Fejér megye

2 órája

Programajánló a hétvégére

Feol.hu

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Szeptember 6.

Gárdony 18:00 Velencei-tavi Galéria „Az én újságom” címmel érkezik vándorkiállítás. A tárlaton bemutatkozik az Én Újságom című gyermeklap, melyet 1889. december 15-én indított útjára Benedek Elek és Pósa Lajos. A lap rendszeresen adott teret Bródy Sándornak, Gárdonyi Gézának, Heltai Jenőnek, Jókai Mórnak, Krúdy Gyulának, Mikszáth Kálmánnak, Molnár Ferencnek és Móricz Zsigmondnak is. A vándorkiállítás elsősorban Pósa Lajos életéről és munkásságáról szól, melyet Pósa Judit, a Társaság elnöke nyit meg. A kiállítás megnyitóját követően a Pósa Lajos Társaság tagjai beszélgetnek a felvidéki magyar kultúráról, a szervezet kultúraközvetítő szerepéről, a felvidéki magyarság jelenkori életéről. 

Nagyvenyim 18:00 Közösségi Ház parkja Folytatódik a Nagyvenyimi Zenés Esték sorozata. Péntek este 18 órától a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár parkjában a "Mi muzsikus lelkek" címmel Farkas Erik színművész (ének) és Kiss Péter harmonikaművész (harmonika) ad közös koncertet. Az est „otthona", a közösségi ház így ajánlja az eseményt: „Párizs, szerelem, nők, és a muzsikus lélek – mindez egy előadásban!" 

Székesfehérvár 9:30 Gárdonyi Géza Művelődési Ház Ringató foglalkozások a Gárdonyiban: A foglalkozásokon szeretetteli légkörben a ismertetik meg a kisgyermekes szülőkkel a zenei nevelés lehetőségeit. A foglalkozások célja, hogy a gyerekek művészeti, zenei nevelése már a legkisebb korban elkezdődjön, érzékennyé, fogékonnyá váljanak a gyerekek a jó zene, a művészetek iránt. Az eseményen élő énekszóval, mondókákkal, dajkarímekkel, hangszerjátékkal találkozhatnak a gyerekek.A Ringatókra már néhány hónapos kisbabákkal lehet érkezni, a felső korhatár pedig az óvodáskor kezdete. A foglalkozást Bravik Katalin vezeti.

Székesfehérvár 16:00 Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Fazekas szakkör gyerekeknek: agyagozós foglalkozást indítanak gyermekeknek, 6-tól 14 éves korig. A kreatív foglalkozás fejleszti a kézügyességet és minőségi elfoglaltságot jelent. Érkezni játszós ruhában javasolt, kötényt a helyszínen biztosítanak. A részvétel részvételi díjhoz és regisztrációhoz kötött. Bejelentkezés a +36 30 366 7549-es telefonszámon.

Székesfehérvár 16:30 Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Nemezes Műhely - Nemezelt manó készítése: A foglalkozásvezető Futterer Juci, a részvétel részvételi díjhoz és regisztrációhoz kötött! Jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet.

Székesfehérvár 17:00 Vörösmarty Mihály Könyvtár, Bartók Béla tér 1. Könyves flashmob. 15 perces program az olvasás világnapja alkalmából. Könyvcsere lehetőség, a résztvevők elhozhatják megunt könyveiket és választhatnak helyette másikat.

Székesfehérvár 17:30 Gárdonyi Géza Művelődési Ház Zumba a Gárdonyiban felnőtteknek: A Zumba egy latin táncokat ötvöző fitness óra, ahol amelyre kortól és nemtől függetlenül várják az érdeklődőket, ugyanakkor 12 éves kortól ajánlott. Minden pénteken 17:30-18:30-ig, Bérces Zsuzsi oktatóval.

Székesfehérvár 18:00 a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Öreghegyi Közösségi Ház kertje Nyárzáró: A 80-as, 90-es évek és napjaink legnagyobb slágereivel zárja a nyarat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A nyárzáró partyn a fehérvári kötődésű StarVoice Band játszik, a nyár ízeit a Pady’s Bistro hozza el. A belépés ingyenes.

Székesfehérvár 18:00 Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Öreghegyi Közösségi Ház kertje Nyárzáró a StarVoice Band koncertjével: A nyárzáró partyn a fehérvári kötődésű StarVoice Band játszik, a nyár ízeit a Pady’s Bistro hozza el. A belépés ingyenes.

Székesfehérvár 18:00 Gárdonyi Géza Művelődési Ház "Kerámia szakkör felnőtteknek: Kerámia szakköri lehetőség felnőtteknek péntekenként 18.00-20.00 óráig a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A program szakmai vezetője Frankné Pék Viktória népi fazekas. A foglakozáson való részvétel díjhoz kötött, amely tartalmazza az égetési költséget és a foglalkozás díját, nem tartalmazza az anyagköltséget, amit a helyszínen tudnak megvásárolni a résztvevők. A részvétel regisztrációhoz kötött! Bejelentkezés és információ a +36 30 366 7549-es telefonszámon.

 

Szeptember 7.

Baracska 11:00 katolikus templom "Egésznapos programsorozattal készül a Baracskai Keresztény Családok Köre és a baracskai önkormányzat: a 11 órai szentmisét követően 13:30-kor Vaszil László érkezik a településre, aki az okos eszközökről tart előadást. 14:30-kor „Varázscsepp” előadás következik, az Országos Tehetségkutató Verseny résztvevőinek műsorával. Később érkezik Nagy Péter, aki „Európa szellemi terének elfoglalása és a nevelés jelentősége” címmel tart előadást. A délután folyamán templomi koncertek, este tábortűz és szalonnasütés zárja a programot, amelyet egész nap játszósarok, mesterműhely, arcfestés, old mobil motorozás és kézműves foglalkozás egészít ki."

Csókakő 16:00 Vár alatti rendezvénytér Várjátékok, szoboravatás, rockkoncert, lovagi harci bemutató, bor- és várlovagok, gyerekprogramok, parasztolimpia.

Csór 12:00 Szüreti felvonulás 

Dinnyés 10:00 Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ Tizennegyedik alkalommal rendeznek családi pikniket, melyen számos tartalmas program várja a családokat. Az egésznapos, azaz reggel 8 és este 20 óra között kezdődő programok között lesz fecskebúcsúztatás (10 órakor), Andi bohóc műsora, tánciskolai bemutató, hagyományőrző együttesek fellépése, koncertek és hastánc bemutató is. Mindezek közben egész nap ugrálóvár, íjászat, veterán jármű bemutató, kézműves foglalkozások és egészségi állapot felmérés is várja a résztvevőket.

Dunaújváros 7:30 Városháza tér Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Fuss velünk, fuss értünk! nevű eseményt a Városháza téren. Az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete szervezésében megvalósuló rendezvény programja 7:30-kor kezdődik a 21 kilométeres futók rajtjával, amit 8:15-kor a 10 kilométeres távval folytatódik, végül 10 órakor a két kilométeres versennyel zárul, amelyet futva és gyalogolva is teljesíteni lehet. A rendezvény az autizmussal élők mindennapjaira kíván rávilágítani.

Fehérvárcsurgó 10:00 Piac területe-Kossuth utca Őszi mulatságok, benne főzőverseny, színházi előadások, Retró Diszkó és intera1ktív gyermekkoncert.

Gánt 9:00 Iskolaudvar Falunapi programok Gánton: szombaton az iskolaudvaron 9 órától főzőverseny két kategóriában (bográcsok, fantázia), eredményhirdetés 13:30-kor. 16 órától színpadi programok: fellép az Integrált Szociális intézmény (16:00), Szivák Zsolt (16:30), Csordás Tibi (18:00). 19 órától retro party, 20 órától pedig a Schemlinger Musikanten műsorát élvezheti a közönség, míg 21 órától bál kezdődik. A nap folyamán gyerekprogramok is várják a kilátogatókat.

Isztimér 9:30 Isztimér és Guttamási között "Szüreti felvonulás a két település között. Több megállóval, tánccal, zenével és borral, musttal.

Jenő 12:00 Szüreti felvonulás és bál. Megindul a szüreti hintó a Batthyány utcából. Táncok helyszínei: Levendulás park, művelődési ház, Batthyány utca, Fő utca-Batthyány utca kereszteződése. 21 óra: Szüreti bál. 21:30: Nyitótánc a művelődési házban. Zenél: Hutvágner Péter. Az eseményen lesz büfé és tombola is.

Kápolnásnyék 17:00 Halász-kastély, Fejér Vármegyei Közéleti Panteon "A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány szervezésében avatják Gróf Zichy János (1868–1944) egykori kultuszminiszter domborművét. A dombormű Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész alkotása, melyet Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetsége elnöke avat fel. A közönséget L. Simon László József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja köszönti. Az avatást követő program során, a szomszédos Kastélykert Étteremben pedig bemutatják az L. Simon László országgyűlési képviselői munkáját összefoglaló reprezentatív, 600 oldalas albumot.

Martonvásár 9:00 Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ a reggel 7 órakor nyíló piacon, a friss termékek mellett ezúttal is programok várják a martonvásáriakat. Ilyen lesz például Németh György közreműködésével 9 és 11 óra között a mézes kenyér party, melyen természetesen a gyerekeket is szívesen látják.

Mezőszilas 19:00 Falufoglaló Expedíció. Éjszakai akadályverseny családoknak és baráti társaságoknak.

Mór 17:00 Lamberg-kastély Hat rockbanda lép fel egy minifeszt keretében. Ártó Szemek, SIDOL, Obey The Sun, Dharma, One More Time, Seven Miles

Nadap 9:00 Plébánia A Nadapért Alapítvány szervezésében tüdőszűrés, 14 órától futóverseny, 15 órától kerékpárverseny lesz a búcsú keretében, ezt követően pedig kézműves vásárral és helyi finomságokkal várják a résztvevőket. A kicsik számára is izgalmas programok várhatók: lesz ólomkatona öntés és egyéb gyermekfoglalkozás is. 16 órától zenei aláfestéssel folytatódik a nap: Ujvári László Lehel zenél az eseményen. 17 órakor Dömsödi Balázs tart előadást Szent Rozáliáról, valamint a nadapi templom történetéről, 18 órától pedig a Cover Tales Duó zenél. 

Sárbogárd 14:00 Sárbogárd Hősök Tere Sárbogárdi Sokadalomra készülnek kicsik és nagyok egyaránt. A település rendezvénye szeptember 7-én kerül megtartásra, számtalan programmal díszítve.

Sáregres 11:00 Sáregres Csók István Művelődési Ház Hétszáz éves évforduló, aminek kapcsán egy nagyszabású alkalomra készülnek a falu lakói. Sáregres visszavár elnevezéssel, a településről elszármazottakat is hívogatják többek között a szeptember 7-i alkalomra, a Csók István Művelődési Házba. A rendezvény helytörténeti kiállítással kezdődik majd és az ünnepi köszöntőket követően népzenei és szórakoztató színpadi műsorokkal készülnek még a szervezők az eseményre.

Sárszentágota 11:00 Sárszentágota Búcsú Tér IX. Motoros Találkozó. Motoros bemutatók, Motoros felvonulás, zenés programokkal kísérve.

Soponya 8:30 Ökoturisztikai Központ A 17. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon várják a természet, a vadászati kultúra és a gasztronómia szerelmeseit. A Vadételek Asztala főzőversenyen hazánk minden régiójából és a környező országokból érkező, több mint ötven főzőcsapat méri össze vadételfőző tudományát szarvas, őz, vaddisznó és muflon kategóriákban. A versenyműveket neves gasztronómiai szakemberek bírálják. A zsűri elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. A korábbi évekhez hasonlóan különdíjak átadására is sor kerül a Vadgasztronómiai nagydíj, a Gasztrodizájn, az Erdei Ételek Mestere és a Legjobb külföldi csapat elismerések formájában. Az idei évben a megszokottnál is színesebb programot kínál a fesztivál, melynek kiemelt fellépői: a Magyar Honvédség Székesfehérvári Helyőrségi Katonazenekar, a Dynamite Dudes zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes, Varga Feri és Balássy Betty duó, Radics Gigi, Los Andinos, az Animal Cannibals, Tolvai Reni koncert, valamint Csőre Gábor (speaker). A rendezvény fővédnökei Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke és Nagy István agrárminiszter. A rendezvény védnökei Molnár Krisztián, a Fejér megyei Közgyűlés elnöke; Mészáros Lőrinc, a Mészéros Csoport tulajdonosa, Mészáros és Mészáros Zrt.; és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. A vendégeket Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár köszönti. 

Szabadhídvég 11:00 Szabadtéri színpad Szabadnap és Lecsós étel főzőverseny. 11 óra: Lecsós étel főzőverseny, akadályverseny. 14 órától: Agárfuttatás, légvárak, dodgem, UFO, büfé. 15:30: Megnyitó. 16 óra: Tompeti és Barátai. 17 óra: Princess TSE. 18 óra: Nagy Viki. 19 óra: Hot Men Dance. 21 óra: Alfa zenekar.

Székesfehérvár 10:00 VMK Budai úti Tagkönyvtár Asztali szerepjáték műhely: A szerepjáték olyan több résztvevős játék, amelyben a játékosok verbális úton alakítanak egy közösen elképzelt világot. A játékosok ennek a világnak egy-egy szereplőjét személyesítik meg.

Székesfehérvár 13:00 Szent István Király Múzeum – Palotavárosi Kiállítóhely Székesfehérvár, Rác u. 11. Nemezkészítő műhely III. – Gyapjúsál: A nemez az egyik legősibb textilféleség, amit legtöbbször a birka gyapjából vízzel és szappannal gyúrnak eltéphetetlenné. Jól formázhatósága és kellemes viselete miatt régóta alkalmazzák fejfedő alapanyagául. A foglalkozáson gyapjúsálat lehet majd készíteni. A résztvevők száma korlátozott. Az eseményre előzetes regisztrációval jelentkezhetnek az érdeklődők az alábbi e-mail címen: [email protected]. A részvétel részvételi díjhoz kötött. Alsó korhatár: 12 év

Székesfehérvár 14:00 Európai Piac Sóstón Hét ország tizenegy településének tradícióival, hagyományos ételeivel-italaival, látványosságaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők szeptember 7-én, szombaton 14 órától 16 óráig a Sóstói Látogatóközpont előtt.

Székesfehérvár 15:00 Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Kisfaludi Közösségi Ház Kisfaludi suliindító családi délután: Harry Potter és a Varázsvilág, gasztro bemutató szendvicskrémek, repülőgépmakettek készítése, nemezelés, társasjátékok, állatsimogató és utcabál várja a kicsiket és nagyokat az ingyenes rendezvényen.

Tác 10:00 Szent István Király Múzeum – Gorsium Régészeti Park, Tác III. CASTRUM – A nagy légiós sportágválasztó és családi nap: Harmadik alkalommal rendezi meg a Honvéd Szondi SE, az iGenerációért Egyesület, a Fiatal Civil Kurázsi Egyesület a Gorsium Régészeti Parkkal együttműködésben nagyszabású sportos családi- és hagyományőrző napját. A szervezők kiemelt célja, hogy a sportos életre való ösztönzés mellett megmutassák a Gorsium Régészeti Park és környéke római kort követő történelmét is a korok hagyományőrző csoportjainak segítségével. Idén kiemelt szerepet kap a huszárság. A honvédelem témakörében bemutatkozik a mai kor katonája is, így egy igazán izgalmas nap elébe néznek azok, akik kilátogatnak. A belépés díjtalan.

Zámoly 12:00 Sportpálya Szüreti felvonulás és mulatság kezdődik a településen. A fellépők után este 20 órától szüreti bál a Csoóri Sándor Művelődési Házban.

Szeptember 8.

Nadap 11:00 Szent Rozália templom Rozália-napi ünnepi szentmise

Székesfehérvár 8:00 börgöndi repülőtér Börgöndi Légiparádé: légibemutatók, repülőgép-bemutatók, sétarepülések, repüléstörténeti kiállítás és civil- valamin katonai ejtőernyősök várják az érdeklődőket.Az esemény belépőjegy ellenében látogatható.

Székesfehérvár 11:00 Szabad Színház A bűbájos lakat - a Szabad Színház interaktív meseelőadása. Élt egyszer egy szegény asszony, aki olyan szegény volt, hogy még az egerei is a szomszédba jártak kéregetni. Ennek az asszonynak volt egy fia. Ez a fiú olyan okos volt, hogy túljárt még az ördög eszén is.

Székesfehérvár 17:00 Táncház Álruhás királylány előadás. Valahaszépország egykor Szépország volt. Hogy lesz-e belőle újra szép? Az Álruhás királylány történetéből kiderül. A mesés táncjátékot az ARTE ARAMI tehetséggondozó csoportja mutatja be. Közreműködik a Puszták Népe Front zenekar. Jegyeket a https://jegy.artefolk.hu weboldalon vásárolhatnak.

Székesfehérvár 10:00 Sóstó Állatorvosi bemutatók és a gondozás alatt álló vadállatok várják az érdeklődőket a Fecskebúcsúztató Vadvasárnapon.

 

Szeptember 9.

Gárdony 18:00 Velencei-tavi Galéria Történelem Klub: Oláh László nyugállományú honvéd alezredes, a Katonai Emlékpark Pákozd, Nemzeti Emlékhely szakmai igazgatója, valamint Kovács Ágota Johanna, az emlékpark történésze mesél a nemzetünk hadtörténelmének főként szeptemberi hónapra eső eseményeiről. Szó lesz olyan történelmi „csemegékről”, mint a törökkor, a szabadságharc, a XX. századi nagy háborúk és a legújabb kor jelentős időszakainak eseményei. Megismerkedhetnek a résztvevők Eger ostromával, Buda visszafoglalásával, a karánsebesi csatával, a Pákozd-Pátka-Sukoró háromszögében lezajlott csatával és még sok egyéb jelentős történelmi eseménnyel – a szakértők tálalásában.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában