„Bár be sem tettem volna a lábam”

2024.09.26. 07:00

Félresikerült fogászati beavatkozás, aminek „helyreállítása” 16 millió forintba is kerülhet

Egyszerű hídcserének indult, és egy rémálom lett a vége – állítja Ágnes, aki egy fogászati beavatkozásnak „köszönhetően” napi rendszerességgel él át fájdalmakat már közel egy éve.

Déri Brenda

Illusztráció!

A beteg és egy igazságügyi szakorvos véleménye szerint nem megfelelő fogászati ellátásban részesült Ágnes úgy érzi: – Épp elég ideig hallgattam, és az embereknek tudniuk kell, hogy min mentem keresztül, tudniuk kell, hogy hova ne menjenek, ha fogproblémájuk van.

Hídcsere helyett foghúzás

Habár Ágnes számos más sajtóorgánumot megkeresett már, hogy minél többekhez eljusson története, székesfehérvári érintettség lévén a feol.hu-nak is elmesélte az átélteket. Mint mondta, elsősorban azért fordult a nyilvánossághoz, hogy másokkal ne történhessen meg az, ami vele.

Az elején kezdve, Ágnes azért kereste meg a székesfehérvári fogászati centrumot, mert leesett az alsó foghídja.

– Régi volt már és, leesett, de a fogorvos, akihez addig jártam, nem végzett ilyen beavatkozást, így jutottam el az Eldenthez, ahova bár be sem tettem volna a lábam – mondta a hírlapnak, majd így folytatta: – Szükségtelenül hozzányúltak a felső fogsoromhoz, alulról pedig több fogamat kihúzták és implantátumot helyeztek be, méghozzá nem megfelelően – vélekedett a panaszos.

Fájdalmai voltak

Ágnes azt mondja, olyan fájdalmai voltak nem sokkal az implantátumok behelyezését követően, hogy két hétig dolgozni sem tudott. Ezt a beavatkozást végző fogorvosnak is jelezte, de állítása szerint csak „legyintett” rá.

Több fogászati rendelőt felkeresett a székesfehérvári előtt és után is. Az ezeket taglaló egyik orvosi dokumentáció leírja, hogy a páciensnek az alsó híddal volt a panasza, a felsővel nem, így annak cseréjét sem tervezték. Ez már csak azért is fontos, mert Ágnes nem értette, hogy mi alapján tartotta indokoltnak a fehérvári fogorvos a felső híd cseréjét is. De bízva a szakmai tudásában, elfogadta a fogorvos által javasolt beavatkozásokat.

Az igazságügyi orvosszakértő véleménye

Panaszosunk ügyével nem foglalkoztunk volna, ha nincsen olyan szakember, aki Ágnes igaza mellé áll, hiszen az újságíró ilyen szigorúan szakmai kérdésbe nem „üti az orrát”. De a panaszos több problémáját is alátámasztotta egy hiteles szakember. Az implantátumok behelyezését követő időszakra visszatérve, miután nem javult az állapota, felkeresett egy igazságügyi orvosszakértőt is, hogy készítsen szakvéleményt. Ebből többek között az is kiderül, hogy:

„Az elvégzett fogászati kezelésben szakmailag hibás az alsó fogsor homorú és nem tisztítható felszínének kialakítása. Hibás a harapási magasság beállítsa. Hibának tekinthető a 22 és 26 fogak teljes kezelésének elmaradása. Mind az alsó, mind a a felső fogpótlás újra készítése indokolt”.

A szakvélemény a négy darab implantátum kapcsán kitér arra, hogy dőlésük önmagában nem hibás, de előnytelen és emiatt nem helyezhető be annyi korona amennyi kellene. Ezek pedig a megfelelő rágáshoz lennének szükségesek.

Gnatológust is megkeresett

Az orvosszakértői vélemény mellett Ágnesnek gnatológusi – az állkapocs és az állkapocsízület egészségével foglalkozik – konzultáció is ajánlott volt. Ebben is az olvasható, hogy az elkészült pótlások a fizikai harapási magasság feletti pozíciót rögzítik. Emiatt a rágóizmok soha nem tudnak nyugalmi helyzetbe kerülni és ellazulni. Elsősorban ez a terhelésre fokozódó, de nyugalomban is meglévő fájdalmak oka.

A 16 milliós ajánlat

Már maga a hibás orvosi ellátás is elegendő lehetne ahhoz, hogy a páciens másik szakemberhez forduljon, ám Ágnes esetében a folyamatos fájdalom ezt még inkább tetézi. Az elmúlt időszakban több fogorvost is felkeresett, hogy „állítsák helyre” a fogait, de a legtöbb esetben nem vállalták, egy budapesti azonban igen, ennek összege viszont 16 millió forintba kerülne. De ez az ajánlat is már csak 1-2 hónapig érvényes, utána újra kalkulálják az árakat, és a kezelés valószínűleg drágább lesz. Itt megjegyezzük, hogy kérésünkre egy másik székesfehérvári fogorvos az eset leletei alapján a javítást maximum 5-6 millió forintra tagsálja.

Ágnesnek a 16 millió forintra érthető okokból nincs anyagi forrása, hiszen a félresiklott ellátás eleve 2,5 millió forintjába került, de e mellé társultak még a további fogászati konzultációk, a gnatológus, a szakértői vélemény és az ügyvédi költség is, merthogy utolsó mentsváraként felkeresett egy ügyvédet, aki segíthet neki peren kívül megegyezni a fogászattal. Jelen tudásunk szerint a fogászat nem igen mutat hajlandóságot, hogy megegyezzenek, így, ha szükséges, Ágnes következő lépése a bíróság lesz.

Természetesen szerettük volna megszólaltatni a másik felet is, éppen ezért megkerestük az érintett fogászatot, hogy mondják el álláspontjukat az ügyben, de nem jártunk sikerrel. Háromszori próbálkozásunk ellenére nem válaszoltak, így úgy tekintjük, hogy nem kívánnak nyilatkozni a témában. Pedig ez azért is szerencsés lett volna, mert tudjuk, hogy mi, betegek, páciensek is sokszor követünk el hibát magunkkal szemben, amivel nem árt szembenézni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában