Összefogtak

2 órája

Mentik a fákat a civilek Székesfehérváron (videó, galéria)

A rendkívüli hőség a fákat sem kíméli, hiába ér le mélyen gyökérzetük a talajba, a kevés csapadék miatt a föld kiszárad, így öntözésre van szükség. A Városgondnokság folyamatosan öntözi a fákat, de a hőség miatt elkél a segítség: Székesfehérváron a helyiek összefogtak, és saját kezűleg kezdték öntözni a palotavárosi tavaknál elültetett facsemetéket, amelyek mostanra zöldebbek, mint valaha.

Gombor Lili

Példaértékű, amit környezetükért és értünk is tesznek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fiatal, törékeny hölgy cipel két méretes vizesvödröt, kérdezem, segítsek-e, de ő csak int, hogy bírja, így legalább eloszlik a súly, könnyebb egyensúlyozni. Majd egy lendületes mozdulattal az egyik kis facsemete tövébe önti a vödör tartalmát, s a víz azonnal el is szivárog a gyökerek felé. Közben izmos, erős fiatalember kocog el mellettünk, kérdőn nézve a tevékenységre, melybe hamarosan én is bekapcsolódtam. Sokan mozognak, futnak, kerékpároznak a palotavárosi tavak környékén, s van, aki csak kutyát sétáltatni jön le, de mindegyikük elhalad a számtalan sárguló levelű fa mellett. Mostanság azonban a fák társaságot kaptak, gondos kezek sürögnek-forognak körülöttük. 

Aki kedden és péntek este a palotavárosi tavaknál sétál, szorgalmas, vödröt cipelő helyiekre lehet figyelmes, amint láncban adogatják egymásnak a súlyos, vízzel teli vödröket. Halász István helyi lakos a nyár elején szokásos esti sétája során figyelt fel arra, hogy kiszáradtak a fák, s ha valaki nem lép időben, akkor bizony el is pusztulnak. Felvette hát a kapcsolatot Sohonyai Edittel, akiről jól tudta, sikerrel szólítja meg az embereket és jól ért a közösségépítéshez. Kettejük kezdeményezése nyomán hamarosan kialakult egy helyiekből álló kis közösség, amely saját kezébe vette a vizesvödröket, és nekilátott a palotavárosi tavak fáinak rendszeres öntözésének. Mert mint mondják, a Városgondnokság megteszi, amit tud, vannak azonban facsemeték, amelyeket az öntöző autóval nagyon nehezen lehet megközelíteni, így ők főként ezekre a fákra figyelnek oda, és öntözik őket heti rendszerességgel, hol tízen, tizenöten, hol pedig hatvan körüli létszámmal, legutóbb a fehérvári futókkal kiegészülve.

Székesfehérváron nyolcvanezer fa van, melyek közül több ezer fa egy-öt éve lett elültetve. Ezek egyenkénti és folyamatos öntözése elképesztő feladat, éppen ezért a Városgondnokság számára is nagy segítség, ha a lakók a környezetükben lévő fákat öntözik. A Városgondnokság évek óta felhívást intéz a lakossághoz, hogy öntözzék ők is a fákat, növényeket, ha tehetik. Palotavárosban pedig néhányan úgy gondolták, hogy ők bizony megtehetik, nem sajnálva sem az időt, sem az energiát a fák megmentésére, s hozzájuk bárki csatlakozhat! A fák öntözése alkalmanként egy-kétórás munkát jelent, de természetesen senkinek sem kötelező végig maradnia, már az is nagy segítség, ha csak egy fát megöntözünk. Ha nem is vödörrel a kezünkben indulunk futni vagy bringázni, kutyasétáltatáshoz vagy az esti egészségügyi sétánkhoz bátran és büszkén kapjunk fel egy kisebb vödröt, és legalább egy fát öntözzünk meg. A fák meghálálják a gondoskodást, és hamarosan a fakó színű, száradó lombozatú fa helyett egy zöldellő, egészséges fa mellett sétálhatunk majd el. Azok, akik hajlandóak öntözni a fákat, nem a kellemes esti sétát és televíziónézést cserélik le a kemény munkáért, hanem a pusztuló fák, és azok minden következményét cserélik el egy élhető és szebb jövőért.

Aki szeretne csatlakozni a faöntözőkhöz egy-egy alkalommal vagy akár hosszabb távon, az keddenként és péntekenként megteheti. E napokon 19:00 órakor találkoznak az önkéntesek az Iparcikk Piac melletti parkolóban, s onnan vonulnak le a tóhoz. Kérik, hogy aki öntözni szeretne, hozzon magával egy vödröt. 

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

Nemrégiben pedig újabb kezdeményezés látott napvilágot, az Óbudai Egyetem közelében lévő facsemeték öntözéséhez várják az önkénteseket, akik szívesen vennének részt kilenc fanövendék újjáélesztésében, locsolásában. A kis fák közterületen, az Óbudai Egyetem helyi karának Budai út–Zrínyi u. sarki campusa tégla kerítése mentén, a belső oldalon állnak. Vízvételi lehetőséget az egyetem biztosít, vödröt ide is hozzon magával mindenki, aki segíteni tud. Mottójuk szerint "együtt, összefogással többet, sőt nagyon is sokat tehetünk környezetünk megóvásáért, életben tartásáért a saját érdekünkben is".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában