Tragédia

2 órája

Megemlékezés a feketehegyi vasúti átjárónál: a sosem feledett fehérvári tragédia (galéria)

Míg élnek, emlékeznek a „vérvörös csütörtökre” azok a székesfehérváriak, akik 42 évvel ezelőtt valamilyen módon érintettek voltak a Feketehegy-szárazréti vonatbalesetben. Tizenhat fehérvári, nyolc gyermek és nyolc felnőtt vesztette ekkor életét.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Némán és lassan halad át a 37-es busz a Feketehegy-szárazréti vasúti átjárónál 2024. szeptember 9-én, ahol egy csoportnyi fekete ruhás ember várakozik, kezükben koszorúk, virágok, szemükben 42 éve kiapadhatatlan fájdalom. Éppen itt, éppen ekkor, 11 óra 55 perckor az akkori 37-es busz nem jutott át egyben ezen a vasúti átjárón. Kettészelte az érkező gyorsvonat. Erre a tragédiára emlékeztek hétfőn, dél előtt 5 perccel azok a családtagok, ismerősök, érintettek, valamint Róth Péter alpolgármester és Szigli István önkormányzati képviselő, akik sosem feledhetik a „vérvörös csütörtök” tragédiáját.

Fotó: Kabáczy Szilárd

A megemlékezésen Kétyi József szervező – aki e tragédiában vesztette el feleségét – felelevenítette a történteket. Azokat a pillanatokat, amikor Szárazréten a Komárom felől érkező menetrendszerű nemzetközi gyorsvonat 11.55-kor, az átjáróba érve összeütközött a 37-es autóbusszal.  A balesetben tizenhatan vesztették életüket, nyolc felnőtt és nyolc gyermek. Móré Erzsébet, a Fejér Megyei Hírlap akkori tudósítója így írta le másnapi tudósításában a tragédiát megelőző pillanatokat: „A busz megállt. Annál is inkább, mivel előtte már egy személygépkocsi várakozott, amely meggyőződvén az áthaladás veszélytelenségéről, átgurult a síneken. A busz ezután indult el. Jobbról gyorsvonat robogott, dudált, s a következő pillanatban már a szörnyű csattanás hallattszott. A csuklós busz kétfelé szakadt, - a vonat pontosan középső tengelyénél kapta el - egyik fele a sínektől jobbra zuhant a betonra a másik bele a zsombékosba.” A Fejér Megyei Hírlapban Kabáczy Szilárd fotói teszik még tragikusabbá a helyszíni tudósítást. A tragédia legidősebb áldozata 49 éves, a legfiatalabb 9 hónapos volt. Az eseményt Székesfehérvár máig nem feledte, s ahogy a szervező fogalmazott: amíg élnek, emlékezni is fognak a történtekre és legfőképpen az áldozatokra. 

 

Fotó: Kabáczy Szilárd

A baleset során életüket vesztett áldozatokról már a 41 évvel ezelőtti lap is beszámolt: „Huszár Ágnes Bernadett 8 éves, Kállai Miklósné 49 éves, Kovács Józsefné 49 éves, Bodnár János 12 éves, Gerván Józsefné 29 éves, Soós Elemérné 21 éves, Soós Gabriella 9 hónapos, Czupor Mihály 11 éves, Nagy Ferenc 10 éves, Viniczai Attila 10 éves, Kétyi Józsefné 29 éves, Szigeti László 10 éves, Szilágyi Dénes 10 éves, Györkös József 42 éves, Pálmai Gyula 39 éves és Szabó Józsefné 44 éves, valamennyien székesfehérvári lakosok.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában