Jótékonysági kezdeményezés

2 órája

Két székesfehérvári civil szervezetért gyűjtenek

Új Nap – Új Remények címmel zajlik adománygyűjtő akció a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány szervezésében, mellyel két székesfehérvári civil szervezetet – LÁRKE, Jópont – támogatnak.

Déri Brenda

Adományokat gyűjtenek a LÁRKE alapítvány számára.

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A jótékonysági kezdeményezésről, valamit arról, hogy a gyűjtés milyen célokat szolgál egy szerdai sajtótájékoztató keretében számoltak be a résztvevők a Sóstó Természetvédelmi Területén, a Zöld Tanyán. A helyszín már csak azért is fontos, mert az akció záróprogramját, amelyre október 5-én kerül majd sor, szintén itt tartják. 

Kontó Dorottya a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány elnöke a helyszínen elmondta, hogy az Új Nap – Új Remények kampány már évek óta működik, amelyet még a Civil Iránytű Alapítvány indított útjára. A fehérvári Civil Centrum pedig négy éve a kezdeményezés szakmai koordinátora. A megyeszékhelyen ők fogják össze a szervezeteket, akiket szakmai támogatással és tréningekkel segítenek. 

Két székesfehérvári civil szervezetet támogatnak.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A két résztvevő szervezet közül az egyik a Jópont Alapítvány, amelynek képviseletében Jócsak Éva avatott minket be működésük részleteibe és abba, hogy mire fordítanák az adományokból befolyt összeget. 

– Három éve indultunk el az első adományboltunkkal, tavaly pedig Székesfehérváron is nyitottunk adományboltot. Idén végre elkészült a webshopunk, illetve elnyertük a Civil Díjat is a Legsikeresebb adománygyűjtés kategóriában. Egy olyan szemléletformát hirdetünk, amely azt hivatott előtérbe helyezni, hogy használjuk újra a tárgyakat, illetve egy-egy vásárlás előtt gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e az adott termékre – árulta el.

A Jópont a tavalyi adománygyűjtésen a gyermekekért, illetve az ő táboroztatásukért kampányolt. A befolyt összegből azon gyermekek táboroztatását segítették, akiknek a szülei nem engedhették meg maguknak, hogy befizessék gyermeküket táborba. Idén azonban egy új ügy mellett állnak ki, ez pedig a macskák jelenlegi helyzete. Szeretnék hangsúlyozni a felelős állattartás és a biodiverzitás megőrzésének fontosságát. 

A Jópont mellett a másik résztvevő szervezet az a LÁRKE, azaz a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete, akikről már a feol.hu is több alkalommal írt, ugyanis számos alkalommal tartanak szemléletformáló programokat a megyeszékhely könyvtáraiban. Ma délután is sor kerül egy ilyen alkalomra a Mészöly Géza utcai Tagkönyvtárban. De a sajtótájékoztatásra és a gyűjtésre visszatérve, Németh Éva egyesületi elnöktől hallhattuk, hogy ők a látássérült tagjaik önálló életét segítő különböző segédeszközök beszerzését szeretnék támogatni, valamint az egyesült működését. 

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a társadalmunkban élő látássérült emberek elérjék a maximális önállóságukat képességeinknek, készségeiknek megfelelően. Ehhez azonban különböző segédeszközökre van szükségünk: beszélőszoftverek, telefonok, beszélő vérnyomás- és vércukorszintmérő. Ezek hozzásegítenek minket ahhoz, hogy mi is teljes értékű embereknek érezzük magunkat a társadalomban – hangzott el.

Ami pedig az adománygyűjtő akció lezárását illeti, arra október 5-én kerül sor, mely során a résztvevők közösen várják majd a napfelkeltét a Sóstón, ahol kirándulni is fognak. 

Támogatni az alábbi két honlapon keresztül lehet a szervezeteket:

https://www.jougyekert.hu/hu/koveteknek/valassz_egy_ugyet_es_tegyel_vallalast/miskamacska.html

https://www.jougyekert.hu/hu/koveteknek/valassz_egy_ugyet_es_tegyel_vallalast/larke_2024.html


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában