit három különböző kontinensen közel negyven fesztivál bizonyít. 

A Tököli Délszláv Nemzetiségi Együttes 1967-ben alakult. Megalakulásának és létének elsődleges célja a magyarországi délszlávok – horvátok, szerbek, szlovének – népi kultúrájának, a néptáncnak és népzenének gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása. Mindezek mellett a repertoárban megtalálhatók a különböző magyar tájegységek dalai, táncai, illetve az egykori Jugoszlávia népeinek folklórja. Az együttes tánckarból és férfikórusból áll, és az utánpótlás illetve a hagyományőrző csoportokkal együtt mintegy százhúsz főt számlál. Tevékeny és szinte állandó résztvevője a fesztiváloknak, nemzetiségi találkozóknak, és önálló turnék keretében többször bejárta az országot.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában