21. alkalom

3 órája

Székesfehérvár legrangosabb civil elismerését vehette át Biczó Piroska régész

Immáron 21. alkalommal adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat az államalapító tiszteletére rendezett ünnepkör keretében, melyet idén Biczó Piroska régésznek ítéltek.

Déri Brenda

A díjátadó ünnepséget a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban tartották

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Hungarikum Együttes Szent István dalával vette kezdetét augusztus 16-án, pénteken a díjátadó, mely során ünnepélyes keretek között adták át az emlékérmet és díjat Biczó Piroskának. Az ünnepeltet és a jelenlévőket Spányi Antal megyés püspök köszöntötte, aki beszédében a következőképp fogalmazott:

– A magyarnak van hagyománya, a magyarnak van gyökere és ezek a gyökerek, ezek a hagyományok a messze múltba mennek vissza. Ennek a magyarnak 1100 éves keresztény hagyománya van. Itt, ezen a Földön, Európa közepén a hagyományunk, a gyökerünk, a kincsünk nemcsak minket gazdagít, hanem gazdagítja és szebbé teszi egész Európát. Éppen ezért az embernek kötelessége, hogy őrizze azt, amit ráhagytak, hogy őrzői legyünk közös kincsünknek – fogalmazott a megyés püspök, majd a továbbiakban azt is kiemelte: tanítani kell, hogy egy tárgy mitől lesz kincs, hogy egy üzenet miért olyan fontos, hogy egy hagyomány hogyan lehet egy embert megtartó erő.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Mi itt, a Kárpát-medencében 1100 éve arra törekszünk, hogy Szent István szellemében tudjuk ezeket megtenni – tette hozzá.
Spányi Antal ünnepi gondolatait a Szent István Emlékérem és Díj átadása követte, majd pedig a laudáció, melyben elhangzott: Biczó Piroska odaadó munkája a lehető legszorosabban kapcsolódik Szent Istvánhoz, így aligha lehetne nála méltóbbat találni az államalapító Szent István Emlékérem és Díj kitüntetésére.
Gratulálunk a díjazottnak! A vele készült hosszabb beszélgetésből készült írást szombat reggel a feol.hu vezető hírei között találja.

Fotó: Fehér Gábor  / FMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában