Frissen Fejérből

2024.09.18. 20:00

Ön tudja, mi a teendő, ha autójával az árok felé sodródik?

Árokba hajtott egy autó Bicskénél, Csór térségében, Seregélyesnél, Óbaroknál, Gánt-Bányatelepnél, valamint Nagyvenyim és Mezőfalva között. Ezek a hírek mind szeptemberben érkeztek szerkesztőségünkhöz ‒ jellemzően a közelmúltat leíró esős időszakban.

Szanyi-Nagy Judit

Országszerte bárhol megtörténhet a baj: az árokba csúszott autó négy kerékre, de akár fejtetőre is érkezhet...

Fotó: Illusztráció: Tóth Imre / Hajdú-bihari Napló

Úgy éreztük, a statisztika emelkedő számot mutat az eddig megtapasztalt, árkokat és személygépjárműveket egyaránt érintő balesetek számát tekintve, ezért kérdéseinkkel az illetékes hatóságok felé fordultunk. "A tűzoltókat sajnos napi rendszerességgel riasztják közlekedési balesetekhez. Fejér vármegyében tavaly 678 közúti balesetnél avatkoztak be a tűzoltók, idén a baleseteknél végzett műszaki mentések száma már meghaladta a 450-et" ‒ érkezett a gyors reakció a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől, Szabó-Bisztricz Anett-től. Ez ugyan egy általános statisztika, azaz nem csupán az árokban megállt autók számát mutatja, de tanulságos. Tapasztalataik szerint a riasztások száma jellemzően akkor emelkedik meg, amikor megváltozik az időjárás, például egy szárazabb időszakot csapadékos napok követnek, vagy köd nehezíti a közlekedést. "Az elmúlt hétvégén (tehát szeptember 14‒15-én ‒ a szerk.), az esős időben tíz olyan balesetnél kérték a tűzoltók segítségét, ahol a nedves burkolaton megcsúszott személygépkocsik árokba sodródtak vagy szalagkorlátnak ütköztek" ‒ konkretizált a szóvivő.

Nem lehet elégszer elmondani

Unalomig ismételt kérés ugyan, de mint a fentiekből is látható, soha nem lehet elégszer hangsúlyozni: a sebességet mindig az út- és a látási viszonyoknak megfelelően válasszuk meg, haladjunk lassabban és gondoljunk utasaink biztonságára is! A hasonló, "árokba csúszásos" balesetek ugyanis ‒ a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság tapasztalatai alapján ‒ éppen amiatt történhetnek meg, mert nem az aktuális látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedünk, helytelenül választjuk meg a sebességet, vagy nemes egyszerűséggel figyelmetlenek vagyunk. A Katasztrófavédelem ajánlása, hogy a rosszra fordult időben a megszokottnál korábban induljunk el ‒ és a biztonsági öv használatáról se feledkezzünk meg!

A tűzoltókat többször riasztották már olyan közlekedési balesethez is, ahol a biztonsági öv használatának hiánya miatt esett ki a sofőr a járműből.

A biztonsági öv hiánya baleset esetén súlyos sérülésekhez, nem egyszer tragédiához vezetett" ‒ támasztották alá kérésüket.

Ahol a part szakad...

Ám a baj minden óvintézkedés ellenére megtörténhet. Amennyiben úgy érzékeljük, hogy autónkkal az árok felé sodródunk, a rendőrség tanácsát követve, a személyi sérülések elkerülése érdekében, ajánlatos az ellenkormányzás és a fékezés.

Ha végül mégis balesetet szenvedtünk, "a lehetőségekhez mérten minél előbb, körültekintően hagyjuk el az autót, figyelve ‒ esetlegesen a forgalom továbbhaladása miatt ‒ a saját biztonságunkra. Ha nem tudunk kiszállni a járműből, kiáltsunk segítségért, ha elérjük a telefont, hívjuk a 112-es segélyhívószámot. Az újabb autómodellek többsége már rendelkezik úgynevezett e-call automata rendszerrel, amely a jármű balesetét észlelve (például amikor kinyílik a légzsák) automatikus jelzést küld és felhívja a 112-es segélyhívó központot, közvetíti az utastér hangjait, zörejeit és a segélyhívást fogadó kérdéseit. Ilyenkor az autó hangszórójából halljuk a hívásfogadó kérdéseit, lehetőségekhez mérten válaszoljunk. A mentés hatékonyságát segíti, ha információt tudunk adni a baleset pontos helyszínéről. Az e-call rendszerrel rendelkező járművekben baj esetén egy gombnyomással is segítséget tudnak kérni, amelyre szintén a 112-es segélyhívó központ válaszol" ‒ részletezte a tűzoltó százados.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában