Több mint tízéves projekt zárult le

1 órája

Átadták a Sóstó megújult területét (galéria, videó)

A kormány 2013-ban döntött a Sóstó Természetvédelmi Terület és Vidámparki Csónakázótó és Stadion megépítésének mintegy 20 milliárd forintos támogatásáról. Csütörtökön átadták a projekt utolsó beruházását, melyen jelen volt Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere, Bozai István, a Városgondnokság vezetője, valamint Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője. Az átadót a központ egyik mentett madarának szabadon engedésével zárták.

Gombor Lili

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fél-egyméteres gombák nőnek ki a földből, nem messze tőlük pedig óriási mókus bújik meg a fűben. Nem Csodaországban járunk, bár elnézve a környezetet, nincs is sok különbség: a Sóstó Vadvédelmi Központ megújult játszóterén megannyi színes, edukatív játék várja a kisebb és nagyobb gyermekeket egyaránt. Mindez – és mint majd kiderül, ennél még jóval több – egy körülbelül tízéves projektnek köszönhető, amely ma végéhez érkezett. Befejeződött a Székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztése, valamint a székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Terület és Vidámparki csónakázótó rehabilitációja. A játszótér a projekt utolsó beruházása volt, melyet megelőzött a korábban már átadott Vadvédelmi Központ és Közösségi Ház, a stadion, az északi tó és a csónakázótó fejlesztése. 

A Vadvédelmi Központban tartott átadón Mészáros Attila alpolgármester ismertette a projekt során megújult elemeket, s elmondta, hogy a támogatás fennmaradó összegéből tavasszal napelem került a Vadvédelmi Központ tetejére, amely jelentősen csökkenti a fenntartás költségeit, ősszel pedig a központ környékének további fejlesztésére is lehetőség volt. Továbbá a csónakázó tónál egy néhány száz méteres sétány pótlására is sor került, a gyalogosok védelme érdekében pedig biztonságos gyalogátkelőhely is épült. A Vadvédelmi Központ újabb kifutóval és röpdével bővült, valamint a játszótere is megújult, többek között egyensúlyozást javító gombák, interaktív tábla és mezítlábas sétány kapott helyet. Mészáros Attila köszönetét fejezte ki a projekt megvalósulásában közreműködőknek. – A fizikai megvalósítás mellett sokat kapott a város lelki értelemben is, hiszen nagyon jó kimenni a természetbe, a tópartokra a családtagokkal, barátokkal. Örömmel látjuk, hogy sokan jönnek el ide, és gyönyörködnek a környezetben – mondta el az alpolgármester, kérve egyúttal, hogy mindenki vigyázzon mindarra az értékre, amely a Sóstónál körülvesz minket.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Bozai István, a Városgondnokság vezetője üdvözölve a Központ bővülését, elmondta, mindig nagy öröm számukra, mikor bővülnek az általuk üzemeltetett létesítmények, s a Vadvédelmi Központ különösen közel áll a szívükhöz. 

Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője elmondta, hogy a Vadvédelmi Központba idén eddig 1096 állatot hoztak be, míg tavaly összesen 864-et. – A régióban mostanra mindenki tud a központról, azt is tudják, hogy milyen problémákat tudunk kezelni, így nem csoda, hogy nagyon sok állat kerül be hozzánk. Látogatóink száma is nagy, kiemelt turisztikai értéket sikerült megvalósítani, emellett pedig nagy hangsúlyt tudunk fektetni a természet- és állatvédelemre is – mondta el Csete Gábor, hozzátéve, hogy a játszóteret nem a szokásos formában szerették volna fejleszteni, hanem a tanösvények mintájára edukációs jelleggel ruházták fel. 

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

A csütörtöki átadó méltó zárásaként szabadon engedték a központ egyik korábbi kis betegét, egy nagy kócsagot, amely másfél hete került a központba a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkból. A madár elengedése után a gázlómadarakra jellemző kecses eleganciával lépdelt be a vízbe, majd elbújva a fotósok kíváncsi tekintete elől, a nádas mögött kitárta szárnyait és elrepült. 

A következő adóbevallás alkalmával az adó egy százalékával már támogatni is lehet a Sóstó Természetvédelmi Alapítványt, amely novemberben lesz kétéves. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában