Egy hét a népmese jegyében

2 órája

Törpék nyomában Lepsényben

Egy hetes rendezvénysorozatot tartottak Lepsényben a Magyar Népmese Hete jegyében. Az elmúlt hét történéseit Borsos György, helyi könyvtáros küldte meg a feol.hu részére, aki a magyar népmesékhez méltóan, egy mese formájában számolt be a legfontosabb pillanatokról.

Feol.hu

Forrás: Borsos György

Már az idők homályába veszik, hogy mikor is indult el a Magyar Népmese Napjának megtartása a lepsényi Könyvtárban. Mivel a krónikások sem tudják pontosan, így az öreg király számításai szerint a 18. alkalom lehetett.

Hírnökök kürtölték szerte, hogy a héten minden a manókról, illetve a törpékről szóljon. A bátor versenyzőknek 7 próbát kellett teljesíteniük, hogy elnyerjék a méltó jutalmukat: mindenféle finomságok, könyvek, hamuban sült pogácsák, vándortarisznya és a királyság erre az alkalomra készíttetett plakettje várta kis gazdáját!

Az első megmérettetés 13+1 furfangos kérdés megfejtéséről szólt. Kíváncsiak voltak a szervezők, hogy kinek a nevéhez fűződik ez nap, hogyan szaporodnak a sárkányok vagy éppenséggel hányszor tartott Mátyás király uralkodása alatt kutyavásárt Budán? Három osztály, közel 70 tanulója próbálta megoldani a feladványokat, míg az Óperenciás tengeren túlról (az online térből) 19 megfejtés érkezett. Négy telitalálatos szelvény akadt.

A második próba Benedek Elek: Furulyás Palkó című meséjének ábrázolása volt. Az udvari festők kikötötték, hogy bármilyen technikát lehet alkalmazni. A megszámlálhatatlan – közel 90 db – rajzok közül 15 alkotás nyerte el a királyság festőinek a tetszését. 2024. esztendő legjobb rajzának Uhrin Máté első osztályos tanuló mesterművét választották az ítészek.

A harmadik próba 6 állomásból álló törpe akadályverseny volt. A kihirdetett napon elsőként az óvodások, majd az alsósok teljesítették a hat izgalmas próbát. Volt itt minden: törpvonatozás Lepsényből Aprajafalva Vidor állomására, kincsek bányászata, Szundi törpe felébresztése babzsákokkal fapapucsban, törpe ételek kóstolója, Morgó törpe ripityánkra tört faliképének összerakása; és a feneketlen tóba esett törpék kimentése ósdi, múzeumi tejkimérő kanállal.

A negyedik próbán az ovisok két diafilmet néztek meg a könyvtárban. Jutalmuk sárkánygyümölcs kóstolás volt, illetve megízlelhették a törpök gumibogyó szörpjének alapanyagát.

A királyság legnehezebb feladata egy-egy magyar népmese elmondása volt, hogy elkápráztassák az udvar előkelőit. 13 kis iskolás vette a bátorságot és mondta el meséit a királyi udvar legnagyobb örömére. Nem is tudtak dönteni, és ezért négy győztest is választottak: Gombor Bencét, Filótás Orsolyát, Kányai Zorkát és Teichel Karolinát. Jutalmuk egy-egy hamuban sült pogácsákkal teli vándortarisznya volt a királyság legjobb mesekönyveivel. A királyság legjobb mesemondójának Teichel Karolinát választották meg, akinek a neve felkerül a bibliotéka kincsestárában őrzött vándortarisznyájára.

A megfáradt törpöket Sanyi, én és a gyerekek meseszínháza látta vendégül egy csalafinta előadás keretében. A kerek kő című történetet adták elő a gyerekek közreműködésével.

Az utolsó feladat már az óvóvénikre várt, akik a gyerekeknek és a szülőknek, azaz az egész királyság alattvalóinak az Aranyszőrű bárány történetét elevenítették fel!

A bátor kis királyfik és királylányok elnyerték a megérdemelt jutalmukat, ki-ki érdeme szerint! A győztesek nevét a krónikákban lehet majd olvasni, mindenkinek az okulására.

A történetünk tovább is tartott volna, ha még több eseményünk lett volna!

Szerző: Borsos György

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában