Idén is elérhető a program

2024.08.09. 18:05

Támogatás: Már most érdemes a fűtésre gondolni

Természetbeni tűzifa támogatást igényelhetnek a rászorultak az apró településen, Sárosdon is.

Bokányi Zsolt

Forrás: Illusztráció/facebook

Néhány napja tette közzé a település önkormányzata a hírt, miszerint Sárosd Nagyközség Önkormányzata idén is természetbeni tűzifa támogatást nyújt a közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező, rászoruló állampolgárok számára. A támogatás jogosultsági feltételeinek és az igénylés módjának leírása, valamint az igényléshez szükséges kérelem-űrlapok a település közösségi oldalán vagy az önkormányzatnál igényelhető. 

Támogatás igénylése
Már igényelhető a legtöbb településen a szociális támogatás. 
Fotó: Facebook Illusztráció

Bár jelenleg éppen egy újabb kánikulai időszakra készül az ország, ilyenkor már sokan tervezik a fűtési szezon költségeit, és sokan szeretnének élni a tűzifa támogatási program lehetőségével. Így mi is utánanéztünk, milyen módon van lehetőség részt venni a programban, és milyen fontosabb információkat érdemes tudni a témában. 

Idén is önkormányzati tűzifa támogatás!

A téli időjárás a kistelepülésen élő családok, idősek egy részének nehézséget okoz. Ezért indult el 2011-ben a szociális célú tüzelőanyag programot, amelynek keretében évről évre több százezer rászoruló család kap segítséget. A program célja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz juthassanak, és csökkenjen a háztartások tüzelőanyag költsége.

De kinek jár pontosan a támogatás?

Szociális célú tűzifavásárláshoz vagy barnakőszén vásárláshoz az 5000 lakos alatti települési önkormányzatok pályázhatnak támogatásra. Hogy az adott településen élők közül ki jogosult támogatásra, azt az önkormányzatok határozzák meg. Sok múlik azon, hogy mennyi támogatást nyertek el a települések, abból mennyi tüzelőt tudnak beszerezni, és hogy azt hány család között kell szétosztaniuk. Van, ahol figyelembe veszik a támogatás megítélésekor, hogy valaki egyedül él-e vagy családban és a tűzifa mennyisége is változhat településenként. Tehát arra sincsen egységes szabály, hogy mennyi tűzifa adható. Ezért minden esetben a helyi önkormányzatnál érdemes érdeklődni arról, hogy ki és milyen mértékben részesülhet önkormányzati tűzifa támogatásban.

Hogyan igényelhető ez a fajta támogatás?

A szociális tüzelőt minden esetben az önkormányzattól kell igényelni. Az ehhez szükséges kérelem általában megtalálható az önkormányzatok weboldalán, személyesen a polgármesteri hivatalban lehet átvenni. Nem elég a dokumentumot kitölteni, egyéb igazolásokat, nyilatkozatokat is csatolni kell. Például szükség lehet munkáltatói igazolásra és jövedelemigazolásra (ebbe beletartozik a családi pótlék, GYET, GYES stb.) A csatolandó iratokat listáját a legtöbb esetben tartalmazza a kérelem, de a hivatalban is részletesen el szokták mondani, hogy mire van szükség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában