Két őszi nap a katonasírokért

2 órája

Bárki csatlakozhat a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület akciójához

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke, Szebenyi István, az Utolsó töltényig című, a magyar huszárság második világháborús történetével foglalkozó könyv társszerzője szervezete nevében minap egy fontos felhívást tett közzé. Azt kéri, hogy aki csatlakozik kezdeményezésükhöz, tegyen rendbe egy hadisírt.

Tihanyi Tamás

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület által gondozott katonasírok nagy része Fejér vármegyében harcolt hősök végső nyughelye

Fotó: feol.hu

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület nem csak harctérkutatással, hanem hadisírgondozással is foglalkozik, kiegészítve ezzel a Magyar Honvédség ezirányú szakmai tevékenységét. Minden esztendőben két alkalommal kérik a hozzájuk hasonlóan gondolkodó civilek segítségét. Céljuk az, hogy bebizonyítsák, akár egyetlen nap alatt jelentős változást lehet elérni, fontos, hogy katonahőseink temetkezési helyeit ápoljuk, gondozzuk. Eddigi felhívásaikra korábban egyre többen ragadtak kaszát, kapát, és dolgoztak teljesen önzetlenül, rendbe hozva egy-egy katonasírt, vagy annak környezetét, esetleg egy emlékművet szépítettek meg. Ebben az évben ez az időpont október 19-én és 20-án jön majd el, egy őszi hétvégén.

Arra kérnek tehát mindenkit, aki csatlakozik hozzájuk, hogy e két napban keressenek fel lakókörnyezetükhöz közel egy hadisírt, tegyék rendbe, gazolják ki a környezetét, esetleg kenjék le a fejfát faápoló vegyszerrel. Szebenyi István azt is kéri, hogy a munkáról mindenki készítsen egy „előtte-utána” felvételt, és küldje el azt a helyszín megjelölésével elektronikus levelezési címükre. A beszámolókból összeállítást készítenek és közzéteszik a szervezet honlapján és közösségi oldalán.

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület saját erejéből idén a tervek szerint a gánti, a kápolnapusztai, a vérteskozmai, Majkon a madárhegyi, a kapberekpusztai, a kőhányási, a tatabányai körtvélyesi erdei temetőben, valamint Riedel Károly huszárzászlós sírjánál dolgozik majd. Akinek ahhoz van kedve, hozzájuk is csatlakozhat e két napban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában