Ötven éves jubileumot ünnepeltek

1 órája

Félszáz éve teszi a dolgát az épület, „boldogan öleli át” a település iskolásait (videó)

Ötven éve kezdődött meg a tanítás az intézményben. Félszáz évet ünnepeltek kicsik és nagyok.

Bokányi Zsolt

Félszáz éves lett az iskola.

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Talán éppen úgy mint félszáz éve, már messziről hallható volt, az iskolákra annyira jellemző, szinte félreismerhetetlen gyerekzsivaj, pénteken délelőtt Perkátán, ami az 50 éves jubileumát ünneplő Hunyadi Mátyás Általános Iskola előtti tér irányából szólt. Nem volt véletlen az izgatott zajongás, sem a gyermekek, sem pedig a szülők és pedagógusok részéről, hiszen az intézmény életének egy kimondottan szép állomásához érkeztek, félszáz éves lett az épület.

Félszáz
Félszáz évet ünnepeltek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kilenc órakor kezdődött az esemény, szép számú érdeklődő, tanuló és meghívott vendég jelenlétében. Elsőként Bogó Anikó az intézmény vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. A hivatalos köszöntések után, történelemtanárként érthető módon, a települési oktatástörténetről, illetve az iskola történetéről szólt az iskola vezetője. Megtudtuk, hogy Perkátán a ’70-es évek elején a helyi tanács úgy döntött, új általános iskolát épít, a régi helyén pedig – a Győry-kastélyban – közművelődési intézményt alakít ki. Az új iskolát 1974 őszén adták át, éppen ötven évvel ezelőtt, és a kastély felújítása csak ezután kezdődött el. és 1974. szeptember 9-én volt az első tanítási nap az intézményben. Ha ugrunk egy nagyot az időben, és elérkezünk a 1989/1990-es tanévhez, fontos eseménynél kell hogy megálljunk, hiszen a névadás köré épült ez az időszak. A Mátyás napokhoz kapcsolódóan, a névadó halálának 500. évfordulója évében kapta meg az iskola a Hunyadi Mátyás nevet. A névadó ünnepségre Perkátán a faluházban került sor 1990. április 3-án. Az iskola előtti parkban áll Hunyadi Mátyás mellszobra, ami Feil József alkotása, és amely 2009-ben került elhelyezésre, illetve  most szeptemberben került restaurálásra.

Bogó Aikó Igazgatónő
Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Az igazgatónő kiemelte: – A mai ünnep kapcsán szeretném megköszönni P. N. Önkormányzatának a támogatását, a Perkátai ÁMK szervezési munkáját, pedagógus kollégák és a gyermekek munkáját, akik az előkészületek kapcsán mindent megtettek azért, hogy a mai nap ünnep legyen. – Majd hozzátette: – Bízom benne, hogy a mai nap alkalmat biztosít a közös emlékezésre, gondolkodásra. A közös program folytatásaként 2025 februárjában az iskola névadásának 35. évfordulója alkalmából egy kiadvánnyal készülünk, melybe már a mostani események is benne lesznek. - Az eseményen köszöntőt mondott még a Szilasy László az intézmény címzetes igazgatója, és Oláh István a település polgármestere. Majd elismerések átadása és méltatások következtek a programban. 

A Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola 50. évfordulós ünnepségén díjazottak névsora:

Perkáta Közszolgálatáért emlékérmet kapott:

Basticz Józsefné tanítónő

Denke Antalné tanítónő

Hegedüs Gabriella pedagógus

Kárász Ferencné óvoda pedagógus

Molnár József pedagógus

Szakács Lászlóné gazdasági ügyintéző

Perkátáért kitüntetésben részesült:

Cseréné Marczal Zsuzsanna, a Perkátai ÁMK Szivárvány Óvoda intézményvezetője

Szilasy László, a Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola címzetes igazgatója

Az ünnepséget követően, a gyerekek legnagyobb örömére az épület mögött, már az Alma zenekar várta a közönségét, és hatalmas bulit csaptak a délelőttben. Az ünnepi nap alkalmai persze ezzel még nem értek véget, hiszen a délután folyamán egykori és mostani diákokkal találkozhattak a résztvevők a színpadon, kiállítás formájában láthat alkotásokon az elmúlt 50 év iskolai életből villannak fel pillanatképek. Fontos eseményre készülnek még a szervezők egyéb helyszínen is, hiszen a Perkátai ÁMK intézménye is csatlakozik a Győry-kastély szomszédságában álló, idén szeptemberben 50 éves évfordulóját ünneplő, mai nevén Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola ünnepségéhez, azzal hogy egy képi és tárgyi emlékeket bemutató kiállítás formájában feldolgozza, bemutatja a helyi oktatás és iskolák – nemcsak az elmúlt 50 évet felölelő történetét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában