Böjte Csaba atya homíliát mondott Székesfehérváron

2 órája

„Egészen biztos, hogy Jézus mellettünk áll!”

Szeptember első napján, vasárnap a székesfehérvári Szent István-székesegyházban szentmisét mutatott be Spányi Antal megyés püspök és Böjte Csaba ferences szerzetes. Csaba testvér homíliájából idézünk fel szerkesztett részleteket.

Tihanyi Tamás

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„Jézus Krisztusnak nem az a legfontosabb, hogy ne legyen az életünkben baj és feszültség, hanem az, hogy elvezessen bennünket a mennyek országába. Neki ez a prioritás. Mindannyiunknak szól a meghívás, de nekünk magunknak kell eldöntenünk, hogyan menjünk a mennyek országa felé.”

„Ne abból induljunk ki, hogy az ember mire képes, hanem abból, mi Isten akarata. Ha a Mennyei Atya akarja, de nekünk halvány gőzünk sincs arról, a cél miként valósul meg, nagyon fontos, hogy ott legyen bennünk az Ő lelkülete. Mert Isten nem a karba tett kéz istene, azt akarja mindannyiunkkal, hogy tegyünk meg mindent, amit lehet, mert a világot tovább kell teremteni. Családot kell vállalni, gyerekeket kell szülni, vállalkozásba kell kezdeni, és amire Isten teremtett, azt valóra kell váltani.”

„Mi az, amit Jézus nem tud tolerálni? A tunyaságot! A tegnapi evangélium éppen arról szólt, hogy Isten tálentumot adott mindenkinek, de van, aki elássa a tálentumát, csak hogy éppen baj ne érje. Pedig Isten azt akarja, hogy a tetteink gyümölcsöt teremjenek, maradandó gyümölcsöt, és ez nem csak egy jámbor isteni parancs. Mindannyiunk számára az az isteni parancs, hogy álmodjunk, valamit teremtsünk, létrehozzunk. Adja Isten, hogy meglegyen bennünk ehhez a bátorság!”

„Őseinkről megemlékezni, halottainkért imádkozni örökérvényű és irgalmas cselekedet. A piski csatatéren találkozott a császári sereg a magyar szabadságharc seregével. Petőfi Sándor akkor írta, hogy Négy nap dörgött az ágyu/Vizakna s Déva közt,/Ott minden talpalatnyi/Földet vér öntözött. Egy hosszú nap alatt megfordult a hadiszerencse, de azon a napon több mint ezerötszáz katona esett el a két oldalon. Úgy gondolom, róluk megemlékezni, értük imádkozni, emléküket ápolni Istennek kedves cselekedet. Azért jöttem, hogy a segítségeteket kérjem, segítsetek abban, hogy ezt a történelmi emlékhelyet szépen felújíthassuk. Fogjunk össze! Fontos, hogy értékes, szép célokat fogalmazzunk meg a magunk számára, és azokat gyűjtsük, mint a trófeákat! A mi urunk Jézus Krisztus az alkotás és a teremtés istene. Egészen biztos, hogy mellettünk áll.”

„Eljött hozzám egy idős asszony és megkérdezte: Csaba testvér, nem veszed meg Bethlen Gábor szülőházát? Őszintén mondom, azt sem tudtam, hol van. Elmentem, és ott volt a gazban elsüllyedve egy reneszánsz épület. Az évi költségvetésünk volt annyi, amennyibe került és mi gyerekekkel foglalkoztunk. Elgondolkodtam, és azt mondtam a kollégáimnak, adjuk oda az egész éves költségvetést, mert mi itt akarunk maradni. Ez a mi szülőföldünk, miénk itt a tér, évszázadokon át mi nőttünk itt fel. Tudjunk hát együtt szép célokat megvalósítani! Hálás szívvel köszönöm a piski emlékhely megvalósításának támogatását! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak és a Jóisten áldását kérem Székesfehérvár minden lakójára!”  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában