Az E.ON reagált!

2 órája

Átalakítások a gólyák védelme érdekében (videó)

Hamarosan lép az E.ON az áramütések elkerülése végett, mint megtudtuk, már kész tervük is van.

Kecskés Zoltán

Az E.ON munkatársai évek óta folyamatosan dolgoznak a madárbarát hálózat kialakításán.

Fotó: EON

Ahogy korábban beszámoltunk róla, idén többször is halálos áramütést szenvedtek a gólyák a megye több helyszínén. Kiemelten foglalkoztunk a váli esettel, de sajnos Száron és Mezőfalván is áramütés következtében pusztultak el védett madaraink. Elektronikus megkeresésünkre az áramszolgáltató kész tervekkel állt elő a jövőre nézve: úgynevezett madárbarát átalakításokat eszközölnek az érintett helyszíneken.

A fejlesztések menete

Mindhárom érintett településen a helyi Nemzeti Parkkal egyeztettek az E.ON szakemberei, és közösen kialakították a madárbarát átalakítások menetét. A munkákat a gólyák teljes elvonulása után, az őszi-téli időszakban fogja majd az E.ON elvégezni. Ahogy azt egy héttel ezelőtt megírtuk, bár üresek a fészkek, vonulásról még szó sincs! Klébert Antal a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrének nyilatkozatát ITT olvashatják el.

Oszlopokat alakítanak át Száron!

Visszatérve a fejlesztésekre. Száron az érintett területet bejárták a Duna-Ipoly Nemzeti Park és az E.ON szakemberei és meghatározták, hogy a közeljövőben mely oszlopokat szükséges átalakítani. Ezek alapján egy hálózati szakasz teljes átalakítását tervezték be a gólyák elvonulása utáni időszakra. A madárbarát beruházás 5-6 oszlopot és három oszlopkapcsolót érint, ahol burkolni fogják az áramkötéseket, hogy a madarak ne tudjanak többé áramos részekkel érintkezni.

Veszélyforrások kiiktatása Dél-Fejérben is!

Mezőfalván is részletes egyeztetés és területbejárás történt augusztus folyamán a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal. A település gólyafészkének közelében lévő piactéri transzformátor oszlopot találták lehetséges veszélyforrásnak a szakemberek, így annak madárvédelmi átalakításáról döntöttek. Az oszlopra felfüggesztett túlfeszültséglevezetőket teljesen megszüntetik, hogy a jövőben ne tudjanak ráállni, ráülni a madarak. Az oszlopon felül futó áramkötéseket a szakemberek alulra helyezik és plusz védelemként, föléjük egy magasított madárkiülőt is felszerelnek. A kiülő a gólyák mellett a kisebb testű madarak számára is pihenőhelyet kínál majd. Az oszlopon már eleve madárbarát, burkolt vezetékek voltak fenn, ezekkel kapcsolatosan nincs szükség további intézkedésre, ezek biztonságosak – közölte az E.ON sajtóosztálya lapunkkal.

Két gólya is áldozatául esett a magasfeszültségnek a Fejér megyei Válon
Fotó: Kecskés Zoltán

Teljesen átalakul az érintett váli helyszín is!

Néhány hónapon belül két gólya is áldozatául esett a magasfeszültségnek Válon, ezzel kapcsolatban pedig már korábban is döntés született, melynek értelmében a következő műszaki megoldások várhatóak. Mint azt megtudtuk, az érintett oszlop teljes átalakításáról döntöttek: a kapcsolóberendezést a fejszerkezet alá helyezik, hogy a madarak csőre ne érhessen hozzá ehhez a berendezéshez. A jelenlegi rövid szigetelőket hosszabb (780 mm-es) szigetelőkre cserélik, hogy a nagy szárnyfesztávú madarak se érintkezhessenek a vezetékekkel. A vezetékek már eleve burkoltak voltak, azokat már oszlopállításkor leburkolták, ez a kisebb madarak biztonsága szempontjából fontos. Levelükben kiemelik, hogy a felszerelt madárvédelmi biztonsági eszközökkel az oszlop nem jelent többé veszélyt a kisebb és a nagyobb termetű madarak számára sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában