Gyászcsoportok

2024.09.26. 11:30

Gyászfeldolgozás: csoportok indulnak Székesfehérváron

Nem kell mindig erősnek lenni. Gyászolni nem csak hogy szabad, de szükséges is, amikor ideje van. Erre hívja fel a figyelmet a RÉV Ambulancia,amely gyászcsoportot indít az érintetteknek. A gyászfeldolgozás folyamatáról, a jelentkezés lehetőségeiről meséltek a szakemberek a feol.hu-nak.

S. Töttő Rita

A támogatott és vezetett foglalkozásokon a résztvevők, ha akarják, megosztják egymással történeteiket, érzéseiket.

Fotó: Shutterstock

Az emberek kevés és gyakran téves ismeretekkel rendelkeznek a gyásszal kapcsolatosan – vélekedik Leitmann Andrásné és Szilágyi Laura, a RÉV Ambulancia hamarosan induló gyászfeldolgozó csoportjának vezetői. Mint fogalmaznak, az érintettek gyakran érzik úgy, hogy gyászolni, kimutatni a gyászt gyengeség, éppen ezért mindig erősnek kell lenni, annak kell látszani, s hamar „túl kell esni rajta”. A gyászkultúra, a gyász megélése rohanó, elszigetelődő világunkban halványodik.  Ezt ellensúlyozandó jöttek létre a gyászcsoportok, amelyek segítik a feldolgozás folyamatát. Székesfehérváron a RÉV Ambulancia indítja el ezt a lehetőséget, s nyújt segítő kezet azoknak, akiknek szüksége van rá.

Vezetett foglalkozások

A gyászcsoportok – mutatott rá a két szakember -, abban különböznek más önsegítő közösségektől, hogy van vezetőjük, aki segít a felmerülő lelki problémákkal kapcsolatban, kapcsolatot teremt a csoport tagjai között. A gyászfeldolgozó csoportok résztvevői ugyanis mind küzdenek az elszigetelődéssel, a nehézségek megélésének magányával. Ezekben a csoportokban azonban megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül – mondják a szakemberek. A támogatott és vezetett foglalkozásokon a résztvevők, ha akarják, megosztják egymással történeteiket, érzéseiket, s azok mindennapokra gyakorolt hatásait.

A jelentkezés feltételei

- Az általunk szervezett csoportnál jelentkezés után egy előzetes egyéni beszélgetés történik, mely a csoport összetételének homogenizálására szolgál. A csoport a második alkalom után zárttá válik, több jelentkezőt onnantól nem tudunk fogadni. Ilyen esetben lehetőség van egyéni beszélgetéseken részt venni – árulják el a csoportvezetők, ahogy azt is: szeptember 30-ig várják a jelentkezést, azonban, mivel az első két alkalom nyitott, így egészen a második alkalomig – azaz október 17-ig - lehet még regisztrálni, érdeklődni.

Így kell elképzelni a foglalkozásokat

S hogy hogyan is kell elképzelni egy ilyen csoportfoglalkozást? Erről is mesélt Leitmann Andrásné és Szilágyi Laura.

A csoportfoglalkozások folyamatának alapelve a fokozatosság, szögezték le. A csoportos és egyéni beszélgetések is, már az első alkalomtól a veszteségről szólnak, de idővel egyre mélyebbre ásnak a történések és a saját belső élmények között. - Fontos, hogy mindenki saját maga dönti el, mikor és mennyit oszt meg a csoporttársakkal a saját történetéből, nehézségeiből vagy gondolataiból – hangsúlyozzák a RÉV munkatásai, hozzátéve: - A résztvevőknek lehetőségük van arra is, hogy eldöntsék, részt vesznek-e egy adott feladatban vagy válaszolnak-e egy kérdésre. Tiszteletben tartjuk egymás határait, és ügyelünk arra, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra.

A csoportülések témáit rugalmasan kezelik a vezetők, azokat mindig a gyászolók aktuális helyzetéhez, igényeihez szabják, hiszen mindenki tele van problémákkal, gondolatokkal, megoldandó feladatokkal és érzésekkel. Ezért a beszélgetések és kapott feladatok mindig ahhoz az élethelyzethez igazodnak, ahol a résztvevők épp tartanak. A foglalkozások során, a beszélgetésen túl, sokféle módon segítik a gyászfeldolgozási folyamatot a vezetők: képekkel, írásokkal, zenével, cselekvő feladatokkal támogatják a gyászolókat. - A résztvevők ezeket a feladatokat általában egyénileg végzik, és csak azt osztják meg a többiekkel, amit szeretnének – fogalmaznak a csoportvezetők, akiknek közreműködésével végül olyan sorstársi közösség alakulhat ki, amely akár életre szóló kapoccsá válhat a résztvevők számára.

Az első alkalom nyitott – íme a jelentkezés módja

A fehérvári csoportfoglalkozás első alkalmára október 3-án 16.30-kor kerül sor a Gyümölcs utca 14. szám alatt, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia székhelyén. A most induló foglalkozás első két alkalma nyitott, tehát a későbbiekben nem lehet csatlakozni a zárt csoportokhoz. Tizenkét alkalommal, kéthetente várják a résztvevőket a csoportokba, melyekbe nem csak a helyszínen, de e-mailen ([email protected]) és telefonon (06-30/516-9152-es telefonszámon) is lehet jelentkezni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában