2024.09.21. 11:30
Szeptember közepére szinte minden szőlőt leszüreteltek Móron
Szigorúan ellenőrzött savak mellett, kiemelkedő, itt-ott rekord magas mustfokkal szüretelték le a kisebb és a nagyobb gazdák is a szőlőt a Móri borvidék közponjában. Összességében elmondható, hogy a nehézségek, vagyis az aszály és a forróság ellenére jó, helyenként kiváló minőséget hozott az idei évjárat.
Egyre nehezebb kézi munkaerőt találni a szőlőmunkákhoz
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyedi Hírlap
A tavasszal túl korán zsendülő élet, és a több hónapig tartó, forrósággal párosuló aszály miatt sosem tapasztalt korai szüretelési időpontokat hozott a 2024-es év. Az megszokott, hogy az Irsai Olivér, vagy a Csaba gyöngye még augusztusban lekerül a tőkékről, de olyan évre senki sem emlékszik, hogy 20-as mustfokot adnak az Ezerjók az utolsó nyári hónapban.
Kéz a kézben járt a minőség és a mennyiség
Több termőhelyen, sok fajtával dolgozik a móri Galambos Pincészet.
–Egy nagyon érdekes éven vagyunk túl, mert soha nem szüreteltünk ilyen korán. Augusztus közepén elkezdtük szedni a szőlőt és gyakorlatilag szeptember közepére, egy két fajtától eltekintve, megtörtént a szüret. Összességében jó volt a mennyiség és nagyon jó volt a minőség, márpedig ez a kerttő ritkán jár kéz a kézben, és azt is el kell, hogy mondjam, hogy az öreg tőkék különösen jól szerepeltek. Voltak olyan fajták, ahol a szemek mazsolásodtak, így ott volt némi léveszteség, de ez viszont emelt a minőségen. Nekünk egy kisebb mennyiség van Irsaiból, de van Ezerjó, Chardonnay, Királyleányka, Szürkebarát és Olaszrizling is, míg a kék szőlőből a Kékfrankos és Pinot noir. A mustfokon szerencsére a klasszikus borszőlőknél nem kellett javítani, csak az Irsai Olivér esetében kellett egy kicsit igazítani, hogy meglegyen a szükséges alkohol. Inkább az volt a jellemző, hogy nagyon magasak lettek a cukrok. Márpedig a magas cukorral szüreteltekből nehéz, talán lehetetlen könnyed friss borokat készíteni. Az Ezerjót például szeptember 8-án 23-as mustfokkal szüreteltük, töppedt szemekkel, 6.5-es savval, Erre még nem volt példa. Siettetni nem fogjuk a borokat, de másfél hónap múlva már lehet új bort kóstolni, szóval egy hónappal előrébb lehet hozni a Márton napot és az ahhoz kapcsolódó újborkóstolót–nyilatkozta lapunknak Galambos Lajos.
Akár csúcstermés is lehetett volna idén
A Geszler Családi Pincészet is elégedett az évjárattal, úgy a mennyiség, mint a minőség tekintetében.
–A terméssel és a minőséggel, ha nem is maximálisan, de meg vagyunk elégedve. Egy átlagosan jó közepes termésünk volt, annak ellenére, hogy lehetett volna idén csúcstermés is, de az aszály lehúzta az eredményeket. A szőlők érettek voltak, jó savakkal, jó mustfokokkal és úgy látom, a pincekóstolások alapján, hogy a jó alapanyagból készült borok előtt hatalmas lehetőségek vannak. Az Irsaival kezdtük a sort, majd jött a Zenit, aztán némi torlódás volt, mert szinte egyszerre jött a Chardonnay, a Királyleányka, a Zöldveltelini, majd az Olaszrizling, végül a kék szőlők, vagyis a Cabernet franc és a Kékfrankos, így folyamatosan tudtunk szüretelni, és hála Istennek géppel, így nagyon gyorsan végeztünk. Ennek köszönhetően másfél héttel ezelőtt bekerült a helyére úgy 400 hektoliter must. Rekord cukorfok nem volt, de mi elsősorban a savtartalomra figyeltünk. Ha a 7-es a savtartalom, akkor muszáj nekiállni a szüretnek, hogy semmiképpen se essen 6,5 alá.
Régen szigorúbb szabályok voltak
Régi, sok generációs családi pincészet a Geszler, ezért megkérdeztük, hogy volt-e valaha példa ilyen korai szüretre, vagy esetleg emlékszik-e ilyenre a családi kalendárium?
–Egészen biztos, hogy nem volt ilyen. Régen ilyen meleg időjárás sem volt, de nagypapám mindig úgy mesélte, hogy a régi öregek ragaszkodtak az októberi szürethez, függetlenül a cukorfoktól. A szőlők akkoriban be voltak gereblyézve, és fel-le járt a csősz a határban, így még a gazdáknak is magyarázkodni kellett, hogy miért vannak kint a saját szőlőjükben, mert még ők sem mehettek oda csak úgy, a megadott szüreti időpont előtti napokon.
Lehet, hogy idén még a rozék is tüzesek lesznek
Varga és Fiai Pincészet kézzel és géppel is szedte, szedette a szőlőt a minden idők legkorábbi szürete során.
–Már április utolsó harmadában elkezdtük a növényvédelmet. Már ez is rekordnak számít, emellett nagyon magas volt a hőösszeg, amihez rendkívül kevés csapadék társult, különösen június második felétől. Augusztus legelején kezdtük a szüretet és egy hónappal később be is fejeztük. Egyetlen szőlőterületen hagytunk fent szőlőt a tőkéken, ez egy Tramini, amiből késői szüretelésű tételt kívánunk készíteni. Nagy reményekkel várjuk, hogy ez a tramini hogyan fejlődik tovább, és bár a négy napos eső nem sokat segített, de most újra jó idő van, úgyhogy bízunk abban, hogy összeszedi magát.
Növényegészségügyi probléma nálunk egyáltalán nem volt idén, teljesen egészséges fürtöket tudtunk begyűjteni. Az aszályra változatosan reagáltak a szőlőültetvények. A fiatalabb szőlőket eléggé megviselte a hőség, és a magasabban fekvő, rosszabb vízháztartással rendelkező területeken lévőket is. Ezeken a helyeken a termésmennyiség is elmaradt a várthoz képest, úgy 15-20 százalékkal. A vízzel jobban ellátott területeken termő szőlők, különösen az öreg tőkék, nagyjából hozták az előzetes várakozásokat. A minőség jó, a mustfokok jók, sőt, már-már túl jók, gondolok itt a kék szőlőkre, illetve a rozé alapanyagokra. Egy Ezerjó esetében nem gond a 13,5 alkohol, hiszen egy határozottabb, férfias fehérbor esetében nem gond ha tüzes, de a rozéknál ez majd érdekes lehet.–mondta Varga Máté.
Kell adni a bornak egy kis időt
A szakembert megkérdeztük arról is, hogy hogyan, mennyire gyorsan tisztulnak az új borok, illetve hogy mikor lesz piacképes a 2024-es évjárat egyik-másik képviselője?
–Várhatóan lesz pincemunka bőséggel, mert sok esetben nagyon sok volt a színanyag, és nem csak a kék, hanem a fehér szőlők esetében is sok volt a polifenol. A musttisztításokat próbáltuk minél gyorsabban elvégezni, de kapacitáshiány miatt ez most nehezebb volt a megszokottnál, ugyanis egy hónap alatt le kellett zavarni a szüretet, ami általában két hónapig szokott tartani. Az új borok szépen alakulnak, így a közeljövőben piacra is kerül egyik-másik, például az Irsai és a Zenit, de már a Chardonnay is kész, derített bor. Igaz, még nem szűrt, de már alakul. Persze van még egy két erjedő tételünk is, így az Ezerjó és a Kékfrankos rozé. A Móri Bornapokon már kóstolható lesz folyó borként pár új tétel, de csak a pincében. A rendezvénytéri faházban csak a palackozott 2023-as évjáratú borokkal fogunk megjelenni. Nem vagyok annak híve, hogy siettessük a bort és gyorsan lepalackozzuk. Kell adni a bornak egy kis időt, hogy stabilizálódjon és hogy az illat és az aroma tartósan megmaradjon benne.
Nehéz kézi munkaerőt találni a szőlőmunkákhoz
A Galambos Pincészet főleg kézzel szüretelt, csak a Királyleánykában járt kombájn. A Geszler Családi Pincészet teljes mértékben géppel takarította be a termést. A Varga és Fiai Pincészet kombinálta a lehetőségeket, alkalmazkodva a viszonyokhoz.
–Nálunk háromnegyed rész gépi szüret volt, és csak a többi kézi. Húsz hektáron gazdálkodunk, így 15 hektárt géppel szedtünk. Olyan helyeken szedtük csak kézzel, ahol a régi ültetvény támrendszere, illetve a terület kitettsége, meredeksége nem tette lehetővé a szüretelőgép használatát, de természetesen a prémium kategóriába tartozó szőlőt is kézzel szedtük, hiszen a töppedt szemeket a gép nem tudja úgy szedni, ahogy kellene.–mondta Varga Máté.
Arra a kérdésre, hogy van-e egyáltalán még valaki, aki vállal kétkezi munkát, szüretelést a szőlőkben azt felelte Varga Máté:
–Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nem sok. Úgy 20-22 fővel tudtunk kézzel szüretelni, leginkább olyan idősebb asszonyok segítségével, akik nagyon régóta, több helyen is dolgoznak a móri, Mór környéki szőlőkben. Van egy-két fiatalabb segítség is, de nem jellemző. Legtöbben főállású munka mellett jönnek főleg, egy kis jövedelemkiegészítés miatt. Évről-évre nehezebb kézi munkaérőt szerezni.–