Pezsgőkonferencia

2024.09.06. 18:17

Ha magyar pezsgő, akkor Etyek! – eszmét cserélt a szakma krémje

A márkaépítés és az eredetvédelem kulcsszavai köré épült az idei, immár hatodik alkalommal megrendezett Pezsgőkonferencia, amit az alapító Rókusfalvy Pál birtokán tartottak meg pénteken. A helyszín nem véletlen, hiszen Etyeket a magyar pezsgő hazájaként tartják számon Törley József óta.

Kecskés Zoltán

Pezsgőkonferencia a Rókusfalvy birtokon: sokan voltak kíváncsiak az izgalmas előadásokra.

Fotó: Nagy Norbert

A központba ennek jegyében a pezsgőfogyasztási trendek, vásárlói szokások és a borvidéki eredetvédelmi tapasztalatok kerültek, de szó volt számos más érdekes kérdésről is. Nemcsak az előadók képviselték a szakma jeleseit, hanem a közönség soraiban is számos neves borász, borszakértő és szakíró foglalt helyet. A részvevőket egy pohár pezsgő és ínyenc falatok fogadták.

A konferenciát Panyi Miklós miniszterhelyettes nyitotta meg.
Fotó: Nagy Norbert

A konferenciát Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára nyitotta meg, aki elmondta, hogy a borágazatban kiváló szakemberek dolgoznak, akikben „ott pezseg a tenni vágyás”.  Emlékeztetett, céljaik elérésében a magyar kormány elkötelezett partner, hiszen immáron két éve annak, hogy a magyar bor és pezsgőkultúra ügyét kormánybiztosi szintre emelték, hogy a magyar szőlőből készült termékek elfoglalhassák az őket megillető méltó helyet a nagyvilágban. A miniszterhelyettes rámutatott arra is, hogy a pezsgőágazat jövője, állapota nem csak a benne élőket, az azzal közvetlenül foglalkozókat érinti, hanem kihatással van a magyar vidék gazdaságra, vendéglátásra, a turizmusra, de egyúttal az országimázsra is.

Aki bort vagy pezsgőt készít, az nem csak terméket hoz létre, hanem alkot, példát mutat,  közösséget épít, identitást formál, örökségünket, hagyományainkat és kultúránkat ápolja és óvja

 – fűzte hozzá.

Tessely Zoltán: Ha Etyek és pezsgő, akkor Törley örökség! 
Fotó: Nagy Norbert

Ha Etyek és pezsgő, akkor Törley örökség! – hangsúlyozta a Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, aki Törley József életén keresztül mutatta be, hogy miért nevezhetjük joggal Etyeket a magyar pezsgő hazájának. Kitért arra is, hogy milyen beruházásokat hajtottak végre az elmúlt közel két évtizedben a Pannónia Szíve Programban, hogy mindez ne csak a múltunk, hanem a jövőnk is legyen. Mint mondta, a helyi fejlesztéseket úgy fókuszálták, hogy Etyek borturizmusát népszerűsítsék, amely igazi zászlóshajóvá vált a Pannónia Szívében. Példaként említette – a fejlesztések közül – a településre vezető úthálózat megújulását, a kerékpárutak építését. A képviselő szerint a pezsgő népszerűsítése sikerre van ítélve, amiért itt Etyeken sokan és sokat dolgoztak és dolgoznak majd a jövőben is. Hozzátette, a Vereb–Vál–Gyúró–Etyek összekötő út megépítése a helyi turizmus további fellendülését is magával hozhatja.

A magyar pezsgőgyártásnak közel 200 éves történelme van – mondta Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
Fotó: Nagy Norbert

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke kisebb történelmi kitekintést adott. Elmondta, a pezsgő mindig is fontos prioritást élvezett a magyar szőlő- és borágazat életében. Példaként említette Gróf Széchenyi Istvánt, Gróf Esterházy Ferencet, Gróf Zichy Ferencnét, vagy a már felhozott Törley Józsefet, kiemelve, a magyar pezsgőgyártásnak közel 200 éves történelme van. Majd ezt követően a jelenre is rámutatott: 

Évente 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő Magyarországon, amely ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója. Ebben a mezőnyben olyan nagy tradíciókkal rendelkező országok foglalják az első helyeket, mint Oroszország, Franciaország, Németország, Spanyolország - ők adják a világ pezsgőgyártásának háromnegyedét.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos kiemelte, Magyarországon a fogyasztás többsége továbbra is az év végi ünnepi időszakra koncentrálódik, de már megfigyelhető, hogy akár az ételekhez párosítva is egyre szívesebben fogyasztják. Egy német kutatást előhozva bemutatta, hogy a vásárlók elsősorban íz, majd márka és ár alapján választanak pezsgőt, míg a legkeresettebbek a száraz félszáraz típusok, amelyek a piac közel 50 százalékát fedik le.  

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos az aktuális pezsgőfogyasztási trendekről beszélt.
Fotó: Nagy Norbert

A kormánybiztos előadását Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem marketingprofesszorának prezentációja követte, amely tökéletesen kiegészítette az előtte elhangzottakat, ugyanis az aktuális pezsgőfogyasztási trendeket és vásárlói szokásokat elemezte tovább.  A nap során még számos izgalmas előadást, programot élhettek át a jelenlévők. Nem maradhatott el a sokak szerint legizgalmasabbnak tartott interaktív kerekasztal-beszélgetés, a magyar eredetvédett pezsgők jövőjét kutató vitája sem. A fantasztikus napot Pezsgőünnep zárta.

A részvevőket pezsgő és ínyenc falatok fogadták.
Fotó: Nagy Norbert

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában