MCC-előadássorozat

2 órája

Átalakul a világrend: új nagyhatalom van születőben

Vigyázó szemetek Indiára vessétek! – Napóleon kiáltványának híres mondatát akár így is átfogalmazhatjuk, ugyanis a Kelet mozgolódik, ennek motorja pedig India. Jóllehet, több szó esik mostanság Kínáról és Koreáról, nem árt megfeledkezni a világ legnépesebb országáról, Indiáról sem, amely úgy tűnik, ha világuralomra nem is tör egyhamar, céljai közt szerepel a Dél-Kelet feletti hegemónia megszerzése – derült ki az MCC újabb előadásán, melyen Csicsmann László, egyetemi tanár és Moldicz Csaba, az MCC Külgazdasági Műhelyének vezetője beszélgetett a 21. század új nagyhatalmának pozíciójáért küzdő Indiáról.

Gombor Lili

Csicsmann László és Moldicz Csaba

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtökön tartották az MCC Székesfehérvári Képzési Központ új előadássorozatának első előadását, amely Indiával foglalkozik, azokkal a szempontokkal és eseményekkel, melyeket vizsgálva úgy tűnik, hogy India válhat a 21. század új nagyhatalmává. Az előadó Csicsmann László kutatási területe a Közel-Kelet és Észak-Afrika, valamint a dél-ázsiai régió politikai, gazdasági és társadalmi folyamatainak alakulása. Kutatásai során olyan kérdésekkel foglalkozik mint a szankciós politika, az energetikai kérdések és az átalakuló világrend regionális aspektusai. Indiában az április és június között zajló parlamenti választás ismételten a Bharatija Dzsanata Párt, és Narendra Módi miniszterelnök győzelmét hozta. Azonban a várakozásokkal ellentétben az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus jelentős eredményeket ért el. Kérdéses, hogy a fenti folyamatok milyen hatással lesznek az ország külpolitikájára. A habilitált docenssel, aki korábban rektorhelyettesként, dékánként, valamint intézetvezetőként is dolgozott, Moldicz Csaba, az MCC Külgazdasági Műhelyének vezetője beszélgetett.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Felmerülhet a kérdés, hogy miért is érdekes számunkra India itt Magyarországon. Csicsmann László úgy látja, hogy India Magyarország számára gazdasági kitörési lehetőséget biztosít, ugyanakkor még bőven van mit tenni a két ország közötti kapcsolatokban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében. De mit is tud valójában India, mi minden zajlik a világ legnépesebb országában, amiért egyáltalán kicsiny országunk látóterébe került.

Az 1947-ben függetlenné váló India még mindig csak ismerkedik az autonómia érzetével, éppen ezért jellemző rá a folyamatos útkeresés és az erődemonstráció. Bár a covid-járvány Indiát is nagyon nehéz helyzetbe hozta, elmondható, hogy India szárnyal: olyannyira, hogy helyet követel magának a világ vezető hatalmai körében. Sőt, fő törekvései közé tartozik az is, hogy a jövőben ő alakítsa a játékszabályokat: beleszólva a gazdasági és egyéb folyamatokba. Minderre pedig elég jó eséllyel pályázik, ugyanis a jelenlegi tendenciát és folyamatokat figyelembe véve úgy tűnik, hogy 2027–28-ra India lesz a világ harmadik legnagyobb gazdasága. E mozgolódást és ambíciókat árgus szemekkel figyeli a világ valamennyi jelentős befolyással bíró országa és nagyhatalma. 

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

India külpolitikáját a tradicionális el nem kötelezettség és a stratégiai autonómia jellemzi. Éppen ezért az orosz–ukrán háború során India vezetősége éppúgy parolázott Putyinnal, mint Zelenszkijjel, prezentálva, hogy egyik fél felé sem elkötelezett, jóllehet, Oroszországhoz történelmi kapcsolatok és érdekek fűzik. Indiára alapvetően jellemző a több irányú elkötelezettség: India számára a legnagyobb kihívást Kína jelenti, amelynek expanziós törekvéseit minden áron le fogja törni, míg az USA-val való kapcsolatai elmélyültek. Jóllehet, szakértők szerint, inkább az USA-nak van szüksége Indiára, sem mint Indiának az USA-ra. Annál is inkább, mivel India főként közeli szomszédaival van elfoglalva, és elsősorban Dél vezetőjeként igyekszik feltüntetni magát. 

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ugyanakkor a külpolitikai sakkjátszmák mellett az új kormánynak szembe kell néznie a hindu nacionalizmus problémájával is. Az alig fél évszázados állam igyekszik demonstrálni az egységét, ami nem olyan könnyű, ha figyelembe vesszük, hogy India lakosságának 14 százaléka nem hindu, hanem muszlim vallású. Nem elhanyagolható számról van szó, hiszen India lakossága jelenleg 1 milliárd 400 millió fő körüli, amely a folyamatos demográfiai robbanás eredménye. A lakosság száma egyre csak növekszik, szakértők úgy kalkulálnak, hogy egészen 1 milliárd 600–700 millióig meg sem áll a növekedés.

Nemcsak területileg, hanem a népességszámot és a népsűrűséget tekintve is hatalmas országról van szó. Jóllehet, éppen ezért India úgy él a magyar köztudatban, mint hatalmas városok tarkította ország. Ez azonban nem pontosan van így, ugyanis India még mindig inkább a falvak világa. Ugyanakkor zajlanak az urbanizációs folyamatok, amelyek viszont elképesztő mértékű környezeti terhelést és környezetszennyezést jelentenek a jövőre nézvést. India egyes városaiban már most olyan szennyezett a levegő, hogy a szabadban gyakorlatilag alig lehet levegőhöz jutni, míg a zárt terekben is csak speciális légtisztító berendezés használata mellett lehet megmaradni. 

Indiában nemrég zajlottak le a választások, amelyet ötévente tartanak. Elképesztő részvételi arány mellett, ugyanis a választásokon – amelyeken több ezer párt indul, és amelyek kis helyi közösségeket szólítanak meg, azaz 40–50 millió embert – rendszerint 60 százalék fölötti a részvételi arány. India az évek során demokratikus politikai rendszerré vált, hála Gandhinak és a függetlenségi mozgalmaknak. Kérdés, hogy a jelenlegi vezetés milyen utat kíván bejárni a közeli s távoli jövőben, s törekvéseikre hogyan reagálnak a világ jelenlegi vezető hatalmai.

 

   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában