Iskolatörténeti kiállítás

15 órája

Csodálatos időutazásra hívják a látogatókat

Kimondottan igényes, és a múltbéli iskolai pillanatokat hűen visszaadó kiállítást rendeztek be a patinás kastély termeiben.

Bokányi Zsolt

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Perkátai ÁMK intézménye is csatlakozott a Győry-kastély szomszédságában álló, idén szeptemberben 50 éves évfordulóját ünneplő, mai nevén Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola ünnepségéhez, azzal hogy egy képi és tárgyi emlékeket bemutató kiállítás formájában feldolgozza, bemutatja az oktatás és iskolák – nemcsak az elmúlt 50 évet felölelő – történetét. Jákliné Rajcsányi Rozália Perkátai ÁMK igazgatójától megtudtuk: – A Kastély épületének kötődése az iskolatörténetben jelen van, hiszen az 1974-es évet megelőző időszakban e Kastély épület termei adtak otthont az iskolának, oktatásnak a községben. Későbbi években a Kastély az iskolai kulturális élet, tanórán kívüli szabadidős tevékenységek színtere volt. – 

Csodálatos emlékek
Iskolai időutazás
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kimondottan igényes és hangulatos kiállításon olyan személyes és iskolai kötődésű tárgyakat láthatnak az érdeklődők, amelyet az iskolát látogatók – úgy tanulók, és pedagógusok ismerhetnek, használtak az elmúlt évtizedek során. Számtalan írott és képi anyaga – kronológiai sorrendben – mutatja be és idézi fel az egykor községünkben működő egyházi lány és fiú iskolákat; az 1947 után, a Kastély épületének termeiben működő „állami iskolát”; valamint az 1974 óta „új” épületben működő iskolai oktatást, megörökítve azokat az állomásokat, fontos eseményeket, melyek akár oktatásügyi reformokat követően, akár helyi változás tekintetében megújulást hoztak az iskola életében ,főleg a név tekintetében.

"A maci olvas" 
Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

A kiállításon két teremben várja a látogatókat, a belső teremben elsősorban a diákok személyes használatú tárgyi emlékeit bemutató „tanterembe” léphetünk be. Míg a külső terem pedig inkább a pedagógusok által használt oktatási eszközök, tantárgyanként csoportosított, egy-egy mintadarabját mutatja be.

A tanári asztal és a rettegett napló! 
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Minden korosztály megtalálhatja itt a saját iskolás éveinek emlékeit, visszatekintést; a jelen kor diákjai pedig ízelítőt kapnak a múltbeli iskolai életből, tanulási eszközökből. A kiállítás összeállítása, anyaggyűjtés és rendszerezése, az ÁMK közművelődési-igazgatóhelyettese, Lászlóné Szabó Edit munkáját dicséri.Az igazgatónő elmondta még: – Célunk, hogy a kiállítást látogatók, a megnyitón jelen lévők egykor az iskola falai között átélt emlékei keljenek új életre, az itt látott fotók, tárgyak legyenek indítói az emlékezésnek, mai napon a jelenlevők közötti beszélgetéseknek. – 




 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában