Nem csak finom, egészséges is

3 órája

Mézünnepet tartanak a belvárosban

Fejér vármegye legjobb méhészei kínálják portékáikat Székesfehérváron az Országzászló téren, a Fehérvári Mézünnepen, ahol számtalan fajta mézzel ismerkedhetünk meg, melyeket meg is vásárolhatunk. Mindemellett bepillantást nyerhetünk a méhek életébe, és megtudhatjuk azt is, hogyan készül a méz. A Szent István Mézlovagrend és a Szent István Király Múzeum pedig zümmögő játszóházzal készül a legkisebbeknek.

Gombor Lili

A méz jótékony hatása régóta ismert

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Elképesztő méz kínálattal találkozhatunk Székesfehérváron az Országzászló téren a Fehérvári Mézünnepen, melyet augusztus 9–11. között tartanak. Fejér vármegye legjobb méhészei kínálják eladásra mézeiket. A mindenki által jól ismert virágméz és akácméz mellett kóstolhatunk édesköménymézet, pohánkamézet, valamint a medvehagymából és a kislevelű hárs virágából készült mézet is. 

A portékáikat kínáló méhészek készséggel segítenek kiválasztani az ízlésünknek vagy éppen a felhasználási célnak megfelelő mézet. Találunk kínálatunkban olyan mézeket is, melyek kifejezetten egy-egy egészségügyi probléma esetén nyújtanak enyhítést, így például van olyan méz, amellyel a reflux hatásosan visszaszorítható. A kilós kiszerelésű mézek mellett igazi különlegességeket, ínyencségeket is kínálnak a standok pultjai. Találunk virágport is, amelyet bátran hozzákeverhetünk a reggelinkhez, vagy bármely ételünkhöz, és érdemes is így tenni, hiszen számos kedvező élettani hatással bír. Ha azonban édesszájúak vagyunk, akkor érdemes egy kóstolással egybekötött pillantást vetni azokra a mézekre, melyekbe különféle magokat kevertek: diót, kesudiót, stb. Míg a gyerekek kedvence garantáltan a mézből készült lepkés és egyéb formában pompázó nyalóka vagy éppen a mennyeien puha mézeskalács lesz, melynek készítője saját mézet használ süteményeihez. Az ízbomba pedig magáért beszél. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A mézszakma krémje

A mézünnepen kiállító méhészek magas szakmai színvonalat képviselnek, s erről  a szervező Szent István Mézlovagrend gondoskodott, hiszen ők választották ki azt a nyolc kiváló méhészt, akiknek a portékáival most találkozhatunk. Vannak többen is, de ők kimondottan jó mézekkel jöttek ki. Mindegyikük kóstoltatja és ismerteti az érdeklődőkkel a mézek jótékony hatásait. Méhészeink vándorlással gyűjtik a mézet, így akár az ország különböző pontjaira is elviszik a méheket több száz kilométerre azért, hogy itt a Fejér vármegyei vásárlók érezhessék azt, hogy az ország minden tájékáról kóstolhatnak mézeket – mondta el Lódi József, a Szent István Mézlovagrend nagymestere.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nehéz helyzetben a termelői méz

A termelők jelenleg hátrányos helyzetben vannak a nagyáruházakkal szemben. Ezért is született meg a mézünnep, amely során igyekszünk megismertetni a vásárlókkal a helyi termelőket és azokat az ízeket és azt a minőséget, amelyet kínálnak. A áruházak ugyan olcsóbb mézeket kínálnak, ugyanakkor azok minősége is sokkal gyengébb – mondta el Lódi József. A termelői méz esetében a méhész el tudja mondani a vásárlónak, hogy mi van a mézben és azt hol gyűjtötte. Tulajdonképpen a termelői méznek csak előnyei vannak, másról nem is beszélhetünk. A termelői méz víztartalma és sűrűsége megfelelő és nem veszi fel vele a versenyt a nagy áruházak által kínált, külföldről importált mézek egyike sem. Az ilyen mézek sokkal hígabbak, nem tudja a vásárló, hogy mi van benne, esetleg mit kevertek hozzá. Sajnos a hazai méhészek mézeit sokan arra használják fel, hogy saját mézeik minőségét javítsák vele: hozzákeverik a saját mézeikhez. A hazai termelői mézek nincsenek összekeverve más mézekkel, kiváló minőségű mézet jelentenek. Ha mindenki csak egy kanál mézet megenne naponta, akkor elfogyna a hazai méz. A célunk pedig az, hogy a hazai termelők a hazai piacon tudják értékesíteni termékeiket. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Veszélyben vannak a méhek

 – Sajnos gyakori tapasztalat, hogy a méhészek méhpusztulásról számolnak be. Ennek az az oka, hogy a méhek immunrendszere drasztikusan legyengült a mezőgazdaságban használt különböző vegyi anyagok használata miatt. Amikor a még rászáll a virágra és szívja be a nektárt, akkor azzal együtt bekerül a szervezetébe a virágra szórt permetszer is, amely gyakorlatilag megmérgezi az állatot. A városi ember ez ellen nem nagyon tud mit tenni, mezőgazdasági szemléletváltásra van szükség, hogy ismét az éjszakai permetezés váljon gyakorlattá. Éjszaka ugyanis a méhek a kaptárban vannak, s mire reggel a méhek kirepülnek a virágokra, addig az éjszaka a virágra permetezett vegyszer felszívódik annyira, hogy az már nem jelent veszélyt a méhre – tudtuk meg a szakembertől.

E fantasztikus állatokkal tovább ismerkedhetünk vasárnap a Sóstón, a Beporzók rétjén, ahol sor kerül a mézünnep leglátványosabb részére, a mézlovagrendek felvonulására. A menet 15.15 órakor az Országzászló térről indul és a Fő utcán az Alba Plazáig tart, majd visszatér a térre. Útközben több megálló is lesz, ahol kóstolót tartanak, végül Magyarország új mézkirálynőjének bemutatásával és mézlovagavatással zárul az ünnep.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában