Le a kalappal a védekezésben résztvevők előtt!

2024.09.19. 18:19

Árvízhelyzet: Elkészült a védmű Kisapostagon (galéria, helyszíni fotók!)

A kisapostagiak, a környékbeli önkéntesek és hatóságok folyamatos munkájának köszönhetően mára elkészült a gátrendszerünk, már csak az utolsó simításokat végezzük el holnap – mondta örömmel a hangjában a település polgármestere.

Kecskés Zoltán

Csütörtökön is csaknem százan dolgoztak a kisapostagi gáton!

Fotó: Németh Krisztián

A Duna tetőzését a községben vasárnapja várják, ám az előrejelzések szerint a legmagasabb vízállás alacsonyabb lesz, mint 2013-ban, 730 cm körülire becsülik. Mint megtudtuk, a gátat a várt tetőzési szint fölé építették, így Kisapostagon sincs miért aggódni!  

Kisapostag_árvízhelyzet_gát
Nagy Attila: Gyakorlatilag elkészült a gátrendszerünk, az utolsó simítások vannak hátra pénteken.
Fotó: Németh Krisztián

Nagy Attila hangjában egyfajta megkönnyebbülést lehetett érezni, bár tudja, hogy az igazi erőpróba csak most következik, de folyamatosan figyelik a szakemberekkel együtt a gátat és ha szükséges közbelépnek és megerősítik. A polgármester a FEOL-nak nyilatkozva megköszönte az emberfeletti munkát végző önkéntesek segítségét, és arra kérte őket, hogy az ár elvonulása után is lehetőségeik szerint vegyék ki a részüket a terület helyreállításból, hiszen akkor is nagy szükség lesz a segítő kezekre.

Kisapostag_árvízhelyzet_gát
Mindenki kivette a részét a munkából, ki kézi erővel, vagy éppen traktorral, kvaddal szállította a homokzsákokat a kijelölt pontokra.
Fotó: Németh Krisztián

– Gyakorlatilag három nap alatt elkészült a védmű, hihetetlen munkát végzett mindenki itt Kisapostag Duna-partján. Csütörtökön is csaknem százan dolgoztak a gáton, köztük tűzoltók, rendvédelmi tanulók Dunaújvárosból és lelkes helyi és környékbeli polgárok, a nap folyamán mintegy kétezer homokzsák került a töltésbe. Nyugodtan mondhatjuk, felkészültünk! Köszönöm az itt élőknek is, hogy mindenki együttműködő és segítőkész volt. Várjuk vissza őket a bontáshoz is! – tette hozzá a polgármester.

Kisapostag_árvízhelyzet_gát
Igazi közösségformáló erővel bírt a közös munka. 
Fotó: Németh Krisztián

A faluvezető kiemelte azt az összetartást, amit a helyszínen tapasztalt. Amíg az önkéntesek és a hatóságok szakemberei dolgoztak, a főzőmesterek finom ebéddel, az asszonyok ínycsiklandó süteménnyel kedveskedtek a megfáradtaknak. Bizony-Bizony a lapátolás és zsákpakolás kivette az energiákat, de a bőséges hazai falatok új lendületet adtak dolgozóknak.

Kisapostag_árvízhelyzet_gát
Csütörtökön bevédték a Duna-parti vendéglátóegységet is.
Fotó: Németh Krisztián

– Köszönjük a rengeteg felajánlást, volt aki 100 darab sajtos-tejfölös lángost szervírozott, de a megyétől is kaptunk bőven ellátmányt. Az árvíz-védelemhez minden szükséges dolgot megkaptunk a Kormánytól, a helyszínen tartózkodó segítőkkel, vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberekkel pedig öröm volt dolgozni. Igazi közösségformáló erővel bírt a közös munka. A sok-sok dolgos és szorgos kéz csodákat művelt az elmúlt napokban, a végeredmény pedig önmagáért beszél – zárta gondolatait a polgármester.

Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője szintén elképesztőnek nevezte azt a munkát, amit az emberek itt a gáton végeztek: 

Köszönöm és a legnagyobb tisztelet mindenkinek, aki a napokban azon dolgozott, hogy Kisapostagot meg tudjuk óvni az árhullámtól. Felkészülten várjuk a következő időszakot! 

Információink szerint Tanárki Gábor főispán és valamennyi kormányhivatal vezető a régióban ma helyszínen járt.

Kulcsról is jó hírek érkeztek!

Jobb Gyula polgármester a minap tett közé bejegyzést közösségi oldalán, amiben úgy fogalmazott, hogy az árvízvédelmi munkálatok egyelőre befejeződtek a településen. A faluvezető posztjában megköszönte mindazok áldozatos munkáját, akik részt vettek a védekezési munkában, és tettek a közösségért.

Kisapostag_árvízhelyzet_gát
Kulcsi Hajóállomásnál is készül a Duna.
Fotó: Németh Krisztián

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában