Fontos változások

2024.09.20. 12:30

Fehérvári közügyek: sok mindenről döntött utolsó közgyűlésén a leköszönő testület

Számos terület kérdéséről döntött a ciklus utolsó közgyűlésén a leköszönő székesfehérvári képviselő-testület. Változnak a házasságkötés bizonyos díjtételei, a parkolási, a temetkezési és a közterület-használati díjak, továbbá létrejön az Agglomerációs Tanács.

S. Töttő Rita

Fontos változásokról döntött ezúttal is közgyűlés

Fotó: ÖKK / Simon Erika

Közmeghallgatást tartott szeptember 20-án, pénteken Székesfehérvár képviselő-testülete, ahol a helyi közügyekben foglalhattak állást, tehettek fel kérdéseket a város lakói. A téma ezúttal a Székesfehérvár pénzügyi és gazdasági helyzetéről szóló tájékoztató volt. Pásztor László doktor úr felvetésére reagálva Cser-Palkovics András polgármester leszögezte és megnyugtatta a város lakóit: a város költségvetésében nincs hiány, a bevételi oldalon ráadásul 3 milliárd forintos tartalék van.

Ezt követően, a 2018-ban kezdődő választási ciklus utolsó közgyűlését tartotta szeptember 20-án a székesfehérvári képviselő-testület, melyen többek között elfogadták a város 2024. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosítását.

Házasságkötések díjtételei: novemberig olcsóbb

Döntött a testület arról, hogy módosítja a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének szabályairól szóló önkormányzati rendeletét. E szerint 2024. november 1-jétől módosulnak ezen anyakönyvi események lebonyolításának helyszínére, díjára, a díj megfizetésének módjára, az anyakönyvi esemény időtartamára, az anyakönyvvezetőt megillető díjazás mértékére, valamint az anyakönyvi események hivatali helyiségen, hivatali munkaidőn kívüli lebonyolításának engedélyezésére vonatkozó szabályok.

Az új rendelet alapjaiban nem változtat az eddigi szabályokon, viszont lehetőséget ad az anyakönyvi esemény lebonyolítási díjának visszafizetésére akkor, ha a szolgáltatás nyújtására nem, vagy - a díjfizetés szempontjából releváns - egyéb helyszínen kerül rá sor. A díjak emelése pedig – áll a határozatban – az anyakönyvi  események lebonyolításában résztvevő segítő szakemberek anyagi   elismerését szolgálja.

A módosítás szerint továbbra is ingyenesek lesznek a fenti anyakönyvi események hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben. A házasságkötő teremben és hivatali munkaidőben, továbbá a házasságkötő teremben, de hivatali munkaidőn kívül – félóránként - 20 ezer forint plusz ÁFA lesz a díj mértéke. A külső helyszíneken megvalósított anyakönyvi események – akár munkaidőben, akár munkaidőn túl történnek – 60 ezer forint plusz ÁFA díjazás ellenében történhetnek az új szabályok érvénybelépését követően.

Fehérvári parkolás: növekvő díjak és lehetőségek

A ciklus utolsó közgyűlésén döntöttek Székesfehérvár parkolási díjtételeinek módosításáról, valamint az úgynevezett NFC kártya ingyenes parkolási lehetőséget biztosító idejének növeléséről. A fehérváriak által már jól ismert NFC kártya ugyanis a II. (azaz a sárga) várakozási övezetben eddig 60 perc díjmentes várakozásra jogosította a használóit, ám az új lehetőség 2025. január 1-jétől 90 perc ingyenességet biztosít. A fizetős övezetekben azonban 10 százalékos díjemelést fogadott el a testület. Ez jövőre a tervek szerint 100 millió forintos bevételnövekedést hoz a városnak, melyet a városüzemeltetésre költhet az önkormányzat.

A parkolási díj a „kiemelt várakozási övezetben” 990 forint lesz óránként, az I-es várakozási övezetben 590 forint, a II-es-ben 440 forint, a III-asban - az autóbuszok kivételével – 300 forintra módosul. Ebben az övezettípusban az autóbuszok várakozási díja 900 forint lesz óránként. Ugyanilyen mértékben – 10 százalékkal – nőnek a bérletárak is.

Közterület-használati díjak

A közterület-használati díjak emeléséről is döntött a testület: 2025. január 1-jével egységesen mintegy 18 százalékkal kell többet fizetni a közterület használatáért. A rendeletben eddig is meghatározott használattípusok és övezetek maradtak, az emelésből származó többletbevételeket pedig a városüzemeltetés költségeire fordítja a város. A minimális 1000 forintos közterület-használati díj pedig duplájára, 2000 forintra nő.

Temetkezési költségek

A temetőüzemeltetési költségek növekedése miatt úgy döntött Székesfehérvár közgyűlése, hogy 2025. január 1-jével emeli a temetkezési díjtételeket. A szeptember 20-i közgyűlés határozata szerint a díjemelkedések mellett a Béla úti köztemető területén osztályozták a sírhelyeket, továbbá létrehoznak egy úgynevezett „Kiemelt parcellaövezet”-et. Ezekre külön díjtételeket határoznak meg.

Fehérváron új kezdeményezés

Székesfehérváron, az Öreghegyen található a Keszegfalvi köz, melynek sorsáról szintén döntöttek a képviselők: az önkormányzati tulajdonban lévő út felújítását nem csupán kérték az érintett lakók a várostól, de jelezve elkötelezettségüket, a felújítás költségeihez 10 millió forinttal hozzájárultak – kérvén az önkormányzatot, hogy a többi költséget állja. Ezt a képviselők meg is tették: a fennmaradó 30 millió forintot biztosítják az út felújítására.

Pihenőkonténer a buszsofőröknek

Idén áprilisban, a helyi buszmenetrend módosítása okán új szociális helyiségeket telepített a város az autóbuszvezetők számára a Köfém lakótelep és a Babér utca megállóhelyek közelében. A víz és villany bekötésekkel rendelkező pihenőkonténerek használatát a pénteki közgyűlés határozata ingyenessé tette a szolgáltató számára.

A Barátság Háza tetőtere, Tóparti eszközei

Már korábban döntött a képviselő-testület arról, hogy felújítja a Barátság Háza tetőterét, ám a korábban kiválasztott kivitelező nem tudta teljesíteni a feladatát – ugyanis felszámolás alá került. A kivitelezésre szóló közbeszerzési eljárást ezért újra ki kellett írnia a város testületének. Erre sor is került a szeptember 20-i közgyűlésen. Kiírták továbbá a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium épületébe szükséges eszközök beszerzésének közbeszerzését is – a beköltözést követően ugyanis az iskola jelezte: pár dologra az épület tekintetében még szükségük van.

Agglomerációs Tanács jöhet létre

A Székesfehérvári Többcélú Kistérségi Társulást idén április 30-ával megszüntették, ám a fehérvári önkormányzatban, valamint a korábbi társulás tagi önkormányzatainak vezetőiben „megfogalmazódott az igény, hogy elsősorban az önkormányzatokat, önkormányzati feladatokat   érintő   ügyeket szolgáló, konzultációs jellegű konzultációs fórumot továbbra is célszerű lenne működtetni” – áll abban a határozati javaslatban, melyet végül el is fogadtak a képviselők. Ennek értelmében Agglomerációs Tanácsot hoznak létre, melyhez kérik többek között Aba, Bakonykúti, Csór, Csősz, Füle, Iszkaszentgyörgy, Jenő, Kőszárhegy, Lovasberény, Moha, Nádasdladány, Pákozd, Pátka, Polgárdi, Sárkeresztes, Sárkeszi, Sárszentmihály, Seregélyes, Soponya, valamint Sukoró, Szabadbattyán, Tác, Úrhida és Zámoly csatlakozását. De – hangsúlyozta a közgyűlésen Cser-Palkovics András – az agglomerációhoz közel eső, de a felsorolásban nem szereplő települések jelentkezését is várják.  

A ciklus végével befejezi munkáját a képviselő-testületben Szigli István képviselő. Ennek okán búcsúbeszédet mondott Feketehegy-Szárazrét önkormányzati képviselője, melynek apropóján Cser-Palkovics András polgármester is összegezte az elmúlt ciklust. Erről itt olvashatnak bővebben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában