Legenda

2 órája

’Ördögtől való’ a söröshordó gurítás

Ahogy azt már olvashatták nemrég igyekeztünk utánajárni a söröshordó gurítás hagyományának, ám konkrét források hiányában a Fejér Megyei Hírlap archív lapszámait böngésztük, hogy megtudjuk milyen múltja van e szokásnak.

Déri Brenda

Európa-szerte elterjedt szokás

Fotó: Walczer Patrik / Komárom-Esztergom megyei 24 Óra

A régi hírlapokból ugyan sok nem, de annyi kiderült, hogy a hídépítőkhöz köthető, ők voltak azok, akik hordógurítással avatták fel az újonnan készült hidakat, de ennek miértje, eredete eddig ismeretlen volt számunkra. Szerencsénkre Grimm Viktor, építőmérnök olvasta cikkünket és elmesélt nekünk egy általa ismert legendát. E szerint réges-régen az emberek hidat akartak építeni, de lévén, hogy akkoriban még nem művelték magas fokon az építészetet az ördögtől kértek segítséget. Az ördög segített a híd megépítésében, de csak azzal a feltétellel, hogy az első átkelő lelkét elrabolja. Amikor elkészült a híd az építők tanakodtak, hogy ki keljen át először, majd kitalálták, hogy átgurítanak rajta egy hordót, így az ördög a lelkük helyett az első átgurult hordót vitte el. 

Innen eredhet tehát az Európa-szerte elterjedt szokás, amellyel kezdetben hidakat, később pedig már utakat is avattak az emberek. Az azonban tájegységenként eltérő lehet, hogy a hordóban bor vagy épp sör van, de az építőmérnök szerint a söröshordó gurítás a jellemzőbb.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában