Arcanum

2 órája

Fejér évfordulós emlékei

Szanyi-Nagy Judit

Megkezdték a búza vetését

„Megyénk termelőszövetkezeteiben megkezdték a búza vetését” – írta meg 1964. szeptember 30-án a Fejér Megyei Hírlap. A cikk így folytatódott: „A megyei tanács mezőgazdasági osztályának 1964. szeptember 24-i esti jelentése szerint több mint 7000 holdon vetették el a kenyérgabonát. 59 termelőszövetkezetben a vetés már folyamatossá vált. Eddig összesen a gabonának 13 százaléka került földbe: a bicskei járásban 17, a dunaújvárosiban 11, a móriban 19, a sárbogárdiban 19, a székesfehérváriban 14 százalékát vetették el a tervezettnek.”

Kedves jubileumot ünnepeltek

„Bensőséges ünnepség keretében tartották meg Kápolnásnyéken Németh Józsefné vezetőóvónő és Kovács Mátyás tanár munkásságának 25 éves jubileumi évfordulóját. Már a kora délutáni órákban gyülekezett a kultúrházban a falu apraja-nagyja, hogy megemlékezzenek a 25 éve szolgálatot teljesítő pedagógusokról. Virágcsokorral köszöntötte a tanulóifjúság mindkét ünnepeltet. Köszöntötte őket a helyi pártszervezet, a községi tanács, a szülői munkaközösség és a KISZ szervezet is” – adta hírül a hírlap 1964-ben.

Költségvetésre több, fejlesztésre kevesebb

1984. szeptember 30-án a következőkről adott hírt a Fejér Megyei Hírlap: „Megyénk tanácsai ez év első felében költségvetési célokra 1 milliárd 549 millió forintot költöttek el, ami az előző év azonos időszakának kiadásainál 6,3 százalékkal több. Gazdasági-kommunális feladatok ellátására 155,8 millió forintot használtak fel, az előző évinél kedvezőbb felújítási, fenntartási tevékenységgel. Móron a Táncsics, a Wesselényi és a Velinszky utca, Dunaújvárosban a Dózsa György út, Fehérváron a Rákóczi út korszerűsítésére költötték.

Több mint 333 millió forint jutott az egészségügyi ellátás céljaira, ami 11,8 százalékkal több a tavalyi első félévi felhasználásnál. A megyében négy új általános orvosi és két gyermekorvosi körzet kezdte meg működését, újabb 24 körzetben teremtődött lehetőség a gyermekek hallásvizsgálatának elvégzésére. Bővült a nővédelmi és a komplex szűrések száma; a központi kórház rendelőintézetben megkezdődött a kézsebészeti szakrendelés. A mezőgazdasági nagyüzemekben 13 üzemi körzetet szerveztek."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában