Indul a szezon

13 órája

Közeleg a kémények, kürtők, kályhák és kazánok korszaka

A hosszú forró nyarat egyelőre kellemes őszi időjárás váltotta fel, így a nappali felmelegedések miatt még kevesen kapcsolják be a fűtést Fejérben, de hamarosan eljön az a korszak, amikor talán egyik pillanatról a másikra kell beindítani a fűtőberendezéseket, melyek tavasz óta állnak, így okozhatnak nagy meglepetéseket.

Palocsai Jenő

Illusztráció!

Fotó: Shutterstock

A fűtési szezon küszöbén állunk. Sok családi házban már be-begyújtanak a lakók, esténként, alkalmanként. Legtöbbször a vegyes tüzelésű fűtőberendezéseket indítják be először ha van. Nappal nem kell még fűteni, elég meleg van, de már hűvös van kint és bent is. Ha áldoznak erre a háztulajdonosok egy kis időt és energiát, és begyújtanak a kazánban, vízteres kandallóba, elég, ha egyszer megfordul a forró víz a fűtési rendszerben este, és máris kellemesebb, komfortosabb az otthon töltött idő.

Azonban a legtöbb helyen tavasz óta semmi nem történt a fűtőberendezésekkel. Nem lett ellenőrizve azok műszaki állapota, a csatlakozó idomok tömítése és sok esetben nem történt meg az égéstermék elvezetők ellenőrzése, szükség esetén tisztítása sem.

Ingyenes, de időpontot kell foglalni

Megkérdeztük a katasztrófavédelmet, melyhez már jó ideje hozzátartozik a kéményseprés, illetve kéményellenőrzési feladatok lakosságot érintő területe, hogy mi a tapasztalat, milyen a trend? Egyre többen vagy egyre kevesebben kérnek a kéményeik kapcsán tisztítást, ellenőrzést?

–A kéményseprők a családi házakhoz nem mennek ki automatikusan, ezért időpontot kell egyeztetni velük. Magánszemélyeknek ingyenes a kéményseprés. Időpontot telefonon és interneten is lehet egyeztetni. Neten a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, az online ügyintézés, időpontfoglalás linken lehet az ingyenes kéményellenőrzésre időpontot foglalni.

Telefonon a 1818-as számot kell hívni, a telefonos menüben pedig a 9-es majd 1-es gombot kell megnyomni. Ezzel szemben a társasházakban a kéményseprő magától érkezik az év elején közzétett sormunkaterv szerint. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon egy picit lejjebb görgetve található a „mikor jön a kéményseprő” rész. Itt a település és a közterület kiválasztását követően megtudhatják a társasházban élők, hogy az adott utcában lévő társasházakban mikor érkeznek a katasztrófavédelem kéményseprői. –áll a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság válaszában.

A levegőutánpótlás hiánya okozza a bajt

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy tart-e a katasztrófavédelem így a fűtési szezon kezdetén akár szúrópróbaszerűen, akár szisztematikusan szén-monoxid ellenőrzést, családi házakban vagy cégek, üzemek, közintézmények vonatkozásában?

–A kéményellenőrzés része a füstgáz paramétereinek ellenőrzése, illetve a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlás ellenőrzése is. A levegőutánpótlás hiánya a szén-monoxid keletkezésének leggyakoribb oka. A szén-monoxid-keletkezése nem csak gázkészülékeknél fordulhat elő. Minden zárt térben égő nyílt láng szén-monoxid kialakulásához vezethet, ha nem megfelelő a levegő-utánpótlás, legyen szó fa-, gáz-, vagy széntüzelésről. –hangsúlyozta Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados.

A sajtószóvivőtől megkérdeztük az is, hogy a lakossági kéményellenőrzés hány ingatlant érint a megyében összesen, és köztük hányan kérték a vizsgálatot, tisztítást, illetve, hogy igényelhet-e lakossági ügyfél ellenőrzést egy egyébként cégeknél tevékenykedő magánvállalkozótól, és ha, igen, akkor azt az ellenőrzést és dokumentumot elfogadja-e a hatóság?

–Fejér vármegyében csaknem 170 ezer olyan égéstermék-elvezető található, amelyeket a katasztrófavédelem kéményseprői ellenőrizhetnek. Az itt lévő 17 ezer társasház valamennyi kéményének ellenőrzése megvalósul az éves sormunkaterv szerint. A családi házak közül azok kéményeit ellenőrzik a katasztrófavédelem kéményseprői, ahová nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, azonban ezeket is csak megrendelést követően. A vármegyében évente átlagosan 4 ezren egyeztetnek csak időpontot. A kérdés második felére válaszolva, indokolatlan igénybe vennie egy lakossági kéménytulajdonosnak a kéményseprőcégek fizetős szolgáltatását, hiszen a katasztrófavédelem kéményseprői ingyenesen elvégzik az égéstermék-elvezető ellenőrzését és ha szükséges, a tisztítását. A lakossági kémény-ellenőrzésről más szervezet hivatalos nyilatkozatot, tanúsítványt nem adhat ki, ilyen dokumentum nem elfogadható. –derül ki a százados válaszából.

Bízzuk szakemberre a kéménytisztítást

A fűtési szezon idején gyakori hír, hogy kéménytüzet fojtottak el a tűzoltók, ezért megkérdeztük Szabó-Bisztricz Anettet, hogy ha kéménytűzhöz vonulnak a tűzoltók, általában családi házakkal találkoznak inkább, vagy nagyobb cégek, üzemek kürtői okoznak több gondot, illetve hogy segítenek-e a boltokban kapható korom elleni anyagok a kéménytüzek megelőzésében?

–Kéménytüzek jellemzően családi házaknál fordulnak elő, ha nem megfelelő tüzelővel fűtenek, ami fokozza a kéményben a korom és kátrány lerakódását. Vannak olyan tisztító megoldások, amelyek megkönnyítik a kémények megfelelő állapotban tartását, például kéménytisztító fahasáb, azonban nem javasoljuk senkinek, hogy maga végezze el a kéményének a tisztítását. Bízzuk inkább szakemberre, hiszen az életünk múlhat a kéményünk megfelelő működésén. A kéménytüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, illetve fűtsünk megfelelő tüzelővel. A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében pedig biztosítsuk a zárt térben égő nyílt láng levegő-utánpótlását. Nem elegendő néha ablakot nyitni, állandó és automatikus légbevezetésről kell gondoskodnunk. –figyelmeztet mindenkit a katasztrófavédelem. PJD

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában