Tájékoztatták a lakosságot

3 órája

Sukoró és EFOTT: a strand és a Fiatalokért Központ volt a téma

Tájékoztatót tartott a sukorói strandról és a környékén folyó fejlesztésekről az EFOTT vezérkara a sukorói lakosságnak hétfőn. A téma javát a Fiatalokért Központ projekt adta, de a strand fejlesztése is szóba került. Ez utóbbi kapcsán Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke is információval látta el a lakosságot.

S. Töttő Rita

Sukorói strandfejlesztésről és az EFOTT-rólszólt a sajtótájékoztató - Lasztovicza Gábor válaszolt a kérdésekre

Fotó: S Totto Rita

Lasztovicza Gábor, az EFOTT Kft. ügyvezetője szeptember 30-án, hétfőn tartott lakossági tájékoztatót Sukorón, ahol a rendezvény kezdeteit elevenítette fel: az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója az ország egyik legrégebbi fesztiválja, mint mondta, 1976-ban indult útjára, tehát 2026-ban lesz 50 esztendős. Eredetileg a KISZ volt a tulajdonosa, s rendezte mindig máshol a programokat. A rendszerváltás után – köztestületi mintára - egy civil szervezet vette át a rendezvény szervezését. 

- A mi küldetésünk, hogy az egyetemi közösségek építését, megmaradását segítsük - fogalmazott, s hozzátette: - A ma egyetemre járó gyerekek segítik, tanítják, gyógyítják majd a mi gyerekeinket. Ezért is fontos számunkra ez a küldetés. 

Idén közel 400 nappali programot szervezett az EFOTT, emelte ki az ügyvezető, ahogy azt is: húsz felsőoktatási intézmény s közel negyven civil szervezet mutatkozott be a fiataloknak a fesztivál keretében, melyre 56 ezer látogató érkezett 2024-ben. AZ EFOTT 37 és fél hektáron terül el, a parkolóval, fesztiválterülettel s a nappali programok helyével együtt. Ez javarészt állami terület, a Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében, de az önkormányzattól és magánszemélyektől is bérelnek területeket. A tókörnyéki lakosoknak évek óta biztosított ingyen jegy a továbbiakban is rendelkezésre áll majd - emelte ki Lasztovicza Gábor, s hozzátette: a strand területén, a part menti sáv gondozása folyamatos, a keletkezett hulladék 95 százalékát pedig újrahasznosítják. 

A sukorói lakosság részéről számos kérdés érkezett, többek között a zajterhelés apropóján. Az ügyvezető kifejtette: minden, a hatósági előírásokban szereplő intézkedést megtesznek, s igyekeznek fejleszteni folyamatosan a fesztiválon alkalmazott hangtechnikát is. A központ kapcsán pedig azért nem készült zajterhelési vizsgálat, mert az nem egyenlő az EFOTT programjaival – válaszolta egy kérdésre Lasztovicza -, tehát ott nem várható az a zajterhelés, ami a fesztiválon. A rendezvényen érzékelhető zaj a lakosság számára kardinális kérdésként jelent meg tehát a tájékoztatón, ahogy a Fiatalokért Központ jövője és a területét érintő természeti környezet védelme is. Az EFOTT vezetője kijelentette: a lakossággal együttműködve hajlandóak az általuk megjelölt akkreditált, hivatalos zajterhelés mérő szervezettel is kooperálni. A lakosság, hangzott el a fórumon, jelentősebb kompenzációt, magasabb bérleti díjat képzelne el azokért a jelenségekért, amelyeket közel egy hónapon keresztül a érzékelnek a sukoróiak az EFOTT programjai kapcsán. 

Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester kiemelte a fesztivál által generált idegenforgalmi adóbevételeket is, mellyel együtt már több - megközelítőleg 7 - millió forintos bevétel érkezett legutóbb az EFOTT kapcsán az önkormányzathoz. 

A Fiatalokért Központ terveiről ismét kiderült: a szabadstrand közvetlen szomszédságában valósul meg a tervek szerint, ahol a fiatalok és fiatal családok számára szálláshely és szabadidőközpont kap helyet a koncepció szerint. Maszlavér Gábor szakmai igazgató a Központ kapcsán kiemelte: a projekt a tervek szerint 8 hektáron valósul meg, ennek a területnek több mint 55 százaléka zöldterület marad, közparkkal, ligettel, sportpályákkal. Komoly fásítási és cserjésítési programot is terveznek, melyben 788 cserje és 235 földlabdás fa egyed kerül telepítésre. A szakmai igazgató tájékoztatása szerint a Fiatalokért Központ beruházása keretében az első ütemben területi infrastrukturális fejlesztés történik – például csatornázás, közútfejlesztés. A sukorói strand területe is ekkor újulhat meg. 

Az EFOTT közleménye szerint a Központ létesítményeit – a tervek szerint – a második ütemben fejlesztenék, úgy, hogy azok minél inkább a környezetbe illeszkedőek legyenek. A területen 110 darab, 4-6 férőhelyes mobilház kaphat helyet, legfeljebb 600 fős kapacitással. A szálláshelyek középpontjában pedig egy multifunkcionális központi épület kialakítása a cél, amely hullámzó formáival, visszatükröződő, áttetsző felületeivel a víz és a tópart hangulatát idézi majd. A külterületen helyet kaphat fesztiváltér is, így az EFOTT is megrendezhető lehet ezen a részen.

Molnár Krisztián, a Fejér vármegyei közgyűlés elnöke a strandfejlesztésről szóló tájékoztatójában kiemelte: a sukorói strand a Velencei-tó egyik ékköve, amelyet megőrizni, fejleszteni közös cél.  A tervek szerint 990 millió forintból zöldfelületeket alakítanak ki, fákat ültetnek, játszóteret építenek, egyúttal 21. századi körülményeket, infrastruktúrát alakítanak ki a területen. Európai színvonalú, a helyiek számára könnyen elérhető helyszín létrehozása a cél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában