Környezetvédelem és hulladékfeldolgozás

2024.09.06. 19:00

Gyűjtik a konyhai hulladékot a társasházi övezetekben

Rendesebb háztartásokban már meg van a helye a petpalacknak, az üvegnek és a papír hulladéknak is, azonban ha csak nem kertvárosban élünk, akkor bizony a konyhai hulladék nem a komposztban, hanem a kukában landol. Jó hír, hogy péntektől elindult a konyhai és zöldhulladék házhoz menő gyűjtése Székesfehérvár összes társasházi övezetében.

Gombor Lili

Mostantól a társasházban élőknek sem kell törniük a fejüket azon, hová is tegyék a konyhai és zöldhulladékot, amely bizony a nagy nyári melegben sokszor igen hamar kellemetlen szagok forrásává vált az otthonokban. A székesfehérvári társasházi övezetekben szeptember 6-tól elindult a konyhai és zöldhulladék házhoz menő gyűjtése: így már 25 000 fölötti azoknak a háztartásoknak a száma, ahol elérhető ez a gyűjtési mód – tájékoztatott az ÖKK.

Steigerwald Tibor, a DEPÓNIA Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy csupán öt százalék alatti azon hulladék aránya, amelyet tévesen dobtak az új gyűjtőedényekbe. Az összegyűjtött konyhai hulladék Kisbérre kerül, ahol a biogáz üzemben elektromos áram, a maradékanyagból pedig – kezelés után – szerves trágya lesz.
2024 januárjától fokozatosan vezetik bea konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon. A társasházi lakások egy-egy ötliteres gyűjtőedényt kapnak, míg a társasházak egy 120 literes barna kukát. A biohulladék-begyűjtési szolgáltatás a lakosság számára ingyenes.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában