Megválasztották az ország legnagyobb tökét is

2 órája

Szívek dobbantak, közösségek gáláztak a tökös hétvégén (videók)

Gigantikus, több mázsás tökök lakták be a vidéki város szívét szombaton a nagy ünnepen. Benépesült a születésnapos BBK rendezvényudvara és környéke Martonvásáron, ahol az ünnepelt és annak "lakói" adták az ajándékokat.

Kecskés Zoltán

Hatalmasra nőtt tökök versenyeztek a BBK rendezvényudvarán.

Fotó: Kecskés Zoltán

Bár az időjárás kicsit ráijesztett a szervezőkre délelőtt, a folytatás már sokkal barátságosabban alakult: sok vendéget vonzott a MartonKult immár hagyományos őszköszöntő programja, az intézmény ezúttal is gazdag kínálattal várta a vendégeket. A „Tök jó hét” nyitónapján ráadásul egy jelentős jubileumot is ünnepelt a vidéki város: 10 éves lett a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ!

Az ország legnagyobb töke

519 volt az idei nyerőszám az Országos óriástök-mérő versenyen, ahol a „legsúlyosabb” címért versengtek a hatalmasabbnál-hatalmasabb tökök. Délelőtt egymásutánban kerültek a mérlegre a különleges fantázianévre keresztelt óriások, a szakmai zsűri mellett a közönség is csodájára járt a méretes növényeknek. A hivatalos eredményekre várva pedig családi tökfaragáson vehettek részt, vagy éppen ínycsiklandó kézműves portékákat is begyűjthettek a piacozók.

MartonKult_BBK_kiállítás_születésnap_tök_főzés
Családi tökfaragás a gyerekek nagy-nagy örömére.
Fotó: Kecskés Zoltán

Az idei Országos óriástök-mérő verseny győztese Vajda Ádám – Szakonyfalu, Vas vármegye -, Superman nevű töke lett 519 kg-al. A titkos összetevőt ugyan nem sikerült kiderítenünk, de a boldog nyertes elárulta, mindösszesen pár hónap alatt nőtt ekkorára. Vajda Ádám hozzátette, ezek a növények akár 20-25 kg-ot is képesek hízni naponta.

MartonKult_BBK_kiállítás_születésnap_tök_főzés
519 kilósra nőtt az ország legnagyobb töke. 
Fotó: Kecskés Zoltán

Ínycsiklandozó fogások

A hatalmasra nőtt tökök után délutánra a helyi kisközösségek játszották a főszerepet. Már kora délután több lelkes csapat alágyújtott a bográcsoknak, hogy főző tudományukat megcsillogtatva levegyék a zsűrit a lábukról. A legkülönfélébb étkek rotyogtak: korhelyleves,  chilis bab, birkapörkölt, borjúpaprikás, slambuc, vagy éppen a klasszikus csülkös babgulyás alapanyagai is bográcsokba kerültek. Már az illatoktól jóformán összefutott a nyál a szánkban. Az ítészeknek egyáltalán nem volt könnyű dolga, hiszen – mint megtudtuk – a második és harmadik hely sorsáról is egy paraszthajszál, vagy még annyi sem döntött. A győztes étellel kapcsolatban azonban nem volt kérdés: a Röp-ízek juhtúrós puliszkája mindent vitt.  A második helyen a Dynamic Dance Crew csülkös babgulyása, míg a harmadikon MSK Öregfiúk birka pörköltje végzett.

MartonKult_BBK_kiállítás_születésnap_tök_főzőverseny
Közösségeket, baráti társaságokat hozott össze a főzőverseny.
Fotó: Kecskés Zoltán

Csodálatos tárlat

Délután aztán megnyílt a több évtizedes Folyton-folt csoport kiállítása is, a hölgyek gyönyörű kézimunkáit két héten keresztül lehet megtekinteni a BBK kiállítótermében. Bizony-bizony volt és lesz is mit megtekinteni az érdeklődőknek, hiszen a csoport textillekből készült számos alkotása tárul a szemünk elé. Sőt, egy igazi különlegesség, egy közel 30 éves alkotás is helyet kapott a tárlaton. Mocsonoki Károlyné büszkén mutatta be a kezek munkáját a FEOL-nak.

MartonKult_BBK_kiállítás_születésnap_tök_főzés
Mocsonoki Károlyné, a Folyton-folt csoport vezetője büszke a társaság alkotásaira. 
Fotó: Kecskés Zoltán

Születésnapi gála

Martonvásárra menni mindig izgalmas, olyan, mintha hazatérne az ember. Szombaton is oly sokszor hallottam, "büszke martonvásári" vagyok, hiszen ez egy olyan hely, ahol jó élni. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak a 10. születésnapját ünneplő Brunszvik-Beethoven Kulturális Központnak, amely az évek alatt a családok és a kisközösségek otthonává vált. Ahogy az egykori és jelenlegi igazgatónő, Pfiffer Zsuzsanna és Bocsi Andrea is fogalmazott, a BBK-ban otthonra leltek a helyi családok, akik igyénlik is egymás társaságát. A jubileumi alkalom pedig lehetőséget biztosított a közösségeknek, hogy megmutathassák magukat a színpadon.

MartonKult_BBK_kiállítás_születésnap_tök_főzőverseny
Óriási show-t csaptak a helyi közösségek a BBK színpadán.
Fotó: Kortyis Dávid

Több mint 230 előadó lépett a deszkákra, köztük a Darázsderék Nyugdíjas Táncklub, a Nagy-Kuthy Dance Stúdió, a Dynamic Dance Crew, a Régi Szépek, a Százszorszép Táncegyesület és a Martonvásári Fúvózenei Egyesület is, utóbbi például hatalmas bejelentéssel is megörvendeztette a közönséget. A Vidékfejlesztési Program Keretén belül ugyanis, közel 10 millió forintost támogatás nyertek el:

MartonKult_BBK_kiállítás_születésnap_tök_főzőverseny
Dynamic Dance Crew és Martonvásári Fúvózenei Egyesület csodálatos koprodukciója. 
Fotó: Kortyis Dávid

– Különböző hangszereket, technikai eszközöket vásároltunk: klarinétot, fuvolát, harsonát, baritont, szaxofont, tabletteket és egy óriás projektort is. Köszönjük a támogatás és a helyi közösségek szeretetét, jár a taps! – mondta Pfiffer Zsuzsanna karmester.

MartonKult_BBK_kiállítás_születésnap_tök_főzőverseny
Együtt ünnepelt a vidéki város közösségei a BBK-val! 
Fotó: Kortyis Dávid

A születésnapon nem maradhatott el a 100 szeletes torta és a méltatás sem. Bocsi Andrea, a MartonKult igazgatónője és a leköszönő polgármester Szabó Tibor sem fukarkodott szép szavaktól. A polgármester úr megköszönte azt a szeretet, amit az elmúlt 14 évben a várostól és az itt lakóktól kapott és boldog születésnapot kívánt a BBK-nak!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában