Keresztény zenei találkozó Alsószentivánban

5 órája

Spányi Antal: „Ez a nap Isten ajándéka lett!”

„Egy húron” címmel felekezetfüggetlen keresztény zenei találkozót rendeztek szombaton Alsószentivánon, a kegytemplom előtti szabadtéri oltár közelében. A borkóstolóval és kiállítással egybekötött nap szentmisével zárult.

Tihanyi Tamás

A Székesfehérvári Baptista Gyülekezet zenei szolgálata

Fotó: feol.hu

A múlt valóban áldásos: 1950-ben, a legsötétebb kommunista időkben Fatimából kegyszobor másolatot küldtek a falu kápolnája részére, amely ezek után látogatott kegyhellyé vált. Néhány esztendővel később, 1954-ben a kegykápolnát Szűz Mária Szeplőtelen Szívéről nevezték el, 1963-ban pedig plébániai rangot kapott. Különösen a fatimai jelenések napjain, vagyis minden hónap tizenharmadik napján keresik fel nagy buzgósággal a hívek. A közelebbi múltban a szabadtéri miséző helyet, oltárteret árnyas fák alatt alakították ki, a templomot pedig felújították.

Alsószentiván a köztiszteletnek örvendő, neves székesfehérvári főorvos, Szarvas József szülőfaluja. A doktor arra gondolt, valami mást, többet is lehetne tenni a megszokott szentmiséken túl, ezért „találta ki”, kezdeményezte az „Egy húron” elnevezésű rendezvényt, amely befogadó szívre talált, hiszen védnökségét Spányi Antal megyéspüspök vállalta el. Tíz zenekar érkezett szombaton és körülbelül egyenként fél órát szerepelt a színpadon: katolikus, református, baptista, pünkösdi együttesek. A zenei szolgálat mellett cél volt az ismerkedés, a kapcsolatteremtés is. A színvonalas programban egyebek mellett a Hungaricum Együttes, a Pelsolam Együttes, az Öreghegyi Egyházközség zenekara és az Azapeet zenekar, Mits Péter és Györök Márk, a szentháromságra utaló elnevezésű 3 in 1-ben Együttes, a Székesfehérvári Református Gyülekezet zenekara, a Székesfehérvári Baptista Gyülekezet zenei szolgálata, a soproni Bánszki Bank szerepelt, Takács László pedig tangóharmonikán játszott. Akadt egy képzőművészeti kiállítás is, a templom fölé magasodó dombon Szűcsné Novák Mária tűzzománcait csodálhatta meg az, aki lábaival legyőzte a közel százméteres emelkedőt.

Mindenki szívesen jött és szolgált, szinte missziónak érezve a fellépést, amelynek részben érzékenyítő szerepet szántak, miközben minőségi zenét hallgathattak azok, akik úgy érezték, ezen a szombaton ott kell lenniük a kegytemplom mellett. Az eseményt Spányi Antal megyés főpásztor celebrálta szentmise zárta.

– Különleges alkalommal, különleges helyen vagyunk együtt. Az alkalmat az ember teremtette, a helyet Isten ajándékozta – mondta a püspök az egyházmegye legdélebbi kegyhelyén. – Meghívtunk olyanokat, akik nem rendszeres látogatói a kegyhelynek, hogy együtt épüljenek, egymás imádságát erősítsék és építsék Isten országát. Így jött létre a doktor úrnak és sokaknak buzgó munkájával, fáradozásával és áldozatával ez a mai fesztivál, Istent dicsérő alkalom. Ez a hely Isten ajándéka, de elsősorban az engesztelés helye.

A zenei szolgálat mellett cél volt az ismerkedés, a kapcsolatteremtés is
Fotó: feol.hu

Spányi Antal felidézte homíliájában, hogy a kommunista diktatúra idején miként sikerült a kegyszobor másolatát becsempészni Magyarországra. Olyan helyet kellett találni, ahol nem bántják, nem kobozzák el, de mégis megtalálják a hívek. Alsószentiván lett ez a hely. A püspök atya egy szomorú, aktuális jelenségről is beszélt.

– Ma a világban sokféle bajt, sokféle rosszat látunk. Sokszor megtapasztaljuk, hogy bennünket hitünk miatt, kereszténységünkért támadnak, az egyházat krisztusi küldetéséért gyalázzák, gúnyolják, megpróbálják sokféle módon lehetetlenné tenni. Sokféle váddal állnak elő az egyházzal szemben. Nem mindegy, hogy a keresztények minderre miként reagálnak. Persze, el kell mondani, hogy a vád igaztalan, a viselkedés sértő és bántó, de talán még fontosabb az, hogy a saját életünket kell jobbítani. Magunknak kell bűnbánatot tartani és engesztelődni, nekünk kell megtisztulni és megjavulni. Fontos, hogy ezt az utat világosan magunk előtt lássuk és tudjunk ezen az úton haladni. Mert nincs más út Isten felé. Az imádságnak nagyon fontos része, hogy dicsérjük, magasztaljuk az Istent jóságáért, megtapasztalt szeretetéért, de fontos, hogy ezt a szeretetet ne csak megtapasztaljuk, befogadjuk, hanem próbáljuk meg másokkal, minél többekkel megosztani. Lényeges, hogy amikor imádkozunk, ne csak mi magunk akarjunk Istennek valami szépet elmondani, sokkal inkább figyeljünk a szavára, hallgassuk meg, hogy mit akar velünk közölni, teremtsünk csendet a lelkünkben. És válaszoljuk: igen, legyen, ahogyan Te akarod, legyen a Te igéd szerint! Dicsérjük az Istent, keresve egységet mindazok között, akik Krisztushoz fohászkodnak, Isten országát építik. Ez a mai nap Isten ajándéka lett!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában