Több díjat is elnyertek

2 órája

Külföldön is sikert aratott az Alba Regia Táncegyüttes

Az Alba Regia Táncegyüttes a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál után Lengyelország felé vette az útját, hogy Székesfehérvárt és a magyar tánckultúrát képviselje az 55. Nemzetközi Hegyvidéki Fesztiválon. A más néven Hegyi Népek Zakopanei Népművészeti Fesztiválon több díjat is elnyertek a fehérvári táncosok.

Gombor Lili

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az 55. Nemzetközi Hegyvidéki Fesztivált augusztus 16–22. között tartották Zakopanéban, amelyen az Alba Regia Táncegyüttes közel negyven fővel vett részt. A legnagyobb versenyek a néptáncegyüttesek között zajlottak: Lengyelország, Bulgária, Spanyolország, Indonézia, Koszovó, Mexikó, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Magyarország táncosai mérték össze tudásukat a folklór táncok bemutatásában. 

Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes vezetője elmondta, régóta szerettek volna részt venni a fesztiválon, de mindig pont akkorra esett a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat is, amelyen a táncegyüttes szintén szerepelt. – Idén fordult elő először, hogy a Királyi Napok után kezdődött csak a zakopanei fesztivál, amelyre másnap el is indultunk. Így aztán az együttes életében az elmúlt időszak igen sűrűre sikeredett, de elnézve az eredményeket, nagyon megérte! – fogalmazott Majoros Róbert.

A Hegyi Népek Zakopanei Népművészeti Fesztivál tulajdonképpen egy verseny, amelyen minden megmérettetésre kerül. A fő verseny egy 25 perces nagyszínpadi műsor volt, amelynek rendkívül szigorú versenyszabályzata volt, ugyanis meg volt határozva, hogy mi mindennek kell megfelelnie az előadásnak: időtartam, téma, autentikus viselet, motívumok és a többi. Mindezt pedig egy nagy létszámú zsűri bírálta el.

A fő versenyszámban három kategóriában lehetett nevezni. – Voltak, akik a hagyományőrző kategóriában indultak, ez utóbbit például előszeretettel választották a lengyel együttesek, míg az Alba Regia Táncegyüttes a harmadik kategóriában nevezett, amelyről tudni kell, hogy különböző színpadi, szinte színházi megoldásokkal is operáló műsort kell színpadra állítani egy 25-30 perces műsor keretében. Az Alba Regia Táncegyüttes a Kárpát-medence valamennyi tájegységét felidéző produkciója a kategória első helyét érdemelte ki! – mondta el az Alba Regia Táncegyüttes vezetője.

A táncegyüttes a fesztiválon kisebb versenyeken is elindult. A lányok énekversenyt nyertek, amelyen egy lengyel dalt kellett megtanulniuk és a lehető legautentikusabban visszaadniuk. Nem volt könnyű dolguk, hiszen – szövegkönyv és kotta hiányában – hallás után kellett megtanulniuk a dalt. A fiúk pedig egy  táncversenyben bizonyultak a legjobbnak, ahol a lengyel folklór jellegzetes férfitáncát kellett bemutatniuk. 

A lengyel fesztivál elsődleges célja a hegyvidéki népek népművészeti örökségének megőrzése, továbbadása és széleskörű népszerűsítése. Maga az esemény 55 éves múltra tekint vissza, ezzel pedig a világ egyik legrégebbi népművészeti fesztiváljának számít. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában