„Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak!"

2 órája

A gasztronómiai remekművek ünnepe a természet lágy ölében (videó, galéria)

Ínycsiklandozó ételek, finom illatok, jó közösség és természet – erről szól a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál, amit immáron 17. alkalommal rendeztek meg csodálatos környezetben. A rendezvénynek idén is a Soponyai Ökoturisztikai Központ adott otthont szombaton.

Kecskés Zoltán

Természetesen nincs Vadgasztronómiai Fesztivál magyar vizslák nélkül

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. rendezvényének célja, hogy változatos rendezvényekkel, közérthetően mutassa be és népszerűsítse a hazai vadgasztronómia- és vadászati kultúra összefonódását. A megnyitó ünnepségen – mások mellett – Kovács Zoltán és Nobilis Márton államtitkár, Törő Gábor és Varga Gábor országgyűlési képviselők, Tanárki Gábor főispán, Molnár Krisztián vármegyei elnök és Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója vett részt.  Az esemény műsorvezetője Csőre Gábor - Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész volt.

Majoros Gábor köszöntő beszédében felidézte, hogy a Vadgasztronómiai Fesztivál történetét – ahogy fogalmazott –, még  2007-ben indult útjára ez a rendezvénysorozat, amivel mára egy olyan tradíciót sikerült teremteniük a kollégáik segítségével, amely példaként szolgál másoknak is, így már számtalan rendezvényt tartanak a vármegyében, sőt országosan is a vadgasztronómia és a vadételek elkészítésének népszerűsítésére. Mindemellett hangsúlyozta, hogy a vadételek fesztiválján túl, a vadgazdálkodás ünnepe is ez az esemény, amely az őszi vadászati szezon megnyitója is egyben.

– Mi Fejér vármegyében hisszük és valljuk, hogy nemzeti, keresztény értékeinket őrizni kell és továbbadni. A magyar erdészeti-, vadászati- és gasztronómiai kultúra nemzeti érték, nemzetünk több mint ezeréves tapasztalatát hordozzák, amelyet generációk építettek fel, és azt kötelességünk megóvni és tovább adni az utánunk következőknek. Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak! – hangsúlyozta ünnepi gondolataiban Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, aki beszédében köszönetét fejezte ki a Vadex Zrt-nek, hogy ezt az eseményt minden évben megtartják és új ötletekkel gazdagítják a kilátogató családok nagy-nagy örömére. 

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Vadex Zrt-t méltatva kifejtette, hogy ez a rendezvény az erdőgazdálkodó saját, szinte már nagykorú gyereke, akit úgy nevelt fel, hogy ma már a nemzetközi színtéren is ott van és büszkén vállalja több mint 1000 év távlatából is  Magyarország vadász és lovas nemzet mivoltát.   Nobilis Márton rámutatott arra is, hogy a vadhús nem csak ízletes és változatos alapanyag, hanem egészséges is, minden mesterséges adalékanyagoktól és antibiotikumoktól mentes. 

Végül, de nem utolsósorban Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője lépett a színpadra, aki a rendezvényt megnyitva méltatta a Vadgasztronómiai Fesztivált, mert mint fogalmazott, „a 17-es szám azt is jelenti, hogy korábban már 16-szor sikeresen megrendezték ezt a rendezvényt, ami jól mutatja a töretlen lelkesedést a szervezők, a kilátogatók és a főzőversenyen résztvevőinek a részéről is."

Nem csalódott az, aki ellátogatott a Soponyai Ökoturisztikai Központba, hiszen számtalan színes programmal és kiváló ételekkel várták az érdeklődőket. A szervezőcsapat célja az volt, hogy megmutassa és megossza a nagyközönséggel azt az élményt és tudást, amit saját életük során megtapasztaltak és kimunkáltak: a természet szeretetét, a nemes vadászat mikéntjét és a vadhúsok számtalan elkészítési módját, fortélyait. A Vadételek Asztala főzőversenyen hazánk minden régiójából és a környező országokból érkezett, több mint ötven főzőcsapat mérte össze vadételfőző tudományát szarvas, őz, vaddisznó és muflon kategóriákban. A versenyműveket neves gasztronómiai szakemberek bírálták Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökletével. A korábbi évekhez hasonlóan különdíjak átadására is sor került.

EREDMÉNYEK:

Őz 1-2-3.: Erdőért Egyesület, Juhász és a Borbarátok, Városgondnokság Huszárok

Vaddisznó 1-2-3.: Kaeg Bendő, Alsópere, Velencei-tavi Vadásztársaság

Muflon 1-2-3.: Kotyvasztanak, Sefag Zrt., Egererdő Zrt.

Szarvas 1-2-3.: Bakonyerdő, Vért Vadászati Kft, Bogrács Barátok

Erdei ételek mestere: Bakonyerdő

Gasztro dizájn: Gyulaj Szittya

Vadgasztronómiai díj: Kaszó Zrt.

Fűszerfelismerő verseny: Bertók Béla

A varázslatos finomságok mellett változatos családi programok, könnyűzenei koncertek, táncbemutatók, gyermekprogramok, kiállítások, valamint vadászfelszerelés, gasztro és kézműves vásárok várták az érdeklődőket. A színpadra lépett többek között a Magyar Honvédség Székesfehérvári Helyőrségi Katonazenekar, a Dynamite Dudes zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes, Varga Feri és Balássy Betty duó, Radics Gigi, Los Andinos, az Animal Cannibals és Tolvai Reni is. Alig várjuk a 18. fesztivált!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában