34. Kandó Kálmán Nemzetközi Nyári Egyetem

2 órája

Óbudai Egyetem: nyári egyetem a határon túli fiataloknak

Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, illetve Délvidékről érkeztek azok a hallgatók, akik részt vesznek az idei, 34. Kandó Kálmán Nemzetközi Nyári Egyetem székesfehérvári programján. A fiatalokat hétfőn reggel köszöntötték a városban.

S. Töttő Rita

Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, illetve Délvidékről érkeztek diákok

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Óbudai Egyetem 1982-ben tartotta első nyári egyetemét a határon túli magyar hallgatók számára. A kezdeményezés mostanra kinőtte magát, idén rendezi meg az egyetem a 34. Kandó Kálmán Nemzetközi Nyári Egyetemet, melynek ezúttal is a székesfehérvári tanszék, az Alba Regia Kar ad otthont. A programsorozat ugyan a „nyári” nevet viseli, ám szeptember elején – még azért nyári hangulatban – fogadja a résztvevőket. Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere az augusztus 2-i megnyitón elmondta: az Óbudai Egyetem már évek óta fogadja a nyári egyetem résztvevőit a városban.

- Az idei évben is több mint negyven határon túli fiatal érkezik erre a hétre a városba, hogy a nyári egyetem fantasztikus programjain részt vehessenek. S bár szeptember van, de az időjárás nyári, tehát mondhatjuk, hogy valóban nyári egyetemről van szó, melynek keretében nagyon sok érdekes program várja a résztvevőket az egyetem előadásain, a városban a gyárlátogatásokon, a laborokban és még számos helyszínen. Hasznos hét áll tehát a fiatalok előtt.

Borbély Endre egyetemi docens, a rendezvény alapítója a kezdetekről a feol.hu-nak hozzátette:

- A nyolcvanas években a határon túli diákok még nagyon nehezen tudtak találkozni, ezért is hoztuk létre ezt a lehetőséget, amely a villamosmérnöki és informatikus-mérnök hallgatók számára jött létre eredetileg. Először csupán négy hallgatót tudtam áthozni a határon, majd az első Orbán-kormány idején tudott ez a létszám igazán megnőni: ekkor több mint száz hallgatót tudtunk fogadni, azóta pedig minden évben 40-50 hallgatónak tudunk lehetőséget biztosítani arra, hogy Magyarországot, a magyar szaknyelvet, cégvilágot, irodalmat és természetesen a tájat megismerjék.

Az idei nyári egyetemen bőséges szakmai programmal várják a hallgatókat, az informatikai, matematikai és egyéb szakmai előadások mellett azonban üzemlátogatások és kirándulások is szerepelnek a lehetőségek között. Az esemény apropóján Székesfehérvárra érkezett Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, aki köszöntötte a hallgatókat és elárulta: maga is részt vett a kilencvenes években a nyári egyetemen, innen indult a pályafutása.

- Egy ilyen nyári egyetem során olyan szempontból is megismerhetik az érdeklődők a várost, az egyetemet, ahogy egyébként nem biztos, hogy megismernék. A tudományterület mellett ugyanis Magyarország szépségeit szintén igyekszünk bemutatni, hiszen a program nemzetépítő célokat is szolgál.

Györök György professzor, az Alba Regia Kar dékánja is köszöntötte Székesfehérváron a nyári egyetem résztvevőit. Elmondta: a lehető legjobbat, képzéseik legszebb szeletét szeretnék megmutatni a résztvevőknek a nyári egyetem során. Kopják József, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánja rámutatott: a kettős identitás, mellyel a határon túli hallgatók rendelkeznek, nagyon fontos erő, melynek előnyei abban rejlenek, hogy több kultúrát ismernek egyszerre, így a szakmában is könnyebben megtalálják munkájuk során a közös hangot. Hajnal Éva főszervező, az Alba Regia Kar kutatási dékánhelyettese köszönetet mondott mindenkinek, aki a nyári egyetem megszervezésében segítségére volt, a fiatalok ezután előadásokat hallgathattak meg a délelőtt folyamán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában