Kötelező karbantartani

2 órája

Gázkészülékek: Évente érdemes ellenőriztetni a szakemberrel

A fűtési szezon közeledtével csak kevesen gondolnak arra, hogy a fűtőberendezések veszélyeket is hordozhatnak. A gázkészülékek felülvizsgálatával javíthatjuk azok hatásfokát, csökkenthetjük akár a fogyasztást és főleg a minimálisra mérsékelhetjük az égéstermékek visszaáramlásának kockázatát, mégis kevesen hívnak szakembert.

Palocsai Jenő

Mindenképpen érdemes a gázkészülékek beindítás előtt egy szakemberhez fordulni

Fotó: Illusztráció PJD

A tavaszi kikapcsolást követően a legtöbb háztulajdonos megfeledkezik az ingatlanban használt fűtőberendezésekről, kazánokról, konvektorokról, és ez így is marad, egészen a következő fűtési szezon kezdetéig. Egyre gyakrabban minden átmenet nélkül köszönt be az ősz és vele a hűvösebb idő, így nem ritkán akkor derül ki, hogy a fűtéshez használt gázkészülékek nem, vagy csak hibásan működnek, amikor már folyamatosan üzemelniük kellene. Tavasz végén és nyáron csak kevesen keresnek szakembert, aztán ősszel mindenki, és akkor kiderül, nincsenek elegen ilyen végzettséggel. Márpedig a karbantartást nem lehet elvégezni házilag, hiszen a gázkészülékek folyamatosan fejlődnek, így a szakemberek is folyamatos továbbképzéssel tudják tartani a lépést a modernizációval.

A kéményes gázkészülékek mérgezést is okozhatnak

–Mindenképpen szükséges egy éves karbantartás indítás előtt, és ehhez szakember kell, különösen a kéményes kivitelek esetében, mert ott szén-monoxid visszaáramlás is lehet, ami mérgezéshez is vezethet. A karbantartás természetesen nincs ingyen. Ha csak a munkadíjat vesszük, akkor nettó 13.500-tól 24.500 forint között mozog a megyében, de ez függ attól is, hogy mekkora távolságból történik a kiszállás, és az a tapasztalatom, hogy az is befolyásolja az árakat, hogy a megye melyik részén végzik el a szakemberek az ellenőrzést? A déli részeken alacsonyabb árakat számláznak a szakemberek, míg az északon fekvő településeken és főleg Székesfehérváron magasabbak az árak, és természetesen a fővárosban még borsosabb karbantartási árak vannak. A tapasztalatom az, hogy a Velencei-tónál egészen gyakori, hogy hívnak minket és ezt hallom a kollégáktól is. A Balaton parton viszont csak hébe-hóba, ha baj van. Székesfehérvár és környéke viszont élen jár ebben, igaz, hogy ott azért is hívnak többször szakembert, mert sok cég, kisebb-nagyobb vállalkozás is működik ezen a területen és az üzemek lényegesen nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságos üzemeltetésre –mondta Kiss Richárd, fülei vállalkozó, aki több piacvezető márka szerződött partnere.

Olyan helyeken is van szűrő a berendezéseken, ahol a tulajdonos nem is gondolná, ahogy azt sem, hogy megtelt
Fotó: Illusztráció PJD

Kellene, de mégsem hívunk szakembert időben

Arra a kérdésre, hogy mennyire jellemző a háztulajdonosokra, hogy szakembert hívnak a fűtőberendezésekhez, azt felelte Kiss Richárd:

–Egyáltalán nem jellemző. A legtöbben csak akkor hívnak szerelőt, ha már baj van. Márpedig baj az lehet több is. A legegyszerűbb és az egyik leggyakoribb hiba, amire mégsem gondol senki, az az, hogy a termosztátban kimerül az elem és emiatt nem indul a fűtés. De megtörténhet, hogy esetleg le van tapadva a szivattyú, vagy akár az is, hogy a hőcserélő eldugult, füstgáz oldalról. És a hideg idő érkezésével mindenki azt akarja, hogy azonnal teremjen ott egy szerelő és haladéktalanul hárítsa el az előbb felsorolt, vagy akár ezeknél bonyolultabb hibákat. Ilyenkor derül ki csak igazán, hogy Fejér megye szakember szempontból nagyon rosszul áll. Hiába vagyunk a piacvezető márkákkal leszerződve. Akár 10-20 kisebb-nagyobb vállalkozás is lehet márkánként, amikor nagyon nagy a baj, kiderül, milyen kevesen is vagyunk. –

A hőcserélőben gyakran felgyülemlik annyi szennyeződés, hogy nem, vagy rossz hatásfokkal működik a berendezés
Fotó: Illusztráció PJD

A konyha egy külön szelete a nagy tortának

A cégeknél, vállalatoknál, közintézményeknél rendszeresen igénylik a karbantartást? –kérdeztük Kiss Richárdot, aki elmondta.

–A nagy cégeknek mindenképpen el kell végeztetni az éves karbantartást, ezért leginkább előre betervezik a megbízók és a munkát elvégzők is, hogy mikor alkalmas az ellenőrzés, tisztítás, esetleges javítás. Persze van úgy, hogy egy-egy soron kívül beesik, és akkor mi megyünk és tesszük amit kell, mert a vállalkozásnak szüksége van a hibátlan berendezésre és persze a dokumentumokra is, a cég működéshez. A nagy vállalatoknál szinte mindig van karbantartó, akinek, az oktatás és vizsgák után már van jogosultsága a készülékek ellenőrzésére. A karbantartó végrehajtja az indítást, átnézi az elektródákat, a berendezést, de ha hibát talál közben, a javítást már mi végezzük el. A hivatalok, oktatási és egyéb intézmények esetében az önkormányzatok, illetve az intézmény fenntartói intézik az éves felülvizsgálattal kapcsolatos feladatokat és döntéseket, de ha szükség van a javításra, oda is mi megyünk. A főzőkonyhák világa egy egészen külön szelete ennek a tortának. Rájuk különösen jellemző, hogy van szerződött partner, aki gyakorlatilag ügyeletben van, és ha bármi van, azonnal a helyszínre siet, hogy a konyha működése zavartalan maradhasson. –mondta a szerelő. PJD

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában