Legendákat is elismertek

2024.09.24. 20:06

Tisztelet az elődöknek – kerek évfordulót ünnepelt a Fehérvár Médiacentrum (galéria)

A 30 éves Vörösmarty Rádió és a 40 éves Fehérvár Televízió egykori és jelenlegi munkatársai nagy öleléssel köszöntötték egymást kedden, a Városháza Dísztermében rendezett születésnapi ünnepségen. Szemükben hála, örömkönnyek, lelkesedés, elszántság és vidámság tükröződött. Bennem a gondolat: e társaságnak és ennek a felemelő érzésnek én is  egyszer a részese szeretnék lenni!

Kecskés Zoltán

Hála az elődöknek: Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át Virágh Ildikó és Szentgyörgyi Tamás is.

Fotó: Fehér Gábor

Micsoda történet az övék! 1984-ben a Fejér Megyei Hírlap újságírói és fotósai Baranyi Pál egykori főszerkesztő vezetésével elég bátrak voltak ahhoz, hogy létrehozzák hazánk első helyi televízióját, amely még ebben az évben, március 19-én adta első adását. Igazi úttörői voltak ők a helyi televíziózás műfajának, a fehérvári műhely pedig azóta is ontja magából a nagyszerű és tehetséges szakembereket. A Vörösmarty Rádió pedig napra pontosan 30 évvel ezelőtt, szeptember 24-én szólalt meg először az akkori 66,14 MHz-es frekvencián.

Székesfehérvár_Fehérvár_TV_Vörösmarty_Rádió_Városháza_születésnap
Cser-Palkovics András köszöntötte az ünneplőket a Városháza Dísztermében.
Fotó: Fehér Gábor

Évtizedek teltek el, de Székesfehérvár két fontos és meghatározó közösségének céljai mit sem változtak: hiteles tájékoztatást nyújtani a helyieknek és a környéken élőknek, az őket körülvevő legfontosabb történésekről. A kerek évfordulókat a két média egykori és jelenlegi munkatársai együtt ünnepelték a zsúfolásig megtelt Városháza Dísztermében, ahol az egy négyzetméterre eső újságírók száma bizonyára rekordot is döntött kedden délután. A jeles esemény háziasszonyának, a Fehérvár Televízió műsorvezetőjének Kovács Szilviának a köszöntő szavai egyszersmind tökéletesen leírták a jubileum lényegét: 

A kerek évfordulók apropóján gyűltünk ma össze, hogy a múlt hőseit ünnepeljük, a jelen alkotóit köszöntsük, és a jövő újságíróit biztassuk!

A megjelenteket Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte, méltatva a városi televízió és rádió történelmét, alapítóit, egykori és jelenlegi munkatársait. A dupla születésnapot pedig a magyar médiatörténet egyik kiemelkedő eseményének nevezte. Mindemellett beszélt a két média szerepéről is, ami nem csak a múltban, de a jelenben is megkérdőjelezhetetlen Székesfehérváron és agglomerációban élők számára egyaránt, sőt, mint fogalmazott, 

a mai modern technológiai eszközök okán szerencsére arra is van lehetőség, hogy egy itt rögzített képanyag, vagy éppen hanganyag eljusson az országos médiába is, és vigye ennek a városnak, a város közösségeinek hírét.

Meszleny László, a Médiatanács tagjaként ünnepi beszédében hangsúlyozta, fontos hogy a helyi hírközlés úttörőiként Székesfehérvár példát adott az országnak, a Fehérvár TV és a Vörösmarty Rádió szerepét pedig nélkülözhetetlen nevezte, hiszen senki más nem fogja a Székesfehérvár és környéken élők krónikáját hitelesen megírni, elkészíteni, megfilmesíteni vagy hangban továbbadni.

Székesfehérvár_Fehérvár_TV_Vörösmarty_Rádió_Városháza_születésnap
Meszleny László, a Médiatanács tagja nélkülözhetetlennek nevezte a Fehérvár TV és a Vörösmarty Rádió szerepét 
Fotó: Fehér Gábor

Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója megemlékezett az alapítókról és azokról is, akik már nem lehetnek közöttünk, de szellemiségük örökre jelen van. Beszédében kihangsúlyozta azt a szakmai elkötelezettséget is, ami elengedhetetlen volt  a Fehérvár Televízió  és a Vörösmarty Rádió megalakulásához.

Emlékezzünk jó szívvel az elmúlt évtizedek hőseire, akik már nem lehetnek köztünk. Köszöntsük illő tisztelettel elődeinket a városi újságírás kimelkedő személyiségeit, velünk élő legendáit. Megbecsülésünket tolmácsolva üdvözöljük a jelenkorunk televíziós és rádiós szakembereit és forduljunk szeretettel a jövő újságírói generációi felé, akik majd továbbviszik és őrzik a lángot, ami 1984-ben és 1994-ben fellobbant.

Székesfehérvár_Fehérvár_TV_Vörösmarty_Rádió_Városháza_születésnap
Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója megemlékezett azokról is, akik már nem lehetnek közöttünk.
Fotó: Fehér Gábor

Az ünnepségen Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át Cser-Palkovics Andrástól a munkájukban végzett tevékenységük elismeréseként a város két nagyra becsült tagja: a Vörösmarty Rádió alapító munkatársa, Virágh Ildikó és a Fehérvár TV egyik megálmodója és egyik első munkatársa Szentgyörgyi Tamás is.

Székesfehérvár_Fehérvár_TV_Vörösmarty_Rádió_Városháza_születésnap
Múltat idéző nagy pillanat az ünnepségen.
Fotó: Fehér Gábor

A jeles alkalom zárasaként pedig jubileumi videós összeállítással kedveskedtek a televízió munkatársai, amelyben megidézték a múltat.

(A képre kattintva megtekinthetik galériánkat is!)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában