Jókedvvel fűszerezett lecsók

2024.09.10. 11:30

Fakanalat ragadtak, s milyen jól tették!

Kilenc bogrács alatt lobbant fel a láng szombat délután a bodméri a sportpályán, hogy a mintegy 250 lelket számláló település közössége megadja a módját a generációk egyik kedvenc és legmagyarosabb ételének, a lecsónak. Annyit elöljáróban elárulhatunk, sikerült, talán nem véletlenül ér fülig a szánk azóta is!

Kecskés Zoltán

Több mint 60 fő serénykedett a bográcsok körül.

Fotó: Décsei-Gáspár Barbara

A megye második legkisebb településen élők úgy tartják, az a jó, hogy ilyen kicsi, van egy jó polgármesterük, van egy jó gondnokuk, ráadásul a lakatot sem ismerik. Az emberek befogadóak, nagyon klassz közösségi élet van itt, aminek az egyik ékes példája volt a szombat délutáni lecsófőzés immáron ötödik alkalommal.

Bodmér_Lecsófőző
Szerethető kis közösség a bodméri.
Fotó: Décsei-Gáspár Barbara

Az izgatott várakozásról mindent elmond, bár az eseményt 15 órára hirdették, de volt olyan társaság, aki már a déli harangszóra megérkezett. Előkerültek a sörpadok, az asztalok és persze a tűz fölé a bográcsok is: indulhatott a verseny! Helyi és szomszédos falvakból érkező baráti társaságok  próbálták felülmúlni egymás főztjét, miközben a szokásos zrikálások sem maradhattak el. Kilenc bográcsban rotyogott a különféle lecsó. A csapatok egy része a hagyományos ízekre esküdött, míg mások igazi gourmet fogással készült a zsűrinek és a falu apraja, s nagyjának.

Bodmér_Lecsófőző
Nem volt könnyű a zsűrinek, hogy eldöntsék melyik lecsó lett a legfinomabb.
Fotó: Décsei-Gáspár Barbara

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a győztes étel egy különleges fűszerezésű, oregánóval, kakukkfűvel és citromborssal meghintett szabolcsi lecsó lett, a lecsós szeletet és az ehető tányérban tálalt kolbász chips-szes lecsókülönlegességet megelőzve. A finomságokat kóstolva nem csak az ítészek, de valamennyi kilátogató is mind a tíz ujját megnyalta. A bodmériak tehát ismét megadták a módját. A civil kezdeményezés, amelyet az önkormányzat is támogatott nagyszerű hangulatban telt: ettek, ittak és egészen hajnali 2-ig vigadtak a derék falusiak, miközben nótáztak és táncra is perdültek. Aki nem hiszi, járjon utána...

Bodmér_Lecsófőző
Nagyon jó hangulat uralkodott a főzés előtt, közben, s után is.
Fotó: Décsei-Gáspár Barbara

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában