Árvíz: Helyzetjelentés a Duna menti településekről (Frissítve!)

Óriási árhullám érte el Magyarországot a Dunán. Hétfőtől napi egy méterrel emelkedik a folyó vízállása. Az áradás számos települést – Ercsi, Adony, Kulcs, Rácalmás, Dunaújváros, Kisapostag, Baracs, Dunaföldvár – is érinthet a megyénkben.

Kecskés Zoltán

A jelenlegi állás szerint nem kell számítani a 2013-hoz hasonló árvízre Rácalmáson.

Fotó: DH/Archív

Ahogy a duol.hu is beszámolt a védekezés szeptember 16-án, hétfőn megkezdődött. Az árhullám tetőzése a hét második felében várható. Addig is számos helyen rendeltek el készültséget.

Kisapostag, Rácalmás

Kisapostagon szükség lesz védekezésre! – árulta el Nagy Attila, Kisapostag polgármestere a FEOL megkeresésére, ám a részletekről egyelőre még nem tudott nyilatkozni, ugyanis kora este ülnek össze és tárgyalják az árvíz elleni védekezés pontos lépéseit. Legkorábban reggel a faluvezető pontos válaszokat ígért lapunknak.

– Rácalmás Város Önkormányzata a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereivel, illetve az esetlegesen szükséges árvízvédelmi munkálatokban kompetens társszervezetekkel folyamatos kapcsolatban van – árulta el portálunknak Schrick István, aki kiemelte a mai tudásuk és a szakemberek jelenlegi előrejelzése szerint a vízállás a tetőzés során 30-40 cm-rel alatta marad a 2013-as árvízkor mért vízszintnek. Ez a vízszint Rácalmáson lakóövezetben álló ingatlanokat előreláthatólag nem veszélyeztet, a Bajcsy-Zsilinszky utca végén álló néhány ház kivételével, amire természetesen készülnek, ha úgy alakul. A városvezető ugyanakkor hozzátette:
– Mindazonáltal felhívtuk a Rácalmás üdülőövezetében, nagyvízi meder területen épült Páskom utcai üdülők tulajdonosait, hogy a kertjeikben, alacsonyabban fekvő területen tárolt vagyontárgyaik biztonságba helyezésről gondoskodjanak. Továbbá időben gondoskodjanak szennyvízaknáik kiürítéséről is, a későbbi problémák és a fertőzésveszély elkerülése érdekében.Amennyiben az árvízveszély fokozódik, az állam által biztosított homokzsákokkal a lakók védekezési munkálatait az önkormányzat is segíteni fogja! – tette hozzá.

Dunaújváros

A társlapunk megkeresésére a Szabados Imre, az ISD Power f.a. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az erőmű üzemeltetésébe tartozó szivattyútelep az árvíz miatt nem veszélyeztetett, mert a Duna vízszintje ezen a szakaszon nem fogja elérni a történelmi szintet. A pénteki napra várható tetőzés 7,2-7,3 méteres szintet jelez jelen tudásuk szerint, ami nem veszélyezteti a normális üzemmenetet. A vállalatcsoporthoz tartozó szabadidő parkok azonban jelen állás szerint védelemre szorulnak.

Baracson is készülnek az árhullámra!

– A Bárka Vendéglő, ami veszélyeztetett, emiatt különös kiemelt figyelmet is fordítunk rá – mondta Várai Róbert polgármester a FEOL-nak, hozzátéve, egy hétvégi és egy családi ház, ami esetlegesen megvédésre kerülhet a jelen állás szerint – Folyamatosan egyeztetünk a szakemberekkel. A Baracsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai már készültségben vannak, parancsnokuk pontosan tudja a helyszíneket, hiszen a 2013-as védekezésben is már részt vettek, sőt a barcsi tűzoltók azok, akik Kisapostag települést is segítik. A Panoráma utcában nekik gyakorlatuk van a vízelhárítási munkában.  
 

Vízállás

Mutatjuk, hogyan alakul a Duna vízállása a hydroinfo.hu adatai alapján Dunaújváros és Adony térségében a következő napokban. 

Forrás: hydroinfo.hu 
Forrás:  hydroinfo.hu 

Megindult a toborzás!

 Pannónia Szívéből is toboroznak - már ma este 7 órakor indul busz a Panchotól!

Elérhetőség:

e-mail: [email protected]
Telefonszám: 06-70/779-8855

 

Adonyban kitelepítés várható!

Közölt a fenti címmel cikket a duol.hu. Ronyecz Péter polgármester a portálnak elmondta, hogy a belterületet nem érinti az áradás, a hajóállomás felőli hullámtért azonban igen, ahol nyolcvan ingatlan található, és körülbelül ötven embert érint, akik életszerűen laknak azon a részen. A cikkből kiderül, hogy a hullámtérből kitelepítik a lakosságot, mivel a közműveket elzárják.

 

A vezető képünk illusztráció!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában