Árvíz utáni teendők

2 órája

Árvíz: Mi lesz a homokzsákokkal? – reagáltak az önkormányzatok

Levonult az árhullám, elkezdték bontani a gátakat, így jogosan merülhet fel a kérdés: mégis mi történik homokzsákokkal az árvíz után a megye érintett településein?

Kecskés Zoltán

Illusztráció: ez történik a homokzsákokkal az árvíz után!

Fotó: NAP/SZF

Elsőként a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot kerestük fel, hogy megtudjuk, milyen „sors" vár a szennyeződött, vízzel átitatott zsákokra. 

– Az árvízi védekezésben felhasznált homokzsákok eltávolítása és hulladékként történő kezelése a védekezésre kötelezett szervezet feladata. Árvízi védekezés idején az állami fővédvonalakért a vízügyi ágazat tartozik felelősséggel és vannak olyan települések, ahol a védekezés önkormányzati feladat – olvasható a levelükben, amiből kiderül az is, hogy a szeptemberben levonuló dunai árhullám idején Fejér vármegyében homokzsákból készült ideiglenes védműveket csak a védekező önkormányzatok építettek ki, állami feladatkörben homokzsákokkal történő megerősítésére nem volt szükség.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a megyénkben Ercsi, Dunaújváros és Kisapostag vezetése gondoskodik a kezelésükről. 

Kisapostag polgármestere korábban elmondta portálunknak, hogy azokat a zsákokat, amelyek vízzel érintkeztek –  veszélyes anyagnak számítanak –, így az előírásoknak megfelelően megsemmisítik őket az erre kijelölt cég közreműködésével.

Ercsi polgármestere, Szabó Tamás a FEOL megkeresésére elmondta, hogy mindösszesen 50-100 homokzsákot ért víz, ezeket annak rendje és módja szerint begyűjtik és a napokban elszállíttatják a százhalombattai égetőbe, ahol gondoskodnak a megsemmisítésükről. Ami pedig a fennmaradó „szűz" homokzsákokat illeti, marad az önkormányzatnál. A benne lévő homokot a jövőben a város akár építésre, különböző beruházásokra hasznosíthatja, a zsákokat pedig vélhetően szemétszedésre használja majd. A városvezető hozzátette azt is, hogy továbbra is várják az önkénteseket, akik segítenek a védmű elbontásában a hétvégén, még több mint a fele hátra van. Ígéretet kapott, hogy az Ercsi Kinizsi Evezős Szakosztályáról jönnek segíteni. 

Önkénteseket keres Ercsi városa a gátbontáshoz!
Fotó: Önkormányzat

A dunaújvárosi önkormányzatot is felkerestük az ügyben. A sajtóosztályuktól a következő választ kaptuk a homokzsákokkal kapcsolatban:

– Dunaújvárosban központi védekezés nem történt, itt homokzsákokkal kizárólag ártéren fekvő magán ingatlanokat védték, így ott a tulajdonosok dolga a homokzsákok további sorsának intézése – kezdték levelüket, majd csatolták a Járási Hivatal által kiadott szakmai útmutatót a homokzsákok kezeléséhez:

1, A védekezéshez előkészített, de végül felhasználásra nem került, az árvízzel nem érintkező homokzsákokkal teendő nincs, bármire felhasználható.

2, Az árvízzel érintkező homokzsákok esetén a zsákok száradást követően hulladék, építési törmelék gyűjtésére, tárolására újra felhasználhatók, azonban élelmiszer tárolására már nem alkalmasak. A homokot szét kell teríteni és kiszárítani, majd építkezéshez felhasználható, játszótéri homokozónak, strand terítésére azonban tilos felhasználni.

3, A szennyvízzel biztosan átitatott homokzsákok esetében a zsákok veszélyes hulladékként kezelendők, a homokot pedig szemétlerakóban lehet szétteríteni.

árvíz_Dunaújváros
Ritkán látható légi felvételek a szeptember 20-i dunaújvárosi árvízi helyzetről.
Forrás: Holczer Tibor

A szerkesztőséghez eljuttatott levelükben, az utakkal kapcsolatban hozzáteszik:

– Az önkormányzat a korábbi Remix épülete esetében érintett, itt a DVG Zrt. szállítja el a zsákokat és a későbbiekben építőipari munkái során tudja felhasználni a homokot. Városunkban a Szigeti út és a Rév út volt még érintett, ezen a területen egy olajfolyás is történt. Mivel ez az útszakasz a Magyar Közút kezelésében van, így a takarítás, fertőtlenítés az ő feladatuk. Önkormányzati kezelésben lévő útszakaszok közül az Üdülő sor és a Halász sor volt érintett, itt a város már elvégezte az útszakaszok takarítását és visszaadta azt a forgalomnak. Az áradás ezeken a szakaszokon szennyvíz szennyezést nem okozott. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában